Med sportstårne løber København aldrig tør for plads til idrætten
Tøm ventelisterne ved at bygge boldbaner i lag, foreslår arkitekter.
Titusinder af københavnske børn står på venteliste til byens sportsklubber og idrætsfaciliteter. Men hvad nu, hvis vi tænke lodret ud af boksen og lagde sportsbanerne oven på hinanden, så ungerne kan spille fodbold, træne tennis og springe længdespring oppe over byens tage?
Idéen om sportstårne kommer fra det københavnske arkitektkontor Werk, som ser et stort uudnyttet potentiale lige foran os:
»Fremfor at optage enorme arealer til kun én enkelt boldbane foreslår vi at placere fem, syv eller endnu flere multifunktionelle faciliteter oven på hinanden og på denne måde udnytte den sparsomme plads, som vi har til rådighed,« siger arkitektkontorets kreative direktør Thomas Kock.
Han er motiveret af, at børns og voksnes muligheder for sport og bevægelse indskrænkes i takt med, at København vokser og fortættes. At flere og flere københavnere skal deles om de samme idrætsfaciliteter, og det bliver langt vanskeligere, og ikke mindst dyrere, at finde plads til nye baner og anlæg.
Det giver uendelige ventelister og betyder, at Hovedstaden har en foreningsprocent, som er betydeligt lavere end det øvrige Danmark. Med mindre fysisk bevægelse og færre rammer for fællesskab som konsekvens.
Et vertikalt foreningsliv
Werks sportstårn er en åben, uopvarmet stålkonstruktion med net, som både kan fange boldene og bruges som baggrund for klatreplanter. Bygget i stål kan tårnet flyttes og sættes op et andet sted i byen, hvis en bestemt placering er på lånt tid.
Og ved at bygge de efterspurgte og pladskrævende idrætsfunktioner i lag i højden og kombinere dem med andre aktiviteter som nyttehaver og bydelsterrasser mener Werk, at man kan skabe et vertikalt foreningsliv i den tætte by.
Med kulturelle, multifunktionelle og overlappende idrætsfunktioner, der kan blive en smeltedigel mellem organiseret og uorganiseret idræt med muligheder for aktivitet, bevægelse og ikke mindst fællesskab for alle byens borgere.
Det maksimalt udbytte af sportstårnet ser Werk i de tætte bydele, hvor der er færrest kvadratmeter idrætsfaciliteter pr. beboer og et tårn straks kan fem, syv eller ti-doble aktivitetsmulighederne og områdets byrumskvaliteter.
»Kigger man sig konkret omkring, vil man nemt kunne forestille sig sportstårnet mange steder i byen. Hvorfor ikke udnytte Baneterrænet og Kødbyen på Vesterbro, Nørrebroparken og Metrostationsforpladserne på Nørrebro og hvorfor ikke udnytte mulighederne på Kalvebod Brygge eller på de store åbne parkeringspladser i Ørestaden? Toftegårds Plads i Valby eller vandfladen i havnen er også oplagte muligheder for mere boldspil og idræt i byen,« mener Thomas Kock.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!