pixel

Fra glas-monotoni til runde former på Bremerholm

Lys og let makeover af monoton kontorbygning er første skridt i transformering af Laksegade­kvarteret.

Bremerholm 33

Nu skal man jo som journalist helst ikke komme med alt for kategoriske smagsdomme. Men hånden på hjertet: Det er vist kun arkitektens mor, der kan finde på noget pænt at sige om kontorbygningen på Bremerholm 33 i Indre By.

Bygningen er næsten insisterende monoton med sin grågrønlige facade og sine store, fuldstændig ensartede, kvadratiske vinduespartier. Der er ikke engang en synlig dør ud mod gaden til at bryde ensformigheden og signalere åbenhed mod den omkringliggende by.

Men nu skal der snart lyde nye og mere imødekommende toner i Bremerholm.

I forbindelse med den kommende transformering af Laksegadekvarteret fra søvnig bankby til livligt shoppemekka skal kontorbygningen på Laksegade 33 nemlig have en omfattende ansigtsløftning.

Varieret facade og runde hjørner

Vi har tidligere vist skitser af den renoverede bygning i forbindelse med vores omtaler af det samlede projekt. Men nu er Praksis Arkitekter klar med nye tegninger, der byder på markante ændringer.

Grundidéen bag renoveringen er, at man bevarer de bærende konstruktioner fra den eksisterende bygning og så at sige lægger en ny og forhåbentlig pænere skal udenpå.

I de oprindelige planer blev der derfor lagt op til at bevare den nuværende grundplan med afskårne ‘ildebrandshjørner’ på facaden ud mod Bremerholm.

I de opdaterede planer arbejder man nu i stedet med en opdeling af facaden i to brede ‘bånd’: En underdel i to etager med afrundede hjørner, og en let tilbagetrukket overdel på tre etager med lidt skarpere hjørner.

Facadeudtrykket varieres yderligere ved, at vinduespartierne i de to bånd får forskellige udtryk: På de to nederste etager kommer der brede vinduer i næsten fuld etagehøjde, mens vinduerne er smallere og lavere på de tre øverste.

Allerøverst krones bygningen med et endnu mere tilbagetrukket taghus i én etage, samt en grøn taghave ud mod Bremerholm.

Denne facadestruktur er kraftigt inspireret af arkitekttegninger fra 1969 af den bygning, der tidligere lå her på hjørnet af Bremerholm og Laksegade.

Hilsen til Overformynderiet

Udover store vinduespartier vil bygningen også endelig få synlige indgangspartier — både ud mod Laksegade og mod Banktorvet på den modsatte side.

Banktorvet er i dag en tom lille blindgyde, men i den overordnede plan for området lægges der op til, at det skal transformeres til et hyggeligt lille butikstorv.

Rundt om vinduerne skal facaden beklædes med enten lys puds eller lyse natursten. Det skal få den renoverede bygning til bedre at matche de ældre byggerier i det bagvedliggende kvarter samt bygningerne på den modstående side af Bremerholm.

Med de runde hjørner på de nederste etager kommer bygningen desuden til at sende en venlig hilsen til det nærliggende 'Overformynderi' på hjørnet af Bremerholm og Holmens Kanal.

Man aner desuden et lille udtryksmæssigt ekko fra et af Praksis Arkitekters tidligere, vel modtagede projekter i Indre By, nemlig nybyggeriet i Ny Østergade 30, hvor der også blev leget med runde former og opdelinger af facaden.

Bygningens nederste etage skal efter planen bruges til såkaldt ‘publikumsrettede erhverv’, altså for eksempel butikker og spisesteder, mens der på etagerne over skal indrettes kontorer og lejligheder.

Som en del af ombygningen skal der desuden lægges ny, lys facadebeklædning på den mellembygning, som i dag forbinder Bremerholm 33 med den noget ældre bygning på Laksegade 11.

Derudover skal Laksegade 11 have lavet et nyt indgangsparti, hvis udtryk afstemmes med bygningens oprindelige arkitektur.

Fra bankby til gågadekvarter

Ombygningen af Bremerholm 33 er som nævnt blot en lille del af en større transformation af hele kvarteret omkring Laksegade.

Indtil 2016 var hele 14 af bygningerne i området ejet af Danske Bank, som havde hovedsæde i det store palæ ud mod Holmes Kanal.

Men som forberedelse til storbankens flytning til nye bygninger i Postbyen solgte man ud af arvesølvet omkring Laksegade — og køberne besluttede at udvikle området til et nyt gå- og sivegadekvarter med butikker, spisesteder og nye boliger.

Kvarterets transformation omfatter blandt andet ombygning og tilpasning af de historiske bygninger, men muligvis også en helt ny bygning i Asylgade, hvor der i dag ligger et parkeringshus.

Det er tidligere blevet vurderet, at den samlede transformation af kvarteret vil tage mellem tre og fem år.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling