pixel

Nu har Ørestad en kunstpark

Stjernekunstner har skabt det første værk til Byparken i Ørestad City, der vil være en kunst-destination i København.

dan graham kunstpark ørestad city

Fakta

'Large Loop Becoming A Small Loop'

Byparken, Ørestads Boulevard, Kbh S

En glaspavillon af den amerikanske kunstner Dan Graham.

Opstillet af Grundejerforeningen Ørestad City, der ejer og driver Byparken.

Finansieret i samarbejde med Københavns Kommune og Copenhagen Business District.

Dan Grahams pavillon er det første af flere store og små kunstværker, der skal gøre Byparken til en kunstpark og Ørestad City til en attraktion for samtidskunst.

Den syner ikke af meget den fjerlette glaspavillon, som den ligger gemt mellem legepladser, træer og boldbaner på Byparkens enorme græsareal midt i Ørestad City.

Men stiller man sig helt tæt på, kommer ens spejlbillede pludselig til syne og blandes med de omkringliggende bygninger som i en surrealistisk drøm. Og går man ind bag de runde skillevægge, så omslutter Byparken én og er pludselig forvandlet fra en stor åben plads til en lille hyggelig hule.

Med sin organiske form og lette fremtoning bryder det nyankomne kunstværk 'Large Loop Becoming A Small Loop' med Ørestadens tunge firkantede bygninger og giver et nyt og skævt perspektiv på omgivelserne. Og det er netop ophavsmanden Dan Grahams specialitet. Den internationalt anerkendte amerikanske kunstner står bag flere lignende, minimalistiske pavilloner over hele verdenen – blandt andet én på Louisiana.

Kunst for mennesker

Det er Grundejerforeningen Ørestad City, som har fået Dan Graham til Ørestads Boulevard. Grundejerforeningen ejer og driver Byparken, der ligger lige i sandwichen mellem Field's og Bella Center, og har nøje håndplukket amerikaneren på grund af hans fokus på forholdet mellem sine værker og deres omgivelser.

»Dan Graham blev udvalgt som kunstner, fordi han laver kunst for mennesker, kunst som kan bruges, som sætter gang i folks egen fantasi, der giver én lyst til at lege og lade tankerne flyve. Og det er vores store forhåbning, at områdets beboere tager værket til sig og udforsker og leger med det,« siger Mia Ellgaard, bestyrelsesmedlem af Grundejerforeningen Ørestad City.

»Det var samtidig vigtigt for os, at det kunstværk, der blev skabt, tog udgangspunkt i bydelen og omgivelserne og havde et moderne udtryk, der ville indgå naturligt i Ørestaden,« uddyber hun.

Kunstpark som vartegn for bydelen

Kunsten i Byparken stopper dog ikke med Dan Graham. Hans værk er nemlig kun første led i Grundejerforeningens ambitiøse plan, der over de næste år skal gøre parken og området til et kvarter for samtidskunst.

»Kunst skaber glæde, får fantasien til at flyve, og giver stof til eftertanke, derfor satser vi på kunst i det offentlige rum. Og så håber vi selvfølgelig også, at kunsten kan være med til at gøre Ørestaden unik og fremhæve det særlige ved området,« forklarer Mia Ellgaard.

»Udover at kunsten skal være til glæde for Ørestadens beboere, så håber vi også, at Dan Grahams værk og de kommende kunstprojekter kan bidrage til områdets herlighed og give udefrakommende lyst til at opleve Ørestaden og blive et vartegn for bydelen,« siger Mia Ellgaard.

Strategien, der skal skabe en kunstpark med værker af både international og lokal kaliber, har Grundejerforeningen Ørestad City lagt i samarbejde med galleristen Wallner Weiss og strategisk rådgiver Mike Ameko Lippert. 'Large Loop Becoming A Small Loop' er finansieret med støtte fra Københavns Kommune og det lokale erhvervsnetværk Copenhagen Business District.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling