Bølge med boliger ruller ind på kæmpeplads i Valby
Markant, bølgeformet ungdomsboligbyggeri på vej på Toftegårds Plads.
En af byens største — og dårligst udnyttede — pladser står foran en gennemgribende transformation.
Over de kommende år skal Toftegårds Plads i det centrale Valby omdannes fra en åben asfaltørken mellem trafikerede gennemfartsveje til et mere intimt byrum omkranset af blandt andet et nyt bibliotek og et byggeri med ungdomsboliger.
Vi har tidligere beskrevet planerne for den overordnede transformering, men nu er der mere konkrete detaljer om den bygning med ungdomsboliger, der skal flankere pladsen mod syd.
Mere intim plads
Det fire etager høje byggeri får form som en bølge eller et strukket S, og sammen med det planlagte, bakkede terræn, der skal etableres ud til Gammel Køge Landevej, vil det afgrænse den sydvestlige del af den mindre, men mere intime fremtidige udgave af Toftegårds Plads.
Pladsen bliver mod Vigerslev Allé i nord afgrænset af en ny biblioteksbygning. Modsat de høje, smalle ungdomsboliger bliver biblioteket lavt og bredt men får til gengæld en rund og organisk grundplan, der matcher pladsens øvrige elementer.
Mod øst flankeres den nye plads af de eksisterende bygninger, der rummer Valby Kulturhus og ungdomskulturhuset KraftWerket.
De kommende beboere i ungdomsboligerne får med andre ord udsigt til det, der potentielt kan blive et nyt midtpunkt og samlingssted i en del af Valby, der ellers mest har været præget af gennemkørsel og gennemgang.
Sol til alle beboere
Det knap 2.800 kvadratmeter store byggeri, der er tegnet af arkitektfirmaet H+ TNT, kommer til at rumme i alt 72 boliger, som primært fordeles på de øverste tre etager.
Den nederste etage kommer til at rumme enkelte boliger og vil ellers gøre plads til en stor portåbning ud mod Toftegårds Plads samt alle de vanlige fællesfaciliteter som vaskeri og cykelparkering. Store glaspartier skal sikre, at fællesrummene åbner sig op ud mod pladsen, så der bliver skabt tryghed og sammenhæng.
Beboerne vil få adgang til deres lejligheder via en udvendig altangang, der snor sig langs bygningen på skiftevis nord- og sydsiden og forbindes af en gennemgang i midten af bygningen, hvor også elevatoren skal placeres.
Idéen er at skabe liv på begge sider af bygningen og samtidig sikre adgang til sollys på altangangen på så mange tidspunker af døgnet som muligt.
Lyset falder ind i de enkelte lejligheder via store glaspartier, og hver ungdomsbolig bliver fuldt udstyret med eget køkken og bad. Lejlighederne får en gennemsnitlig størrelse på 39 m2, og de får alle udsigt både mod pladsens forhåbentligt kommende liv mod nord og den mere rolige bagside mod syd.
Mursten og træ
Bygningen vil i stueetagen blive beklædt med røde mursten, der skal skabe sammenhæng med både det kommende bibliotek og de eksisterende byggerier i området, der er domineret af røde mursten. De tre øverste etager får derimod en mere "let" facadebeklædning end de lidt "tunge" og mørke sten — som udgangspunkt i træ.
For at understrege bygningens bueform vil størrelsen på vinduerne ind til lejlighederne variere fra bred til smal hen over facaden.
Øverst oppe kommer de efterhånden obligatoriske tekniktårne til at rage op fra byggeriets midte, men hvis pengene rækker, kan en del af taget også udnyttes til en tagterasse, som kan bruges af alle husets beboere.
Byggeriet er nu godkendt politisk, og hvis alt går efter planen, kan de første unge flytte ind på Toftegårds Plads i 2027.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!