Nationalbanken skal totalrenoveres
Den godt 40 år gamle bank vil være byggeplads de kommende år.
En ny udsigt er i vente på vejen over Knippelsbro fra Christianshavn ind mod Indre By.
Nationalbanken skal totalrenoveres, og arbejdet omfatter ikke mindst den ydre beklædning, der har vist sig at have et stort behov for reparationer og vedligeholdelse.
Derfor skal man i de kommende mindst fire år forvente at se stilladser og kraner spejle sig i kanalen ved Havnegade, snarere end glas og marmorplader.
Nationalbanken er tegnet af arkitekt og møbeldesigner Arne Jacobsen og stod helt færdig i 1978 efter 13 års byggeri.
Bygningen er beklædt med Jacobsens yndlingsmateriale: Porsgrunn-marmor, som er opkaldt efter et stenbrud i Norge. Det er samme type sten der er brugt på Aarhus og Søllerød Rådhus, som Jacobsen også tegnede.
1870-byggeri revet ned for at gøre plads
For at gøre plads til den nye Danmarks Nationalbank rev man fra 1960'erne den gamle bank fra 1870 ned — noget som langt fra var populært hos alle byens beboere, ikke mindst fordi hele karréen omkring den gamle banks hovedbygning også blev fjernet for at skabe nok plads.
Dermed erstattede man en varieret karréstruktur med et monolitisk enkeltbyggeri, og trods de modernistiske strømninger i 1960'erne og 70'erne udløste det højlydte protester blandt befolkningen.
I 2009 blev Arne Jacobsens bank dog fredet.
Prisen for renoveringsarbejdet forventes at være i størrelsesordenen en halv milliard kroner.
I renoveringsperioden vil Danmarks bankforretninger blive flyttet til Langelinie. De cirka 500 ansatte i Nationalbanken vil skulle arbejde fra kontorbygningen Pier47 — på den alleryderste spids af molen og med Langelinies krydstogtskibe som nærmeste nabo, når turisterne en dag vender tilbage.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!