Turkise prikker skal holde skik på byens udeservering
Runde cirkler i turkis skal forhindre, at byens udeservering breder sig udover det tilladte. Forsøget testes indtil videre på fire gader i København.
Udeservering er populært i København.
I en nylig undersøgelse, som Megafon lavede for Københavns Kommune, svarede hele 96 procent af de adspurgte københavnere, at det er positivt at bo i en by med udeserving.
Men måske er det alligevel ved at blive for meget af det gode. I hvert fald når det kommer til at balancere ønsket om serveringsplads på fortov og veje med behovet for at bevæge sig rundt i byen.
For når solen står højt på himlen, er der altid plads til en ekstra ved bordet, og der kan det let ske, at en stol eller et bord bevæger sig udover udeserveringens område — til stor irritation for fodgængere, cyklister og kørestolsbrugere, der skal forbi.
Gæsterne sættes i bås
Det forsøger Københavns Kommune nu at imødekomme med et forsøg på i første omgang fire udvalgte gader.
Her skal malede cirkler i turkis hjælpe med at sikre, at gæsterne let kan se, hvor de må sidde, så udeserveringen ikke breder sig udover det tilladte område.
Teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL) håber, at forsøget kan være med til at sikre en god balancere mellem fremkommelighed og udeservering.
"Der skal være plads til både udeserveringer og fodgængere i byen. Derfor ser jeg frem til at se, om de malede cirkler kan hjælpe med at sikre bedre fremkommelighed og samtidig gøre det tydeligere for restauratører og gæster, hvor de må stille borde og stole,” udtaler hun i en pressemeddelelse fra Københavns Kommune.
I første omgang omfatter forsøget udeserveringer på Gammel Strand og Brolæggerstræde i Indre By samt på Gartnergade og Ravnsborggade på Nørrebro. Her vil Teknik- og Miljøforvaltningen jævnligt føre tilsyn med, om linjerne overholdes.
Her vil forvaltningen samtidig vurdere, hvor meget der kan løses med dialog, og i hvilke situationer, "der er brug for en påtale".
Det vil dog ske under hensyn til, at både restauratører og gæster skal vænne sig til at holde sig indenfor de turkise prikker, og at en stol utilsigtet kan komme til at stå lidt forkert i jagten på solens stråler.
Men hvorfor turkise prikker?
Nørrebro er blandt de bydele, hvor udeserveringen fylder mest i dag. Har man på en lun dag passeret Stefansgade eller Sortedams Dossering, hvor udeserveringen går lige til kanten af cykelstien, kan man formentlig skrive under på den påstand.
På lokaludvalgets Facebookside er der da også masser af ros til det nye forsøg fra de lokale.
"Det er oplæring i, hvordan man begår sig i en by. Måske om nogle år kender folk de sociale adfærdsregler, og prikkerne bliver unødvendige," lyder en kommentar til opslaget.
De fleste kommentarer er generelt positivt stemt over for udeservering og håber, at forsøget med tiden vil sprede sig og gøre det lettere at deles om pladsen på gaderne.
Nogle stiller dog spørgsmålstegn ved, om det er den bedste løsning rent æstetisk.
"Fint, men farvevalget til prikkerne er ikke kønt!", lyder det blandt andet fra én.
"Nogle underlige linjer. Jeg ved ikke, hvad de blå prikker skal gøre godt for?", lyder det samstemmende fra en anden.
Nye regler for udeservering på vej
Sideløbende med at den nye afmærkning bliver testet af, skal politikerne i Teknik- og Miljøudvalget inden længe tage stilling til nye regler for udeservering i København.
Og her bliver en af de store diskussioner forventeligt, hvornår uderserveringerne skal lukke ned.
I dag må restauranter, barer og caféer som udgangspunkt holde udeserveringen åben fra kl. 8 til 24, men der har tidligere været diskussioner om at begrænse åbningstiden — især i de sene aftentimer.
Men også behovet for at sprede bylivet ud i flere dele af byen — og dermed frigøre en anelse mere af den dyrebare fortovsplads — kan blive et tema.
”Udeserveringen er fortættet i Indre by, og man kan med fordel sprede udelivet ud til de områder af København, hvor der ikke sker så meget. Det vil også gøre de lidt søvnige områder af byen mere attraktive, samtidigt med, at det vil tage noget af presset fra Indre By,” lød det således fra teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL) i forbindelse med Megafon-undersøgelsen
De nye regler for udeservering skal forventeligt behandles af politikerne i løbet af maj måned.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!
derfor er de i turkis
fordi blåe cirkler ville være mere firkantede