Fra fornemt posthovedsæde til livligt hotel
Mens København afventer de op til 115 meter høje tårne på Postgrunden, er fremtiden for den nærmeste nabo kommet på plads.
Centralpostbygningen i Tietgensgade blev i 1912 opført som hovedsæde for det kongelige danske postvæsen, så den fik ikke for lidt med indretningen, og indmaden i den flerlængede nybarokke blok er stadig et af Københavns fornemme eksempler på sin tidssalders højtsvungne maghoni-stil.
Men Post Nord har forladt byen, og i fremtiden skal interiøret i stedet nydes af Københavns kvalitetsbevidste gæster, når Centralpostbygningen i 2020 er ombygget til et moderne hotel med 380 værelser og en række forskellige restauranter og barer.
Det er den norske rigmand Petter A. Stordalen og hans hotelkæde Nordic Choice Hotels, der vil poste op mod halvanden milliard (danske) kroner i de betydelige ambitioner.
Med sin yderst centrale placering, lige bag Hovedbanegården og skråt over for Tivoli, skal hotellet blive et nyt livligt mødested i København og et samlende midtpunkt i det helt nybyggede kvarter på Postgrunden, der skal skyde op omkring det.
For mens Centralpostbygningen genbruges, skal den endnu større postterminal ved siden af den i Bernstorffsgade rives ned og erstattes af et business district med en hel stribe af højhuse langs baneterrænet i hjertet af København.
Fortilfælde i Gøteborg
Omdiskuterede Postgrunden udvikles af pensionsselskabet Danica, der formentlig har kigget mod Gøteborg, inden man valgte at sælge den nyerhvervede 104-åring fra igen og overlade fremtidens posthotel til Stordalen. I den vestsvenske hovedby har han nemlig efter samme model forvandet det historiske hovedpostkontor til hotel med 500 værelser og summende serveringssteder.
Nordic Choice Hotels driver i forvejen også et "genbrugshotel" i København: Hotel Skt. Petri i Krystalgade, der i sit tidligere liv var Daells Varehus. Også Comfort Hotel Vesterbro og Quality Airport Hotel i Kastrup er ejet af den norske hotelkonge.
Centralpostbygningens 25.000 kvadratmeter er tegnet af arkitekten Heinrich Wenck, hvis hovedværk åbnede året før og lige over for: Københavns tredje (og stadig fungerende) Hovedbanegård fra 1911. Som statsbanernes overarkitekt stod Wenck blandt andet også for Østerport og kystbanens karakteristiske stationsbygninger.
Som led i postvæsenets retræte fra Hovedstaden, er også Centralpostbygningens forgænger som posthovedsæde afhændet til genbrug: Postgården i Købmagergade genåbner i 2017 som strøgbutikker.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!