Stort byggeri ved Vibenshus Runddel kan begynde
Efter mere end 12 år — og et par tegnestuer og bygherrer ind over — kan et nyt byggeri ved Vibenshus Runddel langt om længe gå i gang.
Det er snart 12 år siden, vi først beskrev projektet — her ved ét af Københavns mest støjplagede trafikkryds. Og i alt har her været byggeplaner i næsten 20.
Siden har planerne ved Vibenshus Runddel, på hjørnet af Jagtvej og Aldersrogade, ændret sig en del gange.
Men nu skulle den være god nok. Med valget af entreprenørene hos Raundahl & Moesby kan ATP Ejendommes store planer for grunden langt om længe realiseres.
Går alt herfra som smurt, vil trafikanter på vej ind og ud ad byen om tre år passere et nyt, ni etagers bolig- og kontorbyggeri, der som en hilsen til bydelen og postnummeret, får navnet 21Ø.
Tilpasning i clash
Netop Vibenshus Runddels placering ved ind- og udkørslen til byens centrum fra nord gør pladsen særlig genkendelig for mange københavnere — trods stedets knap så indbydende karakter med tung trafik og støj. Inklusive busbaner når runddelen op på hele ti vognbaner.
Og det visuelle indtryk er ikke mindre kaotisk end virvarret af trafik.
Ved siden af det kommende byggeri møder man klassiske, ornamenterede københavner-karréer i fire etager fra omkring århundredeskiftet. Lidt nede ad Aldersrogade og langs Jagtvej finder man derimod funktionalistisk, fabriksbyggeri fra mellemkrigstiden.
På den anden side af Lyngbyvej ligger Galle & Jessens gamle chokoladefabrik, der til mange københavneres ærgrelse ikke længere er prydet af de ikoniske, springende chokoladefrøer i neon, men i stedet er ombygget til et hvidt kontorhus uden særlige kendetegn.
På de sidste to hjørner finder man en Q8-tank og Fælledparkens nordvestlige indgang, hvor Vibenshus metrostation i dag befinder sig.
Om det er lykkedes tegnestuen Dissing+Weitling at tilpasse det nye byggeri hele dette clash af stilarter, må være op til den enkelte at vurdere. Men sikkert er det, at det kommende hus's ydre bærer præg af en øvelse ud i tilpasningens kunst.
Ind i knæk
Det nye byggeriet afslutter en eksisterende karré og skal kile sig ind i på en grund, der slår et knæk på omkring 120 grader. Højest bliver det mod Jagtvej, mens det mod Aldersrogade skråner nedad af hensyn til de lavere etagejendomme her.
Facaden på det nye hjørnebyggeri bliver dækket af metalplader i en rødbrunlig nuance og store vinduer, der sikrer kontorpladserne et rigt udsyn over både trafikken og Fælledparken — og som på ydersiden forsøger at tilpasse sig nuancerne på de ligeledes rødbrune nabobyggerier.
Indendørs bliver der plads til 9.000 m² nyt kontorareal fordelt på 18 lejemål — og boligdelens ca. 6.000 m² vil fordele sig over ungdomsboliger, familieboliger og fire ganske store syv-værelses, fuldt møblerede lejligheder til udleje.
Byggeriet består af to separate bygninger. Bag den mest dominerende ud til Vibenshus Runddel, vil en lidt mere konventionel — men bestemt ikke lille — bygning rejse sig af jorden.
Her bliver facaden beklædt i lyse sten, mens taget bliver konstrueret med mørke metalplader. Her vil man finde en stor tagterrasse for ejendommes beboere, og i stueetagen bliver der plads til en café med eget bageri og et loungeområde.
Imellem de to bygninger opstår en lille bilfri passage mellem Jagtvej og Aldersrogade. Her bliver der plads til træer, cykelparkering og et par mindre opholdsområder.
Utilfreds nabo blev bygherre
Første gang vi skrev om projektet tilbage i 2011, havde bygherren Aldersro ApS netop fået afslag af kommunen på deres daværende planer.
Landets måske bedst kendte tegnestue, BIG, havde her tegnet et 11 etagers byggeri klædt i sorte, vertikale metal-lameller og en bygningskrop, der mod Aldersrogade skrånede dramatisk ned — og mod Jagtvej lænede sig svævende ud over en lille pladsdannelse.
Dét forslag blev dog hurtigt skudt ned i den lokale høring og i den politiske behandling på Københavns Rådhus. "Ude af balance med lokalmiljøet" og en "bygningshøjde, der gav skygge-, støj- og vindgener for nabohusene", lød kritikken.
Aldersro ApS — der på det tidspunkt allerede havde været i gang med forberedelserne i syv år — gav dog ikke op så let. Året efter vendte de tilbage med et nyt BIG-forslag, hvor arkitekterne havde taget lidt af kritikken til sig og præsenterede et nyt, elleve meter lavere og noget mere transparent glashus med nognelunde samme bygningsformer.
Mens politikerne var mere positive denne gang, var naboerne stadig ikke tilfredse.
Én af de utilfredse naboer var ironisk nok ATP Ejendomme, der fire år senere endte med selv at købe grunden — og som altså nu kan opføre deres eget ni-etagers hus her.
" (...) vi synes stadigvæk, at bygningen er alt for voldsom og bastant i forhold til de tre-fem etages ejendomme, der præger billedet ved Vibenshus Runddel. Vi er ikke bange for byens udvikling og ser gerne at det bliver bygget noget på den grund, men det skal passe til den eksisterende bebyggelse,” lød det dengang fra Nikolaj Henriksen fra ATP Ejendomme, der havde kontorer på nabogrunden Jagtvej 169.
Siden blev det altså samme ejendomsudvikler, der i 2019 fik kommunens endelige godkendelse af en ny lokalplan, som altså nu endelig føres ud i livet.
Med valget af entreprenør kan byggeriet nemlig starte op dette forår. Allerede fra starten af 2025 kan de første beboere ifølge ATP flytte ind, mens kontorfolket må vente til efteråret samme år.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!
Tilykke med det nye byggeri som tør lidt mere end bare de normale 4 til 5 etager.
Huset ligger ligger på en grund som er synlig og kalder på visionært byggeri.
Der snakkes om en cafe og jeg håber at denne får et område for udendørs servering i stedet for cykelparkering.