Kraftværk pakket ind i skovtur
Københavnerne skal have endnu et spektakulært kraftværk forklædt som udflugtsmål og udsigtspunkt.
Det er ved at blive en selvfølge i hovedstadsområdet, at et kraftværk ikke bare er et kraftværk i grå beton med en høj skorsten på toppen. Nu vil Amagerværket også være med på noderne, gemmes væk bag et iøjnefaldende ydre og have dig til at bestige sig.
Roskilde har med Energitårnet pakket sit varmeværk ind i en gigantisk lysinstallation til glæde for de forbipasserende på motorvejen. Om et par år skal københavnerne så kunne stå på ski fra toppen af Amager Bakke, den nye Amagerforbrændingen, der under sin spektakulære skal skaber energi af byens skrald. Og det er få meter derfra, stadig på Kraftværksvej bag Refshaleøen, at den fjernvarmeproducerende nabo Amagerværket altså ikke vil stå i skyggen af den kunstige skibakke.
BIO4 kalder Hovedstadens Forsyningsselskab (HOFOR) den kommende 200 meter lange og over 40 meter høje kraftværksblok, der indvendigt skal omstille Amagerværket fra brug af kul til mere bæredygtig biomasse i form af træflis. Og udvendigt tager kampen op om at blive et af københavnernes foretrukne udflugtsmål.
Fyr facaden af
Træflisen i ovnene er et overskudsprodukt fra skovbrug, og det har inspireret Gottlieb Paludan Architects til det arkitektoniske skovtema, hvor hundredvis af ophængte træstammer omslutter hele den enorme facade.
En udvendig trappe langs med bygningen vil føre de besøgende ind bag stammeskoven, forbi kig ind til energiproduktionen i værkets indre, og helt op til en træbeplantet platform på toppen med udsigt over hele byen – og pisterne lige ovre på Amager Bakke.
Stammerne formodes at have en levetid på mere end 30 år og kommer med den detalje, at man løbende kan kværne udtjente stammer fra facaden og lade dem indgå i værkets varmeproduktion.
Til at krone værket bliver toppen af den store kedelbygning belagt med gyldne materialer, som skal fange lyset og skabe en ny skinnende kuppel på Københavns skyline. Ud over udsigten, vil besøgende deroppe blive belønnet for trappe-bestigningen med et informationscenter, der fortæller mere om skoven, bæredygtigt energiforbrug og omstillingen til grøn(nere) energi.
HOFOR planlægger, at Projekt BIO4 skal stå færdig i 2020.
BIO4
En nybygning til Amagerværket, der leverer fjernvarme til over 500.000 borgere i Hovedstaden.
Tegnet af Gotlieb Paludan Architects med Møller & Grønborg som landskabsarkitekter.
Bygges af HOFOR, som forventer at BIO4 står færdig i 2020.