Byggestart på Frederiksbergs nye 'bycampus'
Frederiksbergs helt nye kvarter måtte tegnes lavere efter kritik. Men nu er 'Rolighedsvej Bycampus' klar til byggestart.
Snart forsvinder Frederiksberg Badminton Klubs gamle rundbuehal mellem Åboulevarden og Rolighedsvej til fordel for en ny park, som skal strække sig over cykelruten Den Grønne Sti og ind på det storstilede udviklingsprojekt 'Rolighedsvej Bycampus' ud mod Bülowsvej.
Efter et væsentligt bump på vejen er det gamle Landbohøjskole-område på grænsen mellem Frederiksberg og Københavns Kommune nemlig klar til at blive forvandlet til et helt nyt kvarter.
To af de eksisterende bygninger er vurderet bevaringsværdige, men resten vil bulldozerne snart fjerne sammen med den gamle badmintonhal.
Således vil arealet i stedet for Københavns Universitets gamle laboratorie- og staldbygninger snart blive fyldt af kollegie, familieboliger, et nyt skolekompleks og en idrætssal.
For "uattraktivt og lukket"
Bumpet på projektets vej var en offentlig kritik af kommunens plan for området.
I alt 83 svar blev sendt ind, mens lokalplanen var i høring — de fleste kritiske — og dertil satte 449 personer navn under en underskriftsindsamling mod byggeriet.
Det er især projektets løsning mod trafikstøj, der er blevet kritiseret.
Rolighedsvej Bycampus kommer til at grænse op til Åboulevard, og for så vidt muligt at holde støjen fra den tungt trafikerede vej ude, vil der blive bygget højt ud mod den seks-sporede vej: Op til 32 meter lød det i den oprindelige plan.
De høje bygninger med bølgede facader skal fange trafikstøjen og samtidig være hjem for studerende og nyuddannede, men ikke alle har været glade for dén løsning. De gør området for aflukket, lød kritikken.
I et debatindlæg her på Magasinet KBH blev hele projektet kaldt “forældet og mærkværdigt brutalt" og “uattraktivt og lukket”.
Modstanden gjorde et vist indtryk på politikerne i Frederiksberg Kommunes, og i sidste ende var det en revideret lokalplan, der blev vedtaget. Kvarteret er simpelthen skrumpet en smule i højden.
Når byggemaskinerne nu går igang, vil det være med ordre om, at de to buede boligbyggerier ud mod Åboulevarden skal være en etage lavere.
Det højeste punkt vil nu ligge i syv etagers højde — svarende til 27,5 meter — og samtidig bliver bygningerne trukket lidt længere tilbage langs Bülowsvej, så der bliver plads til en meters penge mere grønt, inden bygningerne tårner sig op.
Den lidt mindre massive arkitektur betyder, at der bliver plads til 532 boliger i kollegiet mod de 570, der oprindeligt var planlagt.
I en mindre nabobygning med forsker- og iværksætterboliger har man måttet barbere syv nye hjem væk, så der bliver plads til i alt 163.
I bycampussens nye skolebygning vil eleverne fra Prins Henriks Skole på Værnedamsvej flytte ind, og også her har projektet skruet lidt ned for ambitionerne ud mod Bülowsvej.
For at mindske skyggegenerne for de kommende beboere i familieboligerne bag skolen, bliver skolen her reduceret fra fem til fire etager, men der bliver kompenseret ved at lade andre dele af den nye skole vokse en etage i højden.
Grønne opholdsrum og åbne stueetager
De lidt lavere bygninger giver også en smule mere lys til de grønne pladser og åbne stræder og nicher, som kommunens oprindelige forslag lovede.
Fra øst til vest vil to stræder skære tværs gennem området, og omkring dem anlægges grønne opholdsrum, så de nye beboere får steder at mødes.
Af samme grund bliver stueetagerne åbne med store glaspartier og reserveret til for eksempel cafeér, fitness og foredragssale.
Og den nye idrætshal vil ikke kun byde på sport, men også lægge gulv til kulturarrangementer for på den måde at trække liv fra omgivelserne ind i kvarteret. Hallen bliver delvist nedgravet og vil have plads til boldspil, badminton, yoga og gymnastik.
Byggeriet vil foregå i etaper, så man vil ikke komme til at se hele det nye kvarter rejse sig på én gang.
Først i 2027 vil det sidste søm efter planen blive banket i det store projekt, der omfatter et areal på cirka 33.000 m2 — svarende til små 1½ gange Kongens Nytorv.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!