pixel

Nyt shopping­område tæt ved Strøget i 2023?

Efter ny investor og et par års tavshed bliver der taget nye skridt frem mod en omdannelse af Laksegade-kvarteret tæt ved Kongens Nytorv og Strøget.

Laksegade, årstiderne, fremtid

Et lidt glemt område i Middelalderbyen skulle have en fuldstændig make-over og transformeres fra nogle søvnige bankgader til et levende kvarter med fokus på nordisk design i en ny shoppingzone, der også skulle byde på caféliv og nye boliger.

Nogenlunde sådan lød det for nogle år tilbage, men siden har der været stille omkring fremtiden i kvarteret omkring Laksegade.

I 2017 solgte Danske Bank hele 14 bygninger i området bag Kongens Nytorv til det britiske forsikringsselskab Standard Living Aberdeen.

Mens Danske Bank forberedte sin udflytning til nye lokaler i Postbyen ved Hovedbanegården — som i skrivende stund er udskudt til 2023 — lavede briterne en ny plan for det lidt hengemte, brostensbelagte område der har ageret bankhovedsæde gennem mange år.

Her drømte man om et nyt shopping-kvarter med gågader, udeservering og byliv, som man kender det rundt om hjørnet på Strøget og ved Magasin.

Planerne inkluderede at omlægge Laksegade og dens små nabo-gader til gå- og sivegader, etablere butikker med særlig fokus på nordisk design, indrette nye lejligheder i de gamle bankkontorer og renovere en af de anonyme 60'er-kontorbygningerne ud mod Bremerholm.

Et større parkeringshus skulle også lade livet for at gøre plads til et nybyggeri, der passede bedre med de historiske omgivelser — og så skulle nye, grønne pladser og små genveje give mere liv i de i dag forholdsvis mennesketomme byrum.

Ikke så længe efter vedtog Københavns Kommune en færdig lokalplan for området, der netop indeholdt en ny 'Nordic Design Village', som ejerne ønskede at udvikle.

Siden blev der dog stille om planerne, før de historiske bygninger i 2020 igen blev solgt i en af Københavns største ejendomshandler nogensinde.

Måske ikke nordisk design

Denne gang var køberen det tyske pensionsselskab ÄVWL, som ifølge branchemediet EjendomsWatch måtte slippe ikke mindre end 2,1 milliarder kroner for de gamle bank-kontorer, der var steget 700 millioner i værdi på de blot fire år.

Sammen med blandt andre danske Thylander Group annoncerede tyskerne, at de ville overtage staffetten og omdanne minikvarteret inden for den nye lokalplans rammer, så der ikke skulle laves en ny.

Omdannelsen skulle foregå med respekt for de gamle, bevaringsværdige bygninger i området — heraf fem fredede huse, der blandt andet tæller Erichsens Palæ ved Kongens Nytorv fra 1801.

Til gengæld var det nu mindre sikkert, om kvarteret fortsat skulle fokusere på nordisk design — og om parkeringshuset i Asylgade fortsat skulle rives ned, så parkeringen kunne komme ned under jorden og pladsen ovenpå bruges til nye boliger. 

Byggeri næste år?

To år er der gået siden sidst vi hørte nyt, men nu sker der måske noget.

I hvert fald oplyser Teknik- og Miljøforvaltningen, at man er i dialog med bygherren "med henblik på, at der indsendes en byggeansøgning primo 2023".

En 'byggetilladelse' er nødvendig i forbindelse med nybyggeri, tilbygninger og alle former for ombygninger, der ændrer eksisterende byggeri. Byggetilladelsen er det sidste skridt der tages, når de mere generelle rammer udstukket i en lokalplan skal oversættes til et konkret byggeri med fastlagt design og materialer.

Så når en ansøgning om byggetilladelse forventeligt er på trapperne, er det en indikation af, at et projekt er fremskredent. Ved Laksegade kunne det derfor se ud til, at det tyske pensionsselskab og danske Thylander tænker at påbegynde byggeriet næste år.

Til Magasinet KBH oplyser Thylander dog, at man ikke kan fortælle noget konkret før til efteråret — og at byggeansøgningen ikke er "mejslet i sten". Derfor kan der stadig ske justeringer i de kommende måneder.

Flere butikker

Ved den offentlige høring undrede flere beboere i området sig over udsigten til endnu flere butikker blot få meter fra Strøget — samt frygten for mere støj og trafik i kvarteret. Forvaltningen oplyser i dag, at den nye bygherre allerede er i dialog med Indre By Lokaludvalg om den videre proces.

Med måske både lokalplan og bygningstilladelse på plads inden så forfærdelig længe, vil man blot mangle afklaring omkring de fredede huse i området.

Da fem af de 15 solgte bygninger omkring Danske Banks gamle hovedsæde er fredede, er det nemlig også nødvendigt med en forudgående tilladelse fra Slots- og Kulturstyrelsen, inden Thylander og investor kan påbegynde det videre arbejde med at omdanne Laksegade-området til et livligt kvarter.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

redaktoren

Test kommentar af loj34r5 43læk34 -

æo435 m.r43 43ikr 34- --

34i43j r4343 r4ki4k4.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling