pixel

København skal også have et højhus af træ

Udvikler vil gentage succesfuldt Aarhus-træhus på en endnu ikke kendt lokation i Nordhavn.

træ, aarhus, højhus

Ind imellem er en idé så god, at den tåler at blive gentaget. 

I Aarhus blev det 78 meter høje hus 'Træ' indviet for få uger siden, og navnet er ikke taget ud af det blå, men henviser til husets bærende konstruktion.

I mange år har man ellers overvejende konstrueret større bygninger i beton, som siden bliver beklædt med en mere pyntelig facade af f.eks. mursten.

Men træ er et byggemateriale på fremmarch, når det gælder bæredygtigt byggeri — også i højden. 

Og udviklerens egen begejstring for de 78 meter i Aarhus er så stor, at pensionsselskabet PFA nu ønsker at gentage successen i København. 

Aarhus-erfaringer til Nordhavn

Nærmere bestemt ønsker ejendomschef i PFA, Peter Morgan, ifølge fagbladet Ingeniøren at opføre et lignende træ-højhus i Nordhavn.

Der bliver ikke tale om en kopi, men nærmere om en version 1.5, hvor erfaringerne fra Aarhus-byggeriet tages med, så næste version kan blive forbedret. 

Præcis hvor næste udgave skal ligge, og hvor høj den bliver, har vi endnu til gode at se. Men bliver det københavnske træhøjhus til virkelighed, er det et tegn på, at den jyske original har tjent sit formål godt. 

For udover at sikre gode kontorpladser ved havnen var tanken bag "Træ" i Aarhus at fungere som et fyrtårnsprojekt, der skulle inspirere til lignende byggerier — både med hensyn til trækonstruktion og genbrug.

Listen over genbrugte materialer i Aarhus' sydhavn er lang. Her finder man f.eks. nu brugte vindmøllevinger, der er skåret op og bruges som solafskærmning på facaden. Og i loftet hænger 2.000 kasserede lamper, som engang hang i Netto, men som efter en sandblæsning og omlakering nu hænger i Træ.  

Derudover er facadeplader, mursten, termoruder og andre materialer også genbrugt fra andre byggerier. Det hele er naturligvis testet, så det lever op til dagens krav og regler.

Til foråret åbner en ny restaurant i toppen af Træ, og hvis det samme sker i Nordhavn, vil der altså være konkurrence på vej til restauranten i toppen af  'Silo' i Aarhusgadekvarteret.

Træhøjhuse er kommet for at blive

Godt halvdelen af en ejendoms samlede energiforbrug — set over hele dens levetid — går til at producere materialer og til arbejdet med at opføre bygningen.

Og derfor giver det i det hele taget god mening at se nærmere på byggesektoren, hvis menneskeheden vi nedsætte sit samlede CO2-udslip.

Erstatter man beton med træ i nybyggeriet, er der i sig selv CO2 at spare, fordi betonproduktion er alt andet end klimavenlig. Og som en ikke ubetydelig sideeffekt absorberer træer CO2 fra luften, når de gror. Så selve materialefremstillingen er altså så at sige CO2-negativ — om end der er stillet spørgsmålstegn ved, hvor meget "renere" træproduktionen egentlig er, når træet først er blevet forarbejdet og er kommet på plads i en bygning.   

Desuden er træ et stærkt materiale, der kan bære store byggerier og overholde alle krav til brandsikkerhed, hvis det er forarbejdet rigtigt. Det sker typisk som en slags krydsfinér i industriel skala, hvor savet træ limes sammen i tykke lag der er drejet 90 grader i forhold til hinanden.  

De senere år har vi set mange eksempler på nyopførte højhuse i træ som f.eks. det 84 meter høje HoHo-tårn i Wien, det 85 meter høje Mjøstårnet i Brumunddal i Norge og det indtil videre højeste, bolighuset Ascent, i Wisconsin, USA med en højde på 86,6 meter — en rekord, der nok bliver slået om ikke så længe. 

Mens Aarhus altså for nylig meldte sig ind i den internationale liga med respektable 78 meter, halter vi endnu lidt bagud i København. I hvert fald indtil PFA — som tilkendegivet — sætter i gang i Nordhavn.

"Træ" i Aarhus er så nyt, at det endnu ikke er kommet med på Wikipedias liste over verdens højest træbygninger, men med sine 78 meter bør det indfinde sig på omkring 5. pladsen, når man fraregner radiotårne og andet "snyd". 

Her i København finder man allerede et kontorhus i træ, der med sine mere beskedne 36 meter bliver byens højeste træhus, når det slår portene op næste år.

Inden så længe bliver vi forhåbentlig klogere på, om det får selskab af noget højere — og om vindmøllevinger og Netto-lamper også får kontorplads herude.

Der skal altså ni meter ovenpå designet fra Aarhus, hvis København skal slå den øjeblikkelige verdensrekord i USA. 

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

Hafnia1
Jeg er overbevist om at når først projektet er udrullet og gennekværnet i den offentlige nimby'ske trædemølle, vil der i den anden ende fremstå et smukt 6, 5 etagers flot, højt københavnsk træhus.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
Nordhavn
Kan et fiskemarked være med til at give Nordhavn lidt tiltrængt identitet og en stærkere kobling til det vand, der omgiver byens nye boligområde?
læservision
Nordhavn
Nordhavn skal have et nyt vartegn. En gigantisk figur i træ af en trind Bademester, der kan skubbes i vandet ved en fælles indsats.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling