pixel

Madby København

Kan man finde ordentlige madvarer i Skandinaviens største gourmetby, eller er københavnerne for nærige til andet end discount? Politikens mangeårige madanmelder, Adam Price, giver svar.

kbh magasin

Fakta

Adam Price
42 år

Studerede jura 1986-90, men mest kendt som madanmelder og manuskriptforfatter.

Madanmelder på Politiken siden 1992.

Chef for TV2 Drama 2001-2005.

Manuskriptforfatter på blandt andet Taxa, Anna Pihl og Nikolaj og Julie.

Sidder netop nu som hovedforfatter på en kommende stor søndagssatsning på DR.

Har sammen med sin bror, James, skrevet seks musicals og en lang række revynumre.

Har sommerhus få hundrede meter fra James’ sommerhus.

Søn af skuespillerne Birgitte og John Price.

Gift med Lærke Kløvedal der arbejder i filmbranchen.

Har en datter på 13 år fra et tidligere forhold og en lille søn på 8 måneder sammen med Lærke.

Fakta

Prices 5 indkøbssteder

Byens bedste kogebøger

Kunst og Køkkentøj er en specialforretning for folk der elsker køkkengrej. Der står kyndige folk bag disken der gerne guider entusiaster til det bedste julienne-jern. Og så har forretningen byens bedste udvalg af kogebøger.
Kunst og Køkkentøj
Østergade 26 D st., Kbh K

Professionelt udstyr

H.W. Larsen er stedet hvor byens kokke kommer, så det er her man kan finde paellapanden til gadefesten. De sælger mange af de samme ting som hos Kunst og Køkkentøj, men her er primært satset på stordrift og det professionelle marked, så stilen er mere rå og upoleret. Det er også her man kan få sine knive slebet, så de bliver uhyggelig skarpe.
H.W. Larsen
Slagteboderne 15-21, Kødbyen, Kbh V

Alt godt fra Italien

Er det længe siden man har været i Italien, kan man få et hurtigt fix hos Supermarco. De har et stort udvalg af den ægte vare. Men vær opmærksom på at det er et ægte supermarked og ikke en nipsbutik, så man kommer til at kigge langt efter sløjfeindbundne varer.
Supermarco
Fiskerihavnsgade 3, Kbh SV

Alverdens krydderier

Hos Specialkøbmanden har jeg endnu ikke ramt et krydderi de ikke kan skaffe. Her kan man få alt fra muskatblommer til orangeblomstvand. Det er en lyst!
Specialkøbmanden
H.J. Holstvej 14, Rødovre

Sublimt smørrebrød

Hos Aamann’s får man smørrebrød, så englene synger. De har også gode hjemmelavede produkter der er lige til at tage med hjem. Udvalget spænder over leverpostej, øllebrød, surt, marmelader og lækre franske sodavand.
Aamann’s
Øster Farimagsgade 102, Kbh Ø

Fakta

Globalt superindkøb

København har fået flere små special-supermarkeder. Blandt andet det økologiske supermarked Egefeld i Valby og på Frederiksberg – og delikatessebutikken Løgismose ved Langelinie og i Tivolis Nimb. Men udlandet overtrumfer uden større problemer København.

Whole Foods Market

At amerikanerne ikke kun spiser hormon- burgers og industri-fries er supermarkedskæden Whole Foods et godt eksempel på.

Tusindvis af hyldemeter med alt inden for økologi møder dig når du træder indendørs.

Et farveorgie af en grøntafdeling med sundhedsstruttende tomater og ukendte grøntsager fra ukendte lande. Slagterafdeling hvor alt fra øko-svin til organisk vandbøffel skæres millimeterpræcist.

Fiskeafdeling med frisk laks opdrættetpå biodynamiske alger.

Bager med bagels der er bagt i butikken samme morgen på den helt rigtige måde.

Og så selvfølgelig en gigantisk madbar med frisklavede salater og retter som du selv fylder i den størrelse take-away-boks du har valgt – til klokken 22.

Whole Foods Market er en oplevelse. Og så sælger det!

Whole Foods har siden starten i Texas i 1980 åbnet næsten 300 butikker i USA og Canada, og i 2007 rykkede de ind på Kensington High Street i London.

Første skridt ind i Europa er taget, men Whole Foods har ingen aktuelle planer om at åbne butik i København.

På siden www.getsatisfaction.com ligger dog en bøn fra en københavner til Whole Foods om at åbne en.

Dean & Deluca

Det er også fra USA at en anden kæde af gourmet-supermarkeder stammer.

Dean & Deluca åbnede første butik i 1988 i New York hvor der i dag er tre af dem.

Flere andre amerikanske byer er kommet til, og du kan nu også købe frisklavet mozzarella, mango-chutney og organisk, gulfinnet tun i Tokyo, Kuwait, Dubai og Taipei.

Sainsbury’s

Egentlig ikke et gourmet-supermarked, men dybt savnet af de fleste briter i København.

En herboende brite fortæller KBH hvordan man i London kun skal ét sted hen, nemlig Sainsbury’s: ”De har alt – også hvis du vil lave noget andet end frikadeller. Man behøver ikke som i København spurte byen rundt for at finde citrongræs eller rødfisk, og der er aldrig udsolgt af kartofler eller kylling som det tit sker i København. Varerne er aldrig for gamle, for personalet husker at fjerne dem inden de bliver det – alt er friskt, altid.”

Sainsbury’s har kun butikker i Storbritannien, men et andet velforsynetbritisk supermarked, Tescos, udvider internationalt i disse år.

Torvehallerne

Det er ikke sikkert at vi skal halte efter amerikanerne og englænderne så længe endnu.

De efterhånden mytologiske torvehaller på Israels Plads lever stadig, selv om kontroverser og konkurser har forsinket byggeriet en hel del.

Oprindelig håbede idémændene på åbning i 2007, men så blev planen ændret til åbning her i maj 2009.

Som bekendt sælges der dog endnu ikke elgkød eller nyslynget honning på Israels Plads, men nu er der fundet en ny investor til Torvehallerne, og kommunen har sat en projektleder til at følge projektet og få det realiseret.

Medierne er ikke kede af med jævne mellemrum at udråbe København til et slags nordeuropæisk eldorado for fintfølende ganer.

Michelinstjerner og tv-kokke løber med opmærksomheden, men i København ligger som bekendt også endeløse Faktaer, Aldier og Nettoer skulder om skulder.

Hver dag ryger der mange flere tyske fabrikspølser og remoulader til en femmer i kurven end der gør økologisk citrongræs og frisk fisk.

Samtlige Københavns grøntsager ville spontanrødme af skam hvis de så udvalget i de fleste supermarkeder i franske eller italienske provinsbyer. Vil københavnerne overhovedet spise ordentlig mad? Én af dem der vil, er Politikens mangeårige madanmelder, Adam Price.

Som søn af gastronom og skuespiller John Price var ordentlig mad i barndomshjemmet på Østerbro en selvfølge:

“Mit forhold til god mad og gode råvarer stammer helt sikkert fra mit barndomshjem. Jeg er vokset op i et hjem hvor god mad og kvalitetsråvarer betød rigtig meget. Min far nærede en stor kærlighed til især det italienske og franske køkken, og når han gik i køkkenet for at lave mad, yndede han at give sin viden videre til min bror og mig,” fortæller Adam Price.

I dag er det ham selv der deler ud af sin viden om gastronomi som anmelder i Politikens spalter og som tv-kok i DRs program Spise med Price.

Her laver han sammen med brormand James alt fra risotto til tarteletter som han mener det skal laves: fra bunden og med ordentlige ingredienser.

For råvarerne betyder stadig rigtig meget for Adam Price. Både når han går ud som restaurationsgæst, og når han selv står i køkkenet. Men kan Price overhovedet finde de gode varer?

“Jeg synes da der er pæne muligheder i København. Meget bedre end i resten af landet. Men man er nødt til at vide hvor man skal gå hen. Hvis man virkelig vil ud og have fat i nogle særlige nicheprodukter, uanset om det er vin, kød eller krydderier, så kræver det et vist kendskab,” siger han.

Selv om madanmelderen elsker at handle ind i specialforretninger, ender han ofte i supermarkederne på en travl tirsdag. Og der er han ikke ubetinget tilfreds med hverken kvalitet eller udbud.

“Det er positivt at mange supermarkeder efterhånden har et rimelig stort udbud af økologiske varer som faktisk kan betales. En kæde som Irma har også gjort rigtig meget for fødevarekvaliteten – måske navnlig før i tiden – ved at introducere spændende varer for kunderne. Men jeg synes generelt at vi kvalitetsmæssigt halter noget efter,” siger Adam Price.

AdamPrice_046.jpg

Vi fedter med madpengene

Det er nu ikke kun producenter og forhandlere man kan skyde det manglende udbud i skoen, mener Price. Det er i lige så høj grad forbrugerne der med deres indkøbsvaner er med til at styre udviklingen. Vi ligger på den ært vi selv har lagt: “Hvis man sammenligner den gennemsnitlige dansker med den gennemsnitlige franskmand eller italiener, så er der stor forskel på vores forhold til mad.

Sydeuropæerne bruger en langt større del af deres disponible indkomst på fødevarer, for gastronomi betyder ganske enkelt mere for dem. Som nation er vi danskere utrolig dygtige til at tænke med pengepungen. Det virker ikke som om vi er villige til at ofre andre dele af vores tilværelse for at kunne købe dyre fødevarer.”

De senere år har Adam Price dog set mange opløftende eksempler på at både danskerne i almindelighed, og københavnernei særdeleshed, er blevet mere villige til at betale penge for kvalitet. Alligevel er han en smule nervøs for fremtiden. Årsagen er den aktuelle finanskrise.

“For bare to år siden var der et nærmest vanvittigt marked for luksusvarer herhjemme, men det er ved at blive skrællet væk nu. Det er den samme tendens som rammer gourmetrestauranterne, der har det svært i øjeblikket. Der er sket et klart skifte blandt forbrugerne hvor man er blevet helt anderledes optaget af pris. Den store interesse for kvalitet er på mange måder et opgangsfænomen,” siger Adam Price.

Viden giver opleveser

Madanmelderen håber at krisen snart når sin ende, for den enorme prisbevidsthed risikerer ikke blot at forringe danskernes folkesundhed og livskvalitet, men også vores grundlæggende viden om den verden der omgiver os.

“Det er jo en fuldstændig basal ting. I stedet for bevidstløst at stoppe et eller andet ind i hovedet som vi køber det billigst tænkelige sted, så synes jeg at det er vigtigt at interessere sig for hvad der er på tallerkenen. Der er utrolig dårligt kendskab til den slags hvis man kradser lidt i overfladen. Kød er altså ikke noget der vokser i køledisken, og grøntsager kommer og går i takt med de skiftende årstider.”

Price er ked af at vi på den måde afskærer os selv fra nogle små eventyr. For viden om hvad der vokser derude, og hvordan det er forarbejdet, kan give meget større oplevelser med maden. Vi nedprioriterer den simpelthen, og derfor kan resultatet på tallerkenen ofte ende med at være lidt trist og monotont:

”For mange handler det om at kunne lave mad på 20 minutter, og hvis man hverken har tid, håndværk eller kendskab, så er der klare grænser for opfindsomheden,” siger han.

Og hvor problemet måske ikke er så stort i den veluddannede og økonomisk bedre stillede del af København, så kan de lidt lavere indtægter have svært ved at kapere både prisskiltet på, og meningen med, den økologiske citron-verbena eller pepinomelonerne:

”Jeg håber vi undgår at der opstår et Aog et B-hold. Det vil være sørgeligt hvis der på den ene side er en del af befolkningen som går op i sushi, økologi og kvalitet – og en anden hvor det kun handler om at købe tilbudsvarer.

Det synes jeg desværre godt jeg kan se visse tendenser til, og det vil være virkelig trist hvis det skulle gå hen og blive en realitet,” slutter Adam Price.

AdamPrice_076.jpg

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling