pixel

Træhus skal lukke "hul" i Ørestad

"Glemt" byggegrund i Ørestad får snart lys trækonstruktion med små lejligheder og hotelværelser.

Øst for metrosporene i Ørestad finder man en lang stribe land.

Helt fra Ferring-højhuset i syd og op til Vejlands Allé i nord er der bygget til over de seneste 20 år.

Ja, faktisk løber kilen af byggerier helt fra metroens vendeplads i Ørestad Syd og op til DR Byen, hvis man også regner de lidt ældre byggerier med.  

Men ét sted er der et hul: Én enkelt grund overfor Bella Kvarter — lige ved Bella Center metrostation — ligger stadig hen som en grusplads med intermistisk parkering. 

Men ikke meget længere. Ørestads 'kile' vil nu endelig blive komplet.

Opføres i træmoduler 

Mens de to nabohuse — kontorbyggeriet Vejlandshuset og boligbyggeriet Bella Hus — blev bygget i henholdsvis 2005 og 2007, har grunden skråt overfor metrostationen fået lov at ligge tom hen.

Men nu er udviklerne hos Nrep og Skanska klar til at opføre et fem-etagers byggeri som del af bolig- og hotelkonceptet 'Noli'.

Det nye, kantede byggeri vil blive opført i træmoduler, der så småt er ved at finde indpas i det danske byggeri — som alternativ til betonbyggeri.

Det hårde, laminerede træ er modstandsdygtigt over for brand, og ud over at være mindre klimabelastende end betonyggeri, bidrager det med en anden type æstetik til den nye by.

I stedet for betonbyggeri med ofte rød-brune "pyntemure" i mursten, kan man ved Bella Center således se frem til et lyst byggeri, hvor træet både er det bærende element og vil dominere facaderne.    

Huset beklædes nemlig også overvejende med træpaneler — og udvalgte steder vil der blive plantet klatreplanter, som ad åre skal vokse sig store nok til at huset får nogle vertikale "striber" af grønt.

Trods sit kantede ydre, vil byggeriet altså med tiden formentlig få et lidt "varmere" udtryk end mange af de blanke glasfacader fra 00'erne, man støder på i denne del af Ørestad.

Sammen om meget

I alt får huset plads til 217 boliger og 124 'hotellejligheder'.

De mange lejligheder indskriver sig i tendensen for ”co-living”-boliger, som dækker over mindre lejligheder, der særligt er henvendt til unge nyuddannede, udlændinge på midlertidige arbejdsophold og andre, hvis boligplaner hurtigt kan ændre sig.

Konceptet består af forholdsvis små studio-lejligheder på 40-60 m2 der er møblerede og klar til at flytte ind i, mens man deles om fælleområder som køkken, fitnesscenter, vaskeri, café og tagterrasse.

Både lejere og hotelgæster skal altså være indstillet på at omgås husets øvrige beboere lidt mere end i en normal opgang. Til gengæld er fællesskabet så at sige bygget ind i huslejen.

Byggeriet går i gang til foråret, og de første beboere kan efter planen flytte ind i efteråret 2026.

Det er ikke det første byggeri i Ørestad, hvor bolig-og hotelkonceptet Noli tager plads.

Tidligere på året kunne 198 nye, små lejligheder under navnet 'Noli Residences' indvies som del af det endnu større kompleks UN17 Village på Ørestads sydligste byggegrund. 

Her starter huslejen ved 9.400 kroner om måneden.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

Brian Nielsen
Træbyggeri og høje huse er en væmmelig kombination. Under dække af miljøhensyn tillader man nu en større brandrisiko. Man har intet lært af historiens brandkatastrofer og tillafer brandbare materialet. Bare tænk på højhuset i London.
Simon Gray
Det er skuffende at der ikke er mere variation i byggerierne i Ørestad. Det er som om, at det kun er BIG, der har turdet lave noget anderledes lidt arkitektur og det er efterhånden mange år siden den sidste BIG-bygning derude blev færdig.
Simon Gray
Den kommende kirke i Arenakvarteret bliver dog ganske smuk og anderledes i sin konstruktion, men hvorfor er det kun P-huse og kirker der må have et unikt arkitektonisk udtryk?
Stefan

Variationen er vel ikke meget større i andre kvarterer som Amager Strand, Sydhavn, Grønttorvet og Irma byen - er det ikke bare sådan man bygger nu om dage?

Og hver periode sin byggestil - variationen var da heller ikke så stor i karrebyggeriet i 30’erne, de store almene boligområder i 60’erne og parcellerne i 70’erne…

Så jeg tænker at det følger tidens ånd - men når det så er sagt. Det kunne da være godt med noget, der skiller sig markant ud:0)

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling