pixel

Nyt grønt kvarter springer op i nord

Med lidt rykken rundt bliver der skabt plads til et helt nyt kvarter med 900 nye boliger i den nordvestlige del af byen: Husum Haveby.

Husum Haveby

 

Lige ved siden af Vestvolden i Brønshøj-Husum ligger et område ved navn Bystævneparken og putter sig.

Det er måske ikke det mest velkendte hjørne af København, men det er på vej til at blive et helt nyt kvarter med ikke mindre end 900 nye boliger.  

En opdateret plan for det nye kvarter er netop blevet godkendt politisk, og som en del af transformationen opstår også et helt nyt stednavn:

'Husum Haveby' overtager for 'Bystævneparken'.    

Og ordet Haveby er ikke tilfældigt valgt, da der i høj grad er fokus på det grønne i det stort anlagte projekt.

Hovedstadens nyeste bydel vil indeholde en blanding af nyt boligbyggeri og et hav af små, grønne pladser, haver og opholdsrum i områdets mange kroge og hjørner.

12-13 fodboldbaner bydel

Husum Haveby rykker ind, hvor der allerede er eksisterende bebyggelse. I dag er Bystævneparken et typisk, modernistisk 70'er byggeri med isolerede, monotone bebyggelser med grønt græs imellem sig.

I svundne tider var området sin egen lille landsby, og spor af de gamle markskel kan stadig ses i dag.

Senere blev området udlagt til kolonihaver, og for omtrent 50 år siden blev det omdannet til hvad det er i dag:

800 beboere — primært pensionister og plejepatienter — rykkede ind i beskyttede boliger, plejecentre og funktionærboliger med eget supermarked, cafeteria, bank, frisør og bibliotek. Dermed blev Bystævneparken til en af landets største bebyggelser til ældre — og er det stadig.

Når områdets næste kapitel snart skrives, vil de ældre beboere i stedet flytte over på den anden side af volden — til Tingbjerg. Her vil de kunne rykke ind i et helt nyt plejecenter, der snart vil blive bygget.

Når dét er sket, vil man stå med et rømmet område på størrelse med 12-13 fodboldbaner, som man kan omdanne til den nye Husum Haveby.

De fleste af bygningerne fra 70'erne vil blive revet ned, og en helt re-designet bydel vil vokse frem.  

Det meste af den vil bestå af nybyggede karéer — hele otte af dem — men som set flere andre steder i byen, blandt andet i Ørestad, vil de store byggerier blive blandet med mindre klynger af rækkehuse.

Mod voldanlægget lige bag bydelen vil de højeste af karéerne nå op i 8 etagers højde, så de matcher voldens skala. Men inde i bydelen vil lidt lavere byggeri trappe op og ned i forskellige højder. 

Der bliver også plads til daginstitutioner og til et moderniseret plejecenter i det nye kvarter. Nogle af boligerne bliver dermed fortsat forbeholdt ældre, der dog i fremtiden altså også kan glæde sig over at se legende børn i området. 

Knæk og kroge   

Ned igennem hele den nye bydel vil et centralt, grønt strøg blive den nye hovedfærdselsåre. 

 

 

Denne kile vil være helt bilfri, og i stedet vil en cykelsti bugte sig ind imellem husene. Omkring strøget vil der være et grønt område med legelandskaber — men ikke som i den retvinklede, modernistiske udgave fra 70'erne.

I den nye Husum Haveby er der tværtimod arbejdet med at skabe mere varierede, organiske former og et grønt landskab med knæk og kroge til ophold.

Og det grønne og organiske stopper ikke ved bydelens grænser.

De nye beboere vil nemlig ikke blot have den grønne Vestvold med tilhørende fæstningskanal som nabo. Også naturområdet ved Utterslev Mose ligger blot en ganske kort spadseretur væk.

 

 

 

 

Tingbjerg væk fra ghettoliste

 

 

Etableringen af Husum Haveby er et vigtigt led i den overordnede byudviklingsstrategi for Tingbjerg-Husum.

Udover revitaliseringen og navneforandringen i Bystævneparken omfatter strategien også store byggeplaner i det til tider uroplagede Tingbjerg på den anden side af Vestvolden, samt en mulig etablering af en letbane.

Letbanen diskuteres fortsat, og der er ikke truffet beslutning eller fundet finansiering til den endnu.

Men byggeplanerne er godt undervejs.

Der er i Tingbjerg vedtaget planer om at bygge over 1.000 private boliger i etagebyggeri og rækkehuse de kommende år.

Et nyt kulturhus har allerede slået dørene op, og det samme har et stort supermarked med rækkehuse på taget.

Tingbjerg er udpeget som ’hård ghetto’ på Indenrigs- og Boligministeriets liste over udsatte boligområder og har i årevis døjet med et rygte som et af landets mest utrygge områder.

Derfor lavede Københavns Kommune i 2015 en langsigtet byudviklingsstrategi, der sigter mod at få fjernet Tingbjerg fra ghettolisten inden år 2030.

En væsentlig faktor i den strategi er fordelingen af almene og private boliger.

Op mod 96% af alle boliger i Tingbjerg er i øjeblikket almene. Men det tal vil kommunen gerne have ned på 40% via nybyggeri af private boliger og ommærkning af eksisterende boliger.

Af samme grund vil der ikke blive stillet det sædvanlige krav om, at 25% af de nye boliger i Husum Haveby skal være almene.  

Planen for Husum Haveby kan forventes at komme i offentlig høring inden længe.

Det er arkitekterne hos Sted, Primus og Everyday der har slået stregerne til den grønne by.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling