pixel

Promenade på Langelinie skal laves om

Skal en 'promenade' være fri for inventar — eller må den have langborde, planter og bænke på sig? En lokal strid ved vandet står på.

langelinieskuret

Det er ejerens intention, at promenaden på Langelinie skal være "et levende og dynamisk byrum, der inviterer både lokale og besøgende til at udforske, deltage i og nyde området".

Sådan kan man læse i en kommunal sag om fremtiden for en af Københavns vel bedst kendte promenader — den som starter ved lystbådene tæt ved Den Lille Havfrue og slutter ved 'Molekiosken', hvor mangt en københavner og turist har købt sig en vaffelis med guf og udsigt til Nordhavn.

Men hvordan skal dette velkendte byrum fremover byde velkommen til lokale gæster og besøgende?

Det er der opstået lidt af en strid om.

Skur skulle have liv

Tilbage i 2021 kunne vi fortælle, at det såkaldte 'Langelinieskur' havde fået en ny ejer.

Trods navnet er der ikke meget 'skur' over den 350 meter lange bygning, der løber på Langelinie-molen langs de krydstogsskibe, der lægger til ved kajen.

Den meget lange bygning er konstrueret i rustikke sten og husede fra 1990'erne frem til 2022 forskellige souvenir-butikker og 'outlets' — primært rettet mod de mange turister i området.

På dens tag finder man dét, som denne artikel handler om, nemlig den hævede promenade, hvorfra man kan skue ud over vandet — eller se på turister på krydstogtskibene.

I årtier har promenaden blot været beklædt med asfalt, så bortset fra udsigten har den ikke inviteret til, at man opholdt sig på den i længere tid.

Men det ville den nye ejer — ejendomsfirmaet Karberghus — gerne ændre på, da de købte 'skuret' i 2021.

Selskabet specialiserer sig i at investere i fredede ejendomme i det centrale København, og allerede dengang lød det, at "vi skulle have mere liv på kajen". 

Siden er ejendommen blevet renoveret — også dens tag. Og det er her, at striden står. For Karberghus har på promenaden opsat en lang række inventar, som ifølge dem altså skal skabe et mere dynamisk byrum — men som mange lokale ikke er glade for.

100 meter bord og svineri?

Et 100 meter langt bord, bænke, plantekasser og to petanque-baner er blandt nyhederne på den hævede promenade.

Det lyder for de fleste nok ganske velmenende, men det hele er blevet indrettet uden, at ejeren havde fået en tilladelse.

Da ejer blev gjort opmærksom på, at man havde handlet i strid med lokalplanen for stedet, sendte man derfor en ansøgning til rådhuset om at få en dispensation.

Så kom projektet en tur i nabohøring — og fra beboerne på Langelinie har der overvejende lydt protester:

"Etableringen af plantekasser, petanquebaner og ikke mindst det 100 meter lange langbord har væsentligt ændret det rekreative områdes karakter fra et åbent og roligt fristed som promenade for gående og cyklister til et aktivitets- og opholdsareal, der opfordrer til mere langvarigt ophold."

Sådan lyder ét svar blandt mange, der godt opsummerer et flertal af beboernes syn på sagen.

Man er især bange for, at taget af Langelinieskuret nu udvikler sig til et sted med "larm, uro og svineri".  Andre fokuserer på, at der nu er blevet mindre plads til at løbe eller gå en tur på promenaden.

Ikke alle de lokale er dog imod. Én skriver f.eks.:

"Jeg skal hermed på det varmeste anbefale dispensation, således at den nuværende indretning af promenaden bevares."

Og nogle er glade for renoveringen af selve skuret, som kaldes "flot" og "eksklusiv" — og som skulle invitere til, at caféer og butikker af lidt højere standard flyttede ind, end dem, som skuret tidligere har været kendt for. Flere er allerede på plads.   

Genåbner til sommer

Til sidst havnede sagen før påske på de københavnske politikeres bord. 

Embedsværket anbefalede til dem, at der blev givet dispensation, så Langelinie-promenaden fik lov at stå som den gjorde — med plantekasser, bænke, langbord og det hele.

Politikerne valgte dog at lytte mere til beboerne, så Karberghus har nu fået besked på, at man bør gå "i dialog" med naboerne. Sammen med dem skal ejeren udarbejde et "reduceret projekt", hvor der fortsat vil blive inviteret til mere aktivitet på taget, end der tidligere er blevet gjort — men hvor det hele kommer til at fylde mindre, så der "sikres bedre fremkommelighed".

Karberghus har dog travlt, hvis de skal nå at have taget omdesignet og klar til Langelinies genåbning.

Siden 2022 har både kajen på Langelinie og Langelinieskuret været igennem en omfattende renovering, der stadig står på.

Planen er dog, at man allerede om er par måneder igen åbner for krydstogtskibene, og at man i løbet af sommeren gør de sidste detaljer færdige.

Selve kajen vil være helt genopbygget til juni, men derefter skal man blandt andet have lagt brosten og asfalt på overfladen, før håndværkerne kan tage på sommerferie.

Langelinie står derfor først helt færdigrenoveret til "sensommeren" — med eller uden en ændret promenade på taget af 'skuret'.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

finn.breddam

Her var jeg på sightseeing for nylig, for første gang i årtier (mest fordi der kommer enten en bro eller en tunnel fra Refshaleøen, der formentlig lander lige nord for lystbådehavnen, helt til venstre i det øverste billede).

Og jeg undrede mig: noget er tydeligt nyt og "designet", men ellers er det bare en trist gammel asfaltflade og en stribe græs. Med en stribe kontorbyggerier med karakter af en mur, der stjæler udsigten over byen. Hvem bruger det her sted (dvs. hvem brugte det før 2022?) Lokale hundeluftere og motionsløbere, som det nævnes her? Er der nogen turister, danske eller andre, der synes det er interessant? Der er i hvert fald plads til renovering og nytænkning.

PS De lokale beboere, nærmere betegnet dem i nr. 3-9, er historisk interesserede. De har lavet en fin oversigt over hele Langelinie-området:

https://langelinie3-9.dk/langelinie-monumenter-og-mindetavler/
Soeren.chr.jensen_1735
Havnen skal stå for at få det lange område gjort attraktivt med spadseregange, blomsterbede, små buske, bænke. Men ikke hverken cykelparkering, petancuebaner o.a. rassel.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
København
Nyuddannet arkitekt vil skabe et "pensionat for træerne" på Langelinie og langs resten af havnen. Genbrug af ældre træer er nemlig billigere og kan bevare byens større træer.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling