Bispebjerg Hospital tager næste skridt frem mod 'super'-status
Nyt center vokser snart frem på Bispebjerg Hospital som næste led i udvidelsen til 'supersygehus'. Arkitekturen tilpasses de historiske omgivelser.
Bispebjerg Hospital er i fuld gang med at blive ombygget og udvidet til 'supersygehus'.
En ny psykiatri, et nyt Akuthus og nye forskningsfaciliteter skal indenfor de næste år gøre sygehuset ‘super’ — med moderne og funktionelle rammer om både patienter og forskning.
Områdets nye Laboratorie-og Logistikbygning er allerede taget i brug, og nu er næste byggeprojekt med fokus på læring i støbeskeen.
Efter planen skal første spadestik til Bispebjerg og Frederiksberg Hospitals nye 'Uddannelsecenter' nemlig tages i september i år, og byggeriet forventes at stå færdigt i sidst i 2022.
Uddannelsecenteret bygges på den historiske del af hospitalsgrunden op mod Lersøparken og skal erstatte et nuværende center ud mod Tuborgvej, der bliver revet ned senere på året for at gøre plads til den nye psykiatri.
Fleksibilitet for fremtiden
Det nye uddannelsescenter skal både uddanne fremtidens medarbejdere og holde de nuværende ajour med den nyeste viden.
Det bliver 2450 m2 stort og vil vil blandt andet rumme et auditorium med plads til 200 personer, 12 undervisningslokaler, fællesareal og en stor dagligstue med plads til 100 mennesker.
Bygningens hjerte bliver et lyst atrium, hvor der både skal være plads til fordybelse og samarbejde, og et caféområde med en sydvendt terrasse vil give mulighed for at få en mundfuld frisk luft i pausen.
Ellers er der lagt vægt på en fleksibel indretning af den nye bygning, så den også vil kunne matche fremtidens behov og nye samarbejds- og studieformer.
Bæredygtige materialer
Form og funktion skal gå op i en højere enhed i den storstilede udbygning af Bispebjerg Hospital.
I omdannelsen til supersygehus har en målsætning været at skabe en balance mellem fortidens fredede bygninger og fremtidens funktionalitet — og også i dette byggeri har man forsøgt at tage hensyn til de oprindelige omgivelser.
Således skal det nye uddannelsescenter bygges i genbrugte, røde tegl, der bedst muligt matcher Martin Nyrops fredede hospitalsbygninger fra 1913.
Valget er ikke blot taget for at få farver og materialer til at lægge sig ind i de oprindelige omgivelser — med brugen af genbrugsmaterialer får Region Hovedstaden også opfyldt sit eget krav om bæredygtige ressourcer og mindre spild i byggeriet.
Lille del af et større hele
Det er Skou Gruppen og BBP Arkitekter der har tegnet det nye uddannelsecenter, og prisen lyder på små 60 mio. kroner.
Centeret er dermed blot et lille led i Bispebjergs store udbygning, hvis samlede projektsum når op på 3½ mia. kr.
I alt skal der nybygges ca. 121.000 m2 og renoveres ca. 89.000 m2, før Bispebjerg Hospital endelig kan kalde sig supersygehus i 2025.
Det største projekt i vente er Akuthuset, der skal blive områdets nye, centrale afsnit, og forventes færdigt i 2025.
Derudover kommer et nyt psykiatrisk hospital, der skal samle det meste af hele hovedstadens psykiatri, og forventes at være færdigt i 2024.
Endelig skal Martin Nyrops fredede hospitalsbygninger fra 1913 renoveres og ombygges, inden de i fremtiden skal bruges til administration, forskning og ambulante behandlinger.
Færdige projekter tæller et nyt parkeringshus, en teknisk bygning og den nye laboratorie- og logistikbygning.
Fire kvarterer i fremtiden
Når den store udbygning er endeligt overstået, vil hospitalsområdet være delt ind i fire kvarterer med hver sin identitet:
Det somatiske kvarter med Akuthuset kommer til at ligge i det vestlige område, og det psykiatriske kvarter i det nordlige. Det fredede historiske område ligger mod syd, og midt i området et grønt parkkvarter, der forhåbentlig i sig selv vil kunne have en helende effekt på hospitalets patienter.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!