Endnu flere boliger og lidt mere grønt til Grønttorvet
Grønttorvet i Valby er i fuld gang med sin forvandling. Nu er der blevet plads til endnu flere boliger på den tidligere handelsplads for frugt og grønt.
På Grønttorvet i Valby har man længe været i fuld gang med at omlægge det tidligere erhvervsområde til et nyt boligkvarter med plads til mange nye københavnere.
Helhedsplanen byder på ikke mindre end 2.500 nye boliger fordelt over 145.500 m2 — et areal svarende til mere end 20 fodboldbaner. Og nu vil yderligere 10.000 nye kvadratmeter slutte sig til Grønttorvets boligmasse.
Med den nye Kommuneplan fra tidligere i år besluttede Københavns Kommune, at boligandelen på Grønttorvet kunne sættes op fra 90 til 95% — og altså blive et decideret boligområde i endnu højere grad end det tidligere var tænkt.
Og dét har en grundejer nu valgt at benytte sig af ved at veksle planlagte erhvervs-kvadratmeter til ungdomsbolig ditto.
Ændringen krævede et tillæg til lokalplanen for området — et tillæg der netop er blevet politisk godkendt med et krav om, at 25% af de nye boliger bliver almene.
Kommunens eget lokaludvalg i Valby havde ellers gjort klart, at man ikke ønskede flere ungdomsboliger i området, hvis det ikke kunne garanteres, at det blev i form af reelle studieboliger, som studerende har råd til.
Men da Københavns Kommune kun kan stille krav om den slags ved alment byggeri, vil man — når byggeriet står færdigt — kun kunne holde snor i udlejningen af 25% af de nye boliger. Resten vil være privat udleje.
De nybyggede, private 'ungdomsboliger' er tidligere blevet kritiseret for reelt bare at være små lejligheder, der tit ender med at være så dyre, at unge har meget svært ved at bo der.
Mere grønt i planen
De nye boliger var dog ikke det eneste nye i opdateringen af planerne for Københavns gamle handelsplads for frugt og grønt, der i 2015 flyttede til Høje-Tåstrup.
Alle de mange, nye beboere på Grønttorvet kan også se frem til en udvidelse af det planlagte, grønne område langs jernbanen der afgrænser kvateret mod nord.
Det aflange område har fået navnet 'Den Grønne Korridor', fordi man her skal kunne cykle eller gå gennem en grøn kile slået ned mellem togskinnerne og de mange, nye boligbyggerier — hele vejen fra Gammel Køge Landevej og op til det nordligste hjørne ved Vigerslev Allé.
Herfra vil man fremover kunne fortsætte videre over til den nye Kulbaneparken.
De ekstra kvadratmeter, der nu er afsat til korridoren, vil blandt andet blive brugt på en boldbane.
Hele Grønttorvet forventes fuldt udbygget i 2025.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!