pixel

Offentlig høring viser massiv modstand mod boligkvarter på Fælleden

Næsten 1.600 borgere har indsendt svar til den offentlige høring for det omdiskuterede boligområde Vejlands Kvarter på Amager Fælled.

vejlands kvarter plads

"Bevar Amager Fælled". "Beskyt naturen". "Stop byggeriet".

Man får nemt en oplevelse af deja-vu, når man scroller igennem de næsten 1.600 høringssvar, der er indgivet i forbindelse med lokalplanen for det såkaldte Vejlands Kvarter.

Tilbage i 2017 stoppede politikerne på Københavns Rådhus planerne om at opføre et nyt kvarter på et stykke af Amager Fælled efter en storm af folkelige protester, der blandt andet omfattede en aktion, hvor 3.000 mennesker slog ring omkring byggefeltet, som snart blev kendt under navnet Strandengen.

Modstanden mod det såkaldte Ørestad Fælled Kvarter blev en folkesag og et varmt emne i medierne. Kendisser som tv-kokken Nikolaj Kirk, realitystjernen Linse Kessler og rockmusikeren Johan Olsen meldte sig under protestfanerne, og i løbet af et års tid blev der ifølge Altinget skrevet over 2.000 artikler om emnet.

Flere af partierne på rådhuset så skriften på væggen og erklærede sig hen over sommeren 2017 som modstandere af at bygge på Strandengen, og i september samme år blev planerne endeligt droppet af daværende overborgmester Frank Jensen. 

Men da de forventede næsten to millarder kroner i indtægter fra ejendomssalget for længst var brugt på byggeriet af metrolinjerne M1 og M2, måtte der findes en erstatning.

Fortsat modstand trods ny placering

Kommunen udså sig i stedet en ny luns af Fælleden — området omkring vandrehjemmet ved Vejlands Allé, hvor der i forvejen var planer om at anlægge en ny campingplads, og hvor biodiversiteten angiveligt er mindre unik.

Gennem de følgende tre år blev der udarbejdet en masterplan for den nye placering, og i august i år blev lokalplanforslaget til det nye fælledkvarter med det upåfaldende navn "Vejlands Kvarter" så sendt i offentlig høring.

Intet i de hundredevis af høringssvar, der i skrivende stund er blevet sendt ind af borgere fra både København og omegn og så fjerne steder som Rønne og Randers, tyder imidlertid på, at den nye placering har formildet modstanderne.

"Behovet for finansiering med nyt byggeri står overhovedet ikke mål med vigtigheden af at bevare et unikt, grønt område i hovedstaden med dyreliv, fred, plads til aktivitet og kontrast til den bestående boligmasse," skriver for eksempel én borger fra København S, mens andre nøjes med mere kortfattede svar, der dog ikke efterlader megen tvivl om deres holdning:

"Bevar Amager Fælled!!!"

"Stop byggeriet på Amager Fælled!"

"Vi elsker vores natur!!!"

Den gennemgående holdning er, at det uanset placering og fine ord om bæredygtighed er et skridt i den forkerte retning at erstatte en bid af et byens relativt få grønne områder med mere byggeri. Som en borger fra Sydhavnen skriver: 

"Vi har i forvejen for lidt natur og biodiversitet i København. Så selvfølgelig skal der ikke bygges på Amager Fælled. Bring naturen til byen og ikke byen til naturen."

Mindre tilslutning til ny folkering

Næsten 1.600 svar i en offentlig høring er usædvanligt højt. Til sammenligning har kun 140 givet deres besyv med i høringen om lokalplanen for det kontroversielle boligbyggeri på Stejlepladsen i Sydhavnen. 

Noget tyder dog på, at luften alligevel er gået en smule af protestballonen i forhold til de vilde måneder i 2017. 

Protestbevægelsen Amager Fælleds Venner, der i begyndelsen af oktober blev omdannet til en decideret forening, har ganske vist fået over 6.000 flere medlemmer af sin Facebook-gruppe siden dengang og er nu oppe på over 14.500 medlemmer. 

Men klikker man ind på invitationen til arrangementet "Folkering og fakkeltog for naturen på Amager Fælled", som foreningen sammen med flere andre organistationer har inviteret til den 22. oktober, vil man se, at kun omkring 350 har tilmeldt sig, mens cirka 1.200 har meldt sig som "interesserede".

Der er med andre ord langt til de 3.000 mennesker, som dannede kæde om Strandengen i 2017.

Den offentlig høring slutter i morgen, den 22. oktober.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

Ovenpå de mange protester mod Fælledby stiller Enhedslisten i København nu spørgsmålstegn ved, om byggeriet overhovedet er lovligt. Kommunen ser ingen problemer.

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling