Solsikker og morgenfruer terrorsikrer Rådhuspladsen
Beskyttende betonafspærring forskønnet til en hyggelig bænk med indbyggede planter.
Man tager en grå og uvenlig betonklods midt på Københavns Rådhusplads. Så bygger man en bænk og et cykelstativ udenpå i lærketræ, og til sidst sætter man plantekasser på toppen. Sådan er bygardnerne TagTomats opskrift på at gøre terrorsikring af byrummet både grønnere, tryggere og hyggeligere.
En mand med skæg og kasket og en Netto-pose ved fødderne har slået sig ned, da Magasinet KBH kommer forbi, og i den anden ende af bænken sidder en ung pige. Begge virker upåvirkede af de rastløse asiatiske turister, der vrimler om bænken og tager billeder i alle retninger. Kort tid efter er manden og pigen forsvundet, og en ny gruppe har sat sig.
Der er stor udskiftning på det nye byrumsmøbel, som står på det travleste sted på Rådhuspladsen mellem pølsevognen og cykeltaxaernes holdeplads. Ved siden af lysreklamerne på metrobyggehegnet og den linde strøm af mennesker fra fodgængerovergangen på H.C. Andersens Boulevard.
Bybonde mod betonklodser
Betonværn til at sikre mod angreb med lastbiler er i de seneste år blevet mere og mere almindelige i byens rum, også i København. Men de traditionelle afspærringer er både grimme og skaber en følelse af utryghed, mener arkitekt og bybonde Mads Boserup Lauritsen, som står bag TagTomat.
»Til julemarkedet på Nytorv var der efter angrebet i Berlin lige pludselig betonklodser og politibetjente med maskingeværer over det hele. Dér opstod min idé om, at man må kunne skabe noget, der giver lidt mindre utryghed, når vi bevæger os rundt i byen,« fortæller han.
Mads Boserup Lauritsen kontaktede Københavns Kommunen med sin idé om begrønning, siddepladser, cykelparkering og terrorsikring i ét. Kommunen hoppede med på idéen med det samme og tildelte penge til prototypen foran Rådhuset gennem en pulje til grønne byprojekter.
Behageligt sæde og standhaftige planter
Et par løse skruer og noget savsmuld ved den ene ende er tegn på, at den skræddersyede plantekasse-cykelstativ-bænk kun lige er blevet bygget.
Siddepladserne er placeret på solsiden, og bænken er vinklet lidt, så man har en udmærket udsigt til Rådhuspladsen. Sædet er formfuldendt rundet og overraskende behageligt at sidde på – særligt de langbenede brugere vil bryde sig om dimensionerne.
I toppen står fire plantekasser med tallerkensmækker, røllike, staudelathyrus, solsikke og morgenfrue. Det er standhaftige planter, der kan tåle både vind, fuld sol og udtørring, og som har en lang blomstringsperiode, så de kan pynte helt frem til efteråret. Plantekasserne har diskret indlejret selvvanding for nemheds og for kommunebudgettets skyld.
»Der er et vandreservoir på 30 liter i bunden af kasserne og 30 liter jord. Vandet bliver så suget op igennem nogle rør, som kan vande den øverste jord,« forklarer Mads Boserup Lauritsen.
Hans urban gardening-koncept TagTomat startede i 2011 og har siden forgrønnet byens baggårde, tagterrasser, byrum og kontorer. Og nu altså også betonafspærringer.
Med Polles hjælp
»Den er blevet taget enormt godt imod – især på de sociale medier. Jeg har aldrig oplevet, at noget, vi har lavet, får så mange likes og delinger. Det har virkeligt fået folk til tasterne, og det har også skabt en konstruktiv diskussion om, hvad det egentlig er, vi vil med byens rum,« siger Mads Boserup Lauritsen og tilføjer:
»Udover alle de venlige bemærkninger og tilråb, vi har fået under byggeprocessen fra forbipasserende, så er det, som har givet mig størst værdi og energi, mit samarbejde med Polle – en hjemløs mand, som spurgte, om han ikke måtte hjælpe, da jeg gik og byggede færdig en sen aftentime.«
Hvis TagTomat får flere penge enten fra kommunen eller en crowdfunding-kampagne, vil han gerne lave flere betonforskønnelser.
»Der er uendelige muligheder for at bruge de her standardklodser. Man kunne jo for eksempel forestille sig, at man lavede bænke på begge sider, eller man lavede borde eller skakbrætter,« siger Mads Boserup Lauritsen.
Prototypen er på prøve på Rådhuspladsen indtil efteråret.