Dragespringvandet er på plads — men kummen er "skæv"
For første gang i 70 år kan man nu se Dragespringvandet i sin fulde form — og på en meget central placering midt på Rådhuspladsen.
Arbejdet gik i gang først på efteråret — efter at Rådhuspladsen henover sommeren 2022 havde ageret scene for blandt andet Tour de France og World Cup i Bike Trial.
Og nu er det meget tæt på at være afsluttet, og en rådhusplads med et nyt centrum kan byde velkommen til sommeren 2023.
Dragespringvandet er genopstået og har indtaget en central placering, som det aldrig har haft tidligere.
Endnu er der ikke vand i den store kumme, og hegnet om byggepladsen står stadig. Men det er kun den sidste finish — og en tur med kosten — der mangler, før københavnere og turister har fået et nyt sted at soppe og sætte sig med en iskage.
Mere prominent end før
Det "nye" Dragespringvandet skulle egentlig allerede have stået klar i foråret 2022, men på grund af manglende finansiering — og senere Tour de Frances behov for en rådhusplads, der ikke også var en byggeplads — blev arbejdet først sat i bero og siden udskudt.
Men nu er det her altså — og det er i en betydelig mere prominent udgave, end de fleste nulevende københavnere nogensinde har set det.
I starten af 50'erne stod springvandet, hvor H.C. Andersens Boulevard løber i dag. Dengang var arealet syd for rådhuset nemlig nemlig mest af alt optaget af et frodigt haveanlæg — med en enkelt vognbane i hver side.
Men da verden blev forelsket i bilismen, blev haven fjernet og lavet om til den op til 8-sporede bilgade, vi kender i dag. Og i dén forbindelse måtte man ikke blot flytte springvandet 25 meter, men også fjerne den store, vandfyldte kumme, der var omkring det.
Bilerne skulle bruge pladsen.
Fra 1954 frem til 2020 stod Dragespringvandet derfor i en noget amputeret udgave helt ud i kanten af pladsen. Kummen blev i 1973 stedet sat op på Brønshøj Torv, og her stod den indtil 2001, hvor den blev taget ned igen og opmagasineret.
Men i år genforenes de to altså — og denne gang præcis midt på pladsen, så man har det lige foran sig, når man træder ud af rådhusets hovedindgang — og vil passere lige forbi det, hvis man krydser Rådhuspladsen fra Strøget til Vesterbroggade, eller vice versa.
Men det er jo skævt?
Man behøver ikke være en særligt opmærksom springvands-observatør for at lægge mærke til, at Dragespringvandets 'nye' kumme er 'skæv'.
I den ene side er kummens mur høj nok til, at den kan agere siddeplads — men i den anden er den næsten nede i niveau med pladsen.
"Skævheden er et vilkår på den skålformede plads," forklarer Teknik- og Miljøforvaltningen til Magasinet KBH.
Fordi Rådhuspladsen ikke er helt plan — men fra alle sider skråner nedad mod det laveste punkt lige foran rådhusets trappe — har man gjort sig nogle hovedbrud, inden anlægsarbejdet gik i gang.
Københavns Kommune har ikke overvejet at nivellere omkring springvandet, så det kunne få en plan base at stå på. Men man har kigget på at lave en trinopbygning for at udligne forskellen, så hele kummen ville være synlig hele vejen rundt.
"Men det blev vurderet, at det ville være et uheldigt brud på pladsens flade," siger forvaltningen.
'Skævheden' betyder, at vandoverfladen i den side, der vender væk fra rådhuset, vil være tæt på at være i niveau med de forbipasserende fødder.
Forvaltningen forventer dog ikke, at man kommer til at træde ud i vandet ved en fejl.
"'Frugtkurvene' på de højere sten langs springvandet, markerer hvor bassinets kant går, både der hvor kanten er høj, og der hvor kanten er lavere," siger man.
Med andre ord håber forvaltningen, at de visuelle markører af bassinets kant vil forhindre ufrivilligt sopperi.
Træd bare ud
Har man lyst til helt frivilligt at træde ud i Dragespringvandets vand, må man gerne det — det er ikke forbudt. Men Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler alligevel, at man ikke gør det.
Vandet vil godt nok blive renset med både klor og UV-lys, men kvaliteten af vandet vil ikke løbende blive vurderet. Og dermed skal man ikke forvente vandkvalitet som f.eks. i en svømmehal.
Forvaltningen oplyser også til Magasinet KBH, at man ofte samler glasskår op fra byens springvand. Og taget i betragtning, at vi befinder os i et af hovedstadens centra for natligt alkoholindtag, skal man nok ikke forvente, at problemet bliver mindre i vandet under den kæmpende drage og tyr.
Men sopperi eller ej, så er Dragespringvandet nu klar til at agere nyt visuelt knudepunkt for byens centrale plads.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!
kommentarer