Nyt kulturhus i Ørestad
Bydel udskældt for manglende liv får kulturelle vitaminpiller
Ørestad har — måske ikke helt ufortjent — fået på puklen siden bydelen på Amager begyndte at rejse sig i 90'erne.
Området mangler liv, tæthed og intimitet, har kritikken blandt andet lydt. Og særligt placeringen af næsten alt butiksliv inde i det store indkøbscenter Field's har fået skyld for at suge gaderne tomme.
Der er ikke så meget at komme efter på stueplan i Ørestads gader, og da Burger King for et halvt år siden åbnede en afdeling i stueetagen af et nyt P-hus var det nærmest lidt af en event.
Nyt kulturliv
I den sydlige afdeling af Ørestad er der dog ved at ske noget. Hernede i enden af den aflange bydel er der nu rigtig godt gang i byggeriet, og man forventer, at der om syv år vil bo hele 13.000 mennesker alene i dette relativt lille område, der også huser blandt andet Royal Arena og Kalvebod Fælled Skole.
Så mange mennesker har behov for andet at lave end at gå på Burger King, og fra 2021 får de det i form af et nyt kulturhus.
'Byens Hus' kalder By & Havn selv det nye byggeri. By & Havn er det offentligt ejede udviklingsselskab der står for at frasælge og udvikle områder som Ørestad og Nordhavn, så der kan tjenes penge til at betale for byggeriet af Københavns metro.
Det er 1½ år siden, at By & Havn først bekendtgjorde deres planer om mere kultur i Ørestad Syd. Siden har der været workshops med de lokale beboere, og visdom fra disse har bidraget til arbejdet med at lave en konkret plan for det nye byggeri, som netop er blevet lagt frem.
I sidste ende blev det arkitekterne hos AART der løb med opgaven, men efter sommerferien vil der blive afholdt flere workshops.
Beboerne skal nemlig også selv være med til at bestemme, hvad 'kultur' egentlig skal omfatte i Ørestad Syd. Eller med andre ord: hvad der skal være af tilbud inde i huset.
Liv og medbetaling
Det er også beboerne selv, der får lov at samle noget af regningen op. Lokalplanen for Ørestad Syd dikterer, at 1% af det samlede boligareal skal bruges til fællesfaciliteter — netop for at undgå, at bydelen bliver en ren boligenklave.
Det er nogle af disse 1% der nu dukker frem i form af 2.500 m² fællesområde i 'Byens Hus'. By & Havn samler en regning på 40 mio. kr. op for selve byggeriet, mens Københavns Kommune lægger 5 mio. oven i og har bevilliget 2 mio. om året til drift.
Drift herudover skal grundejerne i Ørestad Syd selv dække, og de kommer også selv til at stå some ejere af Byens Hus — i form af en erhvervsdrivende forening.
Hele bygningen kommer grundejerne dog ikke til at eje, for Byens Hus optager kun godt 20% i de nedre dele af det nye byggeri, som kulturhuset ligger i.
Resten af de 10 etager bliver fordelt mellem 85 nye boliger og 2.200 m² til daginstitutioner.
Præcis hvad der kommer til at ske inde i huset, må vi altså vente lidt med at få svar på. Men de fremlagte planer indeholder offentlige terasser og uderum, og det er By & Havns håb, at huset kan skabe liv både ude og inde i Ørestad Syd — og altså give den nye Burger King noget tiltrængt konkurrence om beboernes opmærksomhed.
Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsborgmester er i hvert fald optimistisk:
»Byens Hus bliver et samlingspunkt for borgerne i Ørestad Syd og skal danne ramme om kultur- og fællesskaber for folk i alle aldre. Vi ser frem til at se livet trives og arrangementer opstå på denne baggrund,« siger Franciska Rosenkilde fra Alternativet.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!