pixel

Bombardér byen med blomster

Med guerilla gardening får storbyens tomme lommer en uautoriseret opblomstring.

kbh magasin

For mange københavnere er en overskåret mælkekarton med hjemmesået karse rigeligt til at mætte gartnertrangen. Men hvor går man hen, hvis fingrene er grønne, og man ikke har altankasser eller bede i baggården?

Man går på gaden – Guerilla-style.

Sig det med blomsterGuerilla gardening er navnet på et urbant fænomen for gartnere uden have, som savner grønt til øjnene og jord under neglene. I al sin enkelthed går det ud på at få mere natur i bybilledet, ved at plante blomster og så græs på grunde som man ikke selv er herre over.

Det er en form for politisk havearbejde, en blomsterbesættelse af uudnyttede områder, og som oftest er motivet af politisk karakter.

Guerilla gardening kan udfolde sig på et utal af måder og kommer i mange størrelser - fra diskret spredning af blomsterfrø og potteplanter, til spontane rullegræsplæner og pludseligt opståede parker.wok_111_stokroser.jpg

Frøbomber og urtepotter Mangel på grønne åndehuller kan de fleste storbyboere nikke genkendende til, og guerilla gardening-fænomenet kan ses i byer verden over.

På nettet findes der hjemmesider hvor guerilla-gartnere kan dele billeder, erfaringer og idéer, og organisere sig i større grupper om nødvendigt.

magnus_manske_wikicommon.jpg

De belgiske guerillaer har en årlig solsikkedag, hvor folk spreder solsikkefrø ud på tomme steder, og i Los Angeles planter de blomster i fortovenes mellemrum.

glascow_michael_gallacher.jpg

I Berlin er gadebilledet ofte blomstrende fordi private sætter urtepotter ud foran hoveddørene, og i London kan man finde små, hemmelige nyttehaver i parkernes yderste kroge.

thomas_angerrman.jpg

København er med på bølgen Også i København kan man støde ind i eksempler på guerilla gardening. Senest fyrede performeren Kingimars i slutningen af marts op for en mælkebøtterevolution, og underviste Strøgets forbipasserende i at lave såkaldte seedbombs: en lille kugle af ler, gødning og mælkebøttefrø, der kan bruges som kasteskyts i slaget om en grønnere by.

Selv drømmer Kingimars om en bølgende mælkebøtteeng på den tomme Jagtvej 69-grund.

seedbomb_tilblivelse.jpg

seed_bombs_beskaaret.jpg

Have på en nat Begrebet guerilla gardening opstod i 1970’ernes New York, hvor en gruppe unge omdannede en forladt grund i Lower East Side til en blomstrende have.

Det blev startskuddet for en hel bølge af blomsterbesættelser i NYC, og selvom mange af de ulovlige haver hurtigt måtte lade livet, fik nogle lov at stå, og lever i dag videre som såkaldte community gardens, køkken- og blomsterhaver passet udelukkende af frivillige lokalbeboere.

Et lignende eksempel på guerilla gardening i København var haveanlægget Have På En nat på Nørrebro. På en enkelt nat i 1996 lykkedes det op mod tusind aktivister at plante en hel have på en byggetomt på Guldbergsgade, og selvom aktion var ulovlig, fik haven lov at leve videre i et par år, indtil der blev bygget lejligheder på den.

have_paa_en_nat.jpg

Kender du et autonomt blomsterbed eller en uofficiel have i byen, flere bør nyde? Del dit tip herunder.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
København
Nyuddannet arkitekt vil skabe et "pensionat for træerne" på Langelinie og langs resten af havnen. Genbrug af ældre træer er nemlig billigere og kan bevare byens større træer.

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling