pixel

Hvis bronzen kunne tale ...

Nu kan du få et par ord med på vejen af historiens store mænd, når du passerer deres statuer.

kbh magasin

Fakta

Talking Statues

En app til smartphones og tablets, der vækker ti statuer i Indre by til live med små animationer.

Du skal have installeret en scanner-app til de QR-koder, som sidder på statuerne, for at komme i gang.

Statuerne kan tale både dansk og engelsk, sproget afhænger af indstillingerne på din smartphone.

Hvis du scanner alle ti koder, kan du indløse gratis entré til Rundetårn.

Skuespillerne Jens Jacob Tychsen og Søren Sætter-Lassen lægger stemmer til de historiske personer.

Hver film suppleres af en tekst, der giver biografisk, historisk og kunstnerisk kontekst.

Animationerne er skabt af produktionsselskabet True Stories ved David Fox i samarbejde med statuernes ejere.

Alle filmene kan også ses på talkingstatues.com

Fakta

Find de 10 statuer her

H.C. Andersen (1805-1875) på Rådhuspladsen

N.F.S. Grundtvig (1783-1872) i Vartov Gård

Frederik V (1723-1766) på Amalienborg

Ludvig Holberg (1684-1754) ved Det Kongelige Teater

Adam Oehlenschläger (1779-1850) ved Det Kongelige Teater

Søren Kierkegaard (1813-1855) i den Kongelige Bibliotekshave

Christian IV (1577-1648) i Øster Voldgade

Tycho Brahe (1546-1601) ved Københavns Observatorium

H.C. Andersen igen (1805-1875) i Kongens Have

H.C. Ørsted (1777-1851) i Ørstedsparken

Tycho Brahe troner stilfærdigt på slanke ben, mens solen bryder frem over Observatoriehøjen i Botanisk Have. Han misser lidt med de glasagtige øjne, mens han spørger med en læspende stemme: “Er jorden flad?” og svarer selvsikkert: “Ja, det ville den måske have været uden mig.”

Det er ikke magKBH's dagdrømmeri, der har vakt den berømte astronom til live, men projektet Talking Statues, hvor du med din smartphone kan få adgang til korte animationer af byens statuer. Ti berømte herrer af sten og metal er blevet behæftet med en QR-kode, som du kan scanne på stedet.

“Her står jeg så nu og ser mod Rosenborg Slot, Kong Christian IV's bolig, den konge som stoppede bidragene til min vigtige forskning,” fortæller Tycho Brahe med slet skjult bitterhed.

talking_statues_2.jpg

Konge af trafikkrydset

Statuerne er stærke karakterer, der trækker historiske sammenhænge frem i byrummet. Hvor ironisk er det for eksempel ikke, at den forsmåede Brahe står heroppe som en herskerfigur og ser ned på Christian IV's livsværk.

Midt i det trafikerede område omkring Øster Voldgade, Grønningen og Nyboder finder magKBH den berømte konge selv, og hans statur er nu alligevel noget mere imponerende end astronomens. Det samme er hans stemme. “Jeg byggede Kongens Bryghus til ØL!” tordner han og fortsætter ellers med uhæmmet pral om sine bygherrebedrifter, selvom han må indrømme visse begrænsninger i sit CV: “Den Sorte Diamant, Operaen og Metroen… det er ikke mig”.

Den medfølgende tekst fortæller blandt andet om opførslen af Nyboder, hvor husene oprindeligt var røde og hvide – ikke okkergule, som vi kender dem. Selvom app’en i nogen grad frister til at fortabe sig i skærmen, giver den slags oplysninger heldigvis lyst til at løfte blikket mod omgivelserne igen.

talking_statues_5.jpg

Fejlplaceret filosof

Jagten på statuerne er i sig selv en spændende byvandring, der ofte leder ind bag murene til byens skjulte åndehuller. I Vartov gemmer N.F.S. Grundtvig sig, men her har QR-koden vist forputtet sig – måske på grund af den ombygning, der er igang.

Heldigvis er alle filmene tilgængelige på nettet uafhængigt af koderne, men trykker man på filmen med Grundtvig, er det i stedet Frederik V’s laurbærkransede ansigt, der dukker op. Og på det officielle Talking Statues-kort har samme konge byttet plads med Søren Kierkegaard, så den berømte filosof tilsyneladende står midt på Amalienborg Slotsplads.

I virkeligheden finder vi ham bøjet over papiret i Det Kongelige Biblioteks Have, mens ænderne tager styrtebad under springvandet. Han taler som et ekko af sit hovedværk 'Enten-Eller': “Enten du vælger kærligheden eller karrieren – du vil fortryde det.” Det er en kunstfærdig, men også en lidt indforstået reference til Kierkegaards berygtede kærlighedshistorie, som underligt nok ikke bliver uddybet i teksten.

Man kan godt blive helt vant til interaktiviteten, og på vej mellem statuerne stødte magKBH på endnu flere kendte ansigter, som vi gerne ville have haft i tale. Trods insisterende stirren forblev både Georg Brandes og Christian X dog tavse. Men hvem ved, måske også de slår øjnene op engang i fremtiden.

talking_statues_4.jpg

Prøv en lille smagsprøve med H.C. Andersen på engelsk:

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling