pixel

Kino-miraklet i Valby

Endelig har filmbyen Valby igen sin egen biograf, og den viser både blockbusters og arthouse.

kbh magasin

Fakta

Valby Kino

Gammel Jernbanevej 36, Valby

Åbnet 3. juli 2013.

Etableret og drevet af en selvejende fond med økonomisk støtte fra Områdefornyelsen Gl. Valby, Realdania-puljen Byggeriets Ildsjæle, A.P. Møller, TDC, Det Danske Filminstitut, Valby Lokaludvalg og private.

37 år uden lokalbiograf. Det er virkelig lang tid for en bydel, der med rette kan kaldes Danmarks gamle filmhovedstad. For i 1906 – fem år før Hollywood blev filmby – skabte Nordisk Film et unikt filmmiljø i Valby, der siden har dannet kulisse for utallige danske film.

Men nu åbner Valby Kino og sætter yderligere gang i det valbyske filmliv. På to etager står tre digitale sale klar med 220 spritnye sæder, inklusiv vippekomfort og kopholder. Foyer, bar og lounge rummer endnu lidt byggerod, da magKBH kigger forbi, men der mangler intet for en god biftur. Popcorn, sodavand, bland-selv-slik og kaffe venter de filmhungrende, der i åbningsugen kan se otte forskellige film.

Fra intet mindre end verdenspremieren på ’The Lone Ranger’ med Johnny Depp, til en Miyazaki-tegnefilmskavalkade. Og naturligvis re-premiere på eventyrklassikeren ’Miraklet i Valby’ fra 1989.

img_3827_.jpg

Ildsjæle og frivillige

Mirakel eller ej, så er det en drøm, der går i opfyldelse for mange i lokalområdet. Siden den sidste Valby-biograf, Toftegårds Bio, lukkede i 1976, har adskillige fejlet i forsøget på at etablere et nyt sted for biograffolket.

Særligt i de seneste 10-15 år har ideen rumlet i de valbyske kulturkredse, og nu er det endelig lykkedes for en lille håndfuld entusiaster. Med uundværlig stor støtte fra lokalsamfundet – både med frivillig arbejdskraft og økonomiindsprøjtninger fra erhvervsdrivende og privatpersoner.

”Vi havde ikke klaret det uden de omkring 100 frivillige. Der er lagt mange nattetimer i at blive færdige til åbningen,” siger Katrine Clausager Rich, der sammen med Martin Boserup har ansvaret for den daglige drift i Valby Kino. I hvert fald en 14 dages tid endnu, for biografen er ikke det eneste Katrine barsler med, der er også tvillinger på vej og dermed en barselsorlov:

”Det skal nok gå. Vi får en praktikant, og nogle af de frivillige er rigtig seje og vil gerne tage administrativt ansvar, så Martin ikke er alene om det hele.”

Biografeventyret startede for Katrine og Martin i foråret 2010, hvor de sammen med et par andre ildsjæle satte sig for at realisere drømmen om en Valby-bif. Et års tid senere fandt de de tidligere TDC-lokaler på Gammel Jernbanevej og var heldige at holde på dem indtil november sidste år, hvor finansieringen var klar og lejekontrakten kunne underskrives.

img_3860_.jpg

Terrorsikker loungehygge

Ombygningen har budt på et par overraskelser. TDCs tonstunge teknikgulv med kabler og rør tog sin tid at fjerne. Biografsalene skulle kringles udenom tre bærende storsøjler. Og så er der de indvendige turkise vinduesskodder, som øjeblikkeligt fanger opmærksomheden i loungen på 2. sal.

”De er fra tiden med Irak-krigen, for da Danmark gik ind i Irak, ville TDC terrorsikres. De passer godt ind i vores indretning a la Newyorker-loft: Industribygning møder dagligstue,” fortæller Katrine.

Et af bestyrelsesmedlemmerne i Valby Kino har sat en samling på 16.000 filmplakater til rådighed for udstilling i biografen. Nogle af dem vil være til salg, så hold øje, der er masser af kræs imellem. Lige nu prydes væggene for eksempel af ’A Clockwork Orange’, ’Eraserhead’, ’Den Gode, Den Onde og Den Grusomme’ og ’Psycho’, der skaber stemning sammen med Chesterfield-kopisofaerne, de store gamle bogreoler og nogle farverige orientalske tæpper.

img_3817_.jpg

Kino-banden derudaf

Visionen er, at der skal være hyggeligt og hjemligt hos kino-banden i Valby. Og at de mange frivillige samt filmentusiaster fra nær og fjern i høj grad skal være med til at præge biografens udvikling.

”Vi vil rigtig gerne skabe et kulturelt samlingssted med base i filmoplevelser over alle mulige temaer. Supplere filmen med foredrag, debat, musik, mad og andet, der kan give folk unikke kino-dage. Eksempelvis i samarbejde med Valby Kultur. Eller med ambassader og kulturinstitutter i andre lande – for et bredere syn på film og kultur,” lyder det entusiastisk fra Katrine, der også satser på at præsentere særvisninger af den danske filmskat i samarbejde med Nordisk Film.

Derudover kan valbyborgerne se frem til en kinokalender med 40 % mainstreamfilm og 60 % mere skæve film. Det kan være mindre premierefilm, men også ældre film i tråd med resten af programmet, så som det western-retrospektiv, der kører nu sammen med ’The Lone Ranger’. Der bliver babybio en gang om måneden, og forestillinger for daginstitutionerne.

img_3835_.jpg

Giv det videre

De knap seks indsamlede fondsmillioner er hurtigt blevet brugt til etableringen af kino-drømmen. Nu gælder det om at få det daglige kino-liv til at løbe rundt. Så der bliver råd til fornyelse og på længere sigt: At give noget tilbage til nærmiljøet.

”Fordi Valby Kino er drevet af en fond, er der jo ikke nogen, der skal have et afkast. Så snart vi får et overskud, kan vi lave forbedringer i biograferne. Og når alt er lavet, så går pengene tilbage i fonden, og så kan fondens penge søges til kulturelle formål, primært til film og biografdrift, og primært i Valby… men så lukket er det heller ikke,” afslutter Katrine.

img_3878_.jpg

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling