pixel

Her er Københavns bedste nybyggerier fra 2023

Københavns Kommunes præmiering af bygninger og byrum spænder vidt i år. Og mindst én vinder må betegnes som kontroversiel.

Karens Minde Aksen

“Københavns smukkeste nybyggeri”. 

Sådan bliver vinderne af Københavns Kommunes årlige 'Bygningspræmiering' ofte præsenteret i medierne — inklusive sågar et par gange her i nærværende magasin.

Men i realiteten er præmieringen ikke kun en skønhedskonkurrence. Det handler om nybyggerier, der er “særligt bemærkelsesværdige”.

Som det fremgår af kommunens hjemmeside, lægges der i bedømmelsen af de nominerede vægt på, “at arkitekturen tager udgangspunkt i stedets særlige karakter, og bidrager til oplevelsen af København som en by med kvalitet i bymiljøet”.

Ikke et ord om skønhed. Det handler (også) om andre kvaliteter end de rent æstetiske.

Det faktum er meget godt at have i baghovedet, når man går gennem listen over dette års præmierede byggerier, hvoraf mindst ét nok vil kunne opfattes som ret kontroversielt ... 

Således advaret kan vi kaste os over de nybyggerier, der i år har vundet bedømmelesudvalgets — og københavnernes — gunst.


Publikumsprisen: Karens Minde Aksen

Københavns Kommunes bygningspræmiering går helt tilbage til 1903 men har naturligvis udviklet sig en del gennem årene. For eksempel er det ikke længere kun nybyggerier, men også transformerede og restaurerede bygninger eller deciderede bymiljøer, der kan blive præmieret.

Og årets publikumspris gik netop til et byggeri i sidstnævnte kategori, nemlig Karens Minde Aksen i Sydhavnen. Publikumsprisen vælges af byens beboere — eller i hvert fald af de 3.705 mennesker, der i år har stemt på deres favorit. De øvrige priser uddeles af et fagligt udvalg. 

Karens Minde Aksen er en langstrakt skybrudspark, der skærer sig gennem Sydhavnens musikkvarter og er med til at skabe en næsten ubrudt grøn forbindelse mellem den sydlige ende af Vestre Kirkegaard og Sydhavnstippen.

En gul 'murstens-flod’ slynger sig ud og ind mellem parkens mange træer som Sydhavnens egen ‘Yellow Brick Road’. I tørvejr fungerer den som en sjov og eventyrlig sti, i regnvejr opsamler den vand, som til sidst ender i et 2.5000 kubikmeter stort regnvandsbassin.

Små og store broforbindelser, inklusive en stor ‘cirkelbro’, sikrer, at man også efter et skybrud kan komme tørskoet gennem området.

Karens Minde Aksen er tegnet af landskabsarkitekterne i Schønherr.


Præmieret: Århusgadekvarteret

Transformationen af Nordre Frihavns sydlige del fra lukket industrihavn til en ny livlig bydel er næsten komplet, og ikke overraskende er Århusgadekvarteret blandt de projekter, som bedømmelsesudvalget i år har givet en præmie.

Kvarteret er, som vores egen redaktør her på magasinet også har påpeget, et skoleeksempel på, hvordan man skaber en ny bydel, der ikke føles som en ny bydel.

Her er kompleksitet i gadeforløbene, variation i byggematerialer og arkitektur, og en mangfoldighed af boliger, kontorer, detailhandel og restaurationer. Det fungerer bare!

Det er arkitektfirmaerne Cobe og Sleth, der har slået de overordnede streger til Århusgadekvarteret.


Præmieret: BIG HQ

Her kommer så det førnævnte kontroversielle indslag. Bedømmelsesudvalget har nemlig valgt at præmiere arkitektvirksomheden BIGs nye hovedkvarter på Sundmolen i Nordhavn. Byggeriet er af Arkitekturoprøret blevet udråbt til det næstværste i Danmark i 2023, og Magasinet KBHs læsere gav det også en hård medfart i kommentarsporet. 

Men bag det omdiskuterede ydre gemmer BIG-hovedkvarteret på mange bæredygtige kvaliteter. Blandt andet er det bygget med en ny type cement, iblandet ler, som nedsætter CO2-udledningen med 25 procent. Derudover dækker husets integrerede sol- og geotermiske energisystemer 84 procent af varmeforbruget og 100 procent af vandforbruget. I alt kører byggeriet på 60 procent vedvarende energi.

Og mon ikke også det ydre indtryk af byggeriet med tiden bliver blødt lidt op, når planterne på den 140 meter lange spiral af udvendige terrasser for alvor gror til, og når den planlagte offentlige park omkring bygningen åbner her til sommer?

BIG HQ er (selvfølgelig) tegnet af BIG.


Præmieret: Nordøstamager Skole

Der var ikke meget plads at bygge på, da det nordøstlige Amager skulle have en ny folkeskole på en grund mellem Prags Boulevard og Holmbladsgade. 

Derfor har man gjort en dyd af nødvendigheden og opdelt skolens ude- og indemiljøer i flere niveauer, med for eksempel legeområder på plateauer rundt om bygningen og på tagene. Niveauopdelingen går desuden igen i skolens lyse indre atrium.

En af de grundlæggende idéer med skolen er, at den ikke lukker, når klokken ringer ud om eftermiddagen, men i stedet fungerer som kulturhus og samlingssted for området beboere. Således er skolens legeområder altid åbne, ligesom at for eksempel sportslokaler, musiklokaler og auditorium kan bruges uden for skolens åbningstid.

Nordøstamager Skole er tegnet af arkitektfirmaerne Christensen & Co og Kjaer & Richter samt landskabsarkitekterne 1:1 Landskab.


Præmieret: Operaparken

Operaparken er noget så usædvanligt som en ny, offentligt tilgængelig park på en grund, hvor man snildt kunne have bygget luksuslejligheder til flere millioner kroner pr. styk. 

I årevis henlå området syd for Operaen som en kedsommelig  og øde græsslette, der siden blev suppleret med nogle forkølede træer. Nu er det et varieret grønt byrum med i alt 223 forskellige plante- og træarter fordelt på seks forskellige havetyper. 

Her er springvand og spejlbassin, snoede stier, over 600 træer, og i midten af det hele et væksthus med café og toilet samt nedgang til en underjordisk parkeringskælder.

Operaparken er tegnet af arkitektfirmaet Cobe og bekostet af A.P. Møller Fonden.


Præmieret: Plads 23

Her kan man tale om bæredygtighed: Plads 23, der er Grønttorvets kultur- og spisehus, er bygget med nogle af de mange materialer, der blev til overs i forbindelse med den omfattende transformation af Grønttorvet i Valby til et nyt boligområde.

Bygningens indre og ydre facadeelementer af beton stammer fra Grønttorvets oprindelige bygninger fra 1950’erne. Elementerne var forurenede, men er blevet renset op. Dermed lever områdets historie videre i en bygning, der samtidig fungerer som samlingssted for beboerne.

Huset inkluderer et orangeri, der skal forsyne stedet køkken med urter og grøntsager året rundt. Målet er, at stedet på længere sigt skal fungere som et selvforsynende fælleshus og folkekøkken for Grønttorvets beboere.

Plads 23 er tegnet af arkitektfirmaet Lendager.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling