Forslag: Forbyd udendørs rygning i dele af København
Milano i Italien har forbudt rygning på de fleste udendørs områder i byen — Er det på tide, at vi gør det samme i København?
Til august er det 18 år siden, at ‘Lov om røgfri miljøer’ — i daglig tale Rygeloven — trådte i kraft.
Siden da har det med ganske få undtagelser været ulovligt at ryge indendørs på så godt som alle arbejdspladser og offentligt tilgængelige steder i landet — inklusive langt de fleste værtshuse, restauranter, natklubber og spillesteder.
Indtil da havde rygere nærmest haft frit spil til at pulse løs, hvor det passede dem, så man kunne måske have frygtet en masse sure miner og trodsighed siden dengang i 2007.
Men overordnet tog de stakkels rygere det med oprejst pande og godt humør, at de nu skulle ud i kulden for at fylde nikotindepoterne op.
For eksempel viste en meningsmåling, som Ugebrevet A4 foretog blandt knap 2.800 lønmodtagere i februar 2009, at hele 63 procent af rygerne bakkede op om lovgivningen.
Men spørgsmålet er, om velviljen bliver lige så stor, hvis det en dag skulle blive besluttet at tage næste skridt: At forbyde rygning på offentlige områder udendørs.
Diskussionen om udendørs rygeforbud har ikke fyldt voldsomt meget i den offentlige debat herhjemme, men den er blevet aktualiseret, efter at man i Italiens næststørste by, Milano, den 1. januar forbød rygning på næsten alle offentlige områder.
Og nu foreslår Indre By Lokaludvalg i København så, at vi tager hul på diskussionen om, hvorvidt vores hjemlige rygeforbud skal udvides til også at omfatte visse udendørs områder.
Færre skodder, mere ro
Konkret foreslår et medlem af lokaludvalget, at man arbejder på at få indført et forbud mod at ryge i tre typer udendørs miljøer i København:
Tæt bebyggede områder, gågader og hovedstrøg med tæt fodgængertrafik samt nattelivszoner med en høj koncentration af barer og natklubber.
Såden et forbud vil ifølge forslagsstilleren betyde, at færre københavnere bliver udsat for passiv røg, at der bliver efterladt mindre affald i form af især cigaretskodder i gaderne, samt at byens indbyggere kan få roligere nætter, når feststemte bargæster har én grund mindre til at stimle sammen ude på gaden.
Københavns Kommune vil ikke kunne indføre sådan et forbud, uden at Folketinget ændrer Rygeloven fra 2007.
Derfor lægger Indre By Lokaludvalgs forperson op til, at man i første omgang sætter gang i en debat om fordele og ulemper ved at forbyde rygning udendørs i forbindelse med den kommende revidering af den såkaldte 'Restaurations- og nattelivsplan'.
Det ventes, at udkastet til den reviderede restaurations- og nattelivsplan bliver sendt i offentlig høring til marts.
Kun 41% imod
Københavns Kommune har i forvejen indført forbud mod rygning på byens legepladser med den eksisterende lovgivning om røgfri miljøer i hånden. Et forslag om at indføre lignende forbud på byens strande blev dog nedstemt i 2021.
Men måske er tiden rent faktisk moden til i hvert fald at begynde at overveje en udvidelse af det eksisterende rygeforbud.
I juli 2023 offentliggjorde DR Nyheder resultatet af en meningsmåling foretaget af Epinion blandt 1.067 danskere over 18 år, og den viste, at et lille flertal — 51 procent — gik ind for at forbyde rygning på restauranters udeserveringsområder.
41 procent erklærede sig som modstandere af idéen, mens de resterende 10 procent tilsyneladende var ligeglade.
Den balance vil muligvis blive rykket, hvis der er tale om et mere vidtgående forslag, som det Indre By Lokaludvalg nu vil starte en debat om — ikke mindst fordi det ville føre til, at vi i det ellers så 'afslappede Danmark' ville få en af de mest strikse rygelovgivninger i Europa.
Sverige førte an
I ‘Forbudssverige’, som vi ofte ynder at omtale vores nærmeste nabo mod øst, har det længe været forbudt at ryge i udeserveringsområder ved alle barer og restauranter.
Indtil i år kunne man hinsidan finde den mest vidtgående rygelovgivning i Europa, og den har formentlig været medvirkende til, at Sverige også har en af kontinentets laveste andele af rygere i befolkningen:
Kun otte procent af svenskerne ryger mod cirka 19 procent i Danmark — og hele 37 procent i Europas mest røgfyldte land, Bulgarien.
Spanien, Letland og Litauen har indført delvise rygeforbud på udendørs serveringsområder — forstået på den måde, at der typisk er et dedikeret område, hvor rygning er tilladt.
Samtidig har Spanien, Portugal, Rumænien, Letland og Litauen indført delvise rygeforbud i offentlige parker og på strande.
Til gengæld måtte Storbritannien sidste år opgive at indføre et forbud mod at ryge foran landets pubber, da Premierminister Keir Starmer modsatte sig lovgivningen efter modstand fra restaurationsbranchen, der forudså tab af arbejdspladser.
Milano slår hårdt ned på røg
Omvendt er det nye rygeforbud i Italiens modehovedstad Milano blandt de strengeste i hele Europa. Bystyret har fra 1. januar gjort det forbudt at ryge på alle offentlige områder, inklusive gader.
Forbuddet omfatter ikke e-cigaretter, og det er stadig tilladt at ryge i ‘isolerede områder’, hvis man holder mindst ti meters afstand til andre mennesker.
Det kan koste mellem 250 og 1.800 kroner i bøde at bryde forbuddet.
Italien har siden 2005 haft et generelt forbud mod rygning på offentligt tilgængelige indendørs-områder lig det, vi har i Danmark og de fleste andre europæiske lande.
Det er dog med den italienske lovgivning muligt for enkelte kommuner at indføre strengere lokale regler, men kun få har indtil for godt 14 dage siden benyttet sig muligheden.
I Torino er det godt nok forbudt at ryge i nærheden af børn og gravide, selv om man er udendørs.
Men ingen italienske byer kommer op på siden af det forbud, der nu gælder i Milano.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!
kommentarer