pixel

KP19: Østerbros fremtid

Danmarks største kulturhus og tusindsvis af boliger er på vej i Nordhavn. På det 'gamle' Østerbro står Gasværksgrunden og Vibenshus Runddel for tur.

Kommuneplan København Østerbro

Østre Gasværkskvarteret og Nordhavn tager fokus i de næste fire års byudvikling på Østerbro. Og Vibenhus Runddel bliver opgraderet fra at være et vindblæst vejkrys til et egentlig byområde.

Omkring 79.000 mennesker bor på Østerbro, der efter Frederiksberg og Nørrebro er den bydel i København med flest indbyggere. Når Nordhavn er fuldt bygget, bliver Østerbro den folkerigeste. 

Fodboldkampe, koncerter og mega-events trækker mange københavnere og besøgende til bydelen, og vinterbadere og motionister har fået øjnene op for Nordhavn.

Østerbro har netop fået tre metrostationer. I påsken åbner to til. Vi tager dig med en tur rundt på fremtidens Østerbro, der udvikler sig i hastig fart.

Østre Gasværkskvarteret

Gasværksgrunden er kendt for ihærdige fodboldspillere og Østre Gasværk Teater, der har til huse i den fredede gasbygning, der er tegnet af Martin Nyrop og opført i 1878. 

I de kommende år skyder Østre Gasværkskvarteret op omkring fodboldbanerne og teateret. Her flytter unge, familier og ældre ind i fem hesteskoformede boligkarréer med private og almene familieboliger, ungdomsboliger og et plejecenter.

Infrastrukturen bliver også opgraderet, blandt andet med et nyt lyskryds på Strandboulevarden, der forbedrer de trafikale forbindelser til kvarteret. Anlægsarbejdet går i gang i 2020.

En ny og ikke mindst permanent skøjtehal med skøjtebane i internationale mål og plads til 500 tilskuere er allerede ved at blive bygget. Østerbro Skøjtehal får også klublokaler til skøjteløbere og ishockeyspillere.

Der bliver også plads til et tilhørende p-hus med plads til 270 biler. Bygningen åbner dørene februar 2021.

Den forurenede grund har mange år lagt jord til vildtvoksende brombærkrat og Østerbros teenagere på aftenudflugt. Fremover binder en såkaldt park- og aktivitetsring området sammen og forbinder det nye kvarter med nabogaderne. 

Bynaturen i park- og aktivitetsringen skal være inspireret af områdets selvgroede karakter. Forurenet jord i særligt udsatte områder bliver forseglet med rene materialer som jord, sand og grus eller belagt med asfalt.

Fornyelse af Vibenshus Runddel

I 2019 fik Vibenshus Runddel en metrostation. Det store vejkryds mellem Jagtvej og Lyngby, der i snit fordeler 16.800 bilister dagligt, er nu et stationsnært område.

Københavns Kommune vil udnytte den mulighed og forny området med erhvervsbyggeri, boliger og gode muligheder for ophold. I den forbindelse øger kommunen bebyggelsesprocenten ved Østerbrocenteret.

Vibenhus Runddel får en lille mastodont af et kontorhus på hjørnet af Jagtvej og Aldersrogade. Bygningen rejser sig på hele 9 etager ud til Jagtvej og bliver flankeret af et 5-7 etager højt boligbyggeri. Naboerne får en grøn smutvej med 33 træer, der bliver anlagt mellem de to bygninger. Byggeriet er planlagt til at starte op 2020.

Nordhavn

Nordhavn, der er Københavns største igangværende byudviklingsområde, skal rumme 40.000 beboere og 40.000 arbejdspladser. 

Et projekt af den kaliber bliver udviklet over lang tid. Her koncentrerer vi os om, hvad der sker de næste fire år, og hvilke store initiativer, som kommuneplanen lægger op til frem mod 2031.

Allerede fra d. 28. marts kan man køre med den nye metrolinje M4 Nordhavn til stationerne Nordhavn og Orientkaj. Metroselskabet forventer, at omkring 11.000 passagerer vil bruge en af de to nye stationer i løbet af et døgn. Det vil også kun tage syv minutter at komme fra Hovedbanegården til højbanestationen Orientkaj.

På tre år er Nordhavns indbyggertal vokset fra kun 234 beboere i 2016 til over 2.500 beboere i 2019. Århusgadekvarteret er næsten færdigt og tiltrækker allerede vinterbadere, biografgængere og sportsentusiaster fra hele København.

Redmolen står for tur. Pensionsselskabet PFA, der har købt alle byggeretter på molen, opfører blandt andet en 60 meter høj cylindrisk kontorbygning. Det spektakulære byggeri bliver ikke bare et vartegn, men også en attraktion med en offentlig tilgængelig vinterhave i atriet.

Den kunstige ø Kronløbsøen er også godt på vej. Når den, som den sidste del af Århusgadekvarteret, er færdig i 2023, kan man komme over Kronløbsbassinet til Sundmolen uden at få våde tæer.

Sundmolen er sammen med Trælastholmen, Svanemølleholmen og Levantkaj Vest udset som de næste byudviklingsområder i Nordhavn.

De første beboere er allerede flyttet ind i nye boliger på den sydlige del af Sundmolen. Den nordlige del bliver først udviklet efter containerterminalen på Levantkaj er flyttet til opfyldningen allernordligst i Nordhavn. Det vil tidligst ske i 2021.

I 2021 flytter Østre Landsret til Trælastholmen i en moderne retsbygning. Landsrettens naboer bliver et hotel og kontorbyggeri.

Vi har allerede skrevet om de indledende planer for Svanemølleholmen, hvor der skal være boliger og erhverv. Nu bliver det muligt at bygge helt op til 38 meter høje bygninger på kajen ud mod Svanemøllehavnen. Et stort hjørne af holmen — med udsigt til sejlskibene i Svanemøllehavnen — er dog reserveret til den kommende 'Kranparken'.

Fodgængere og cyklister kan se frem til en promenade, der løber langs — og også videre forbi — Svanemølleholmen til resten af Nordhavn. Og der bliver noget at cykle efter.

Tunnelfabrikken, der også bliver kaldt ØTC Hallen, vil byde studerende, kunstnere og professionelle aktører og beboere i alle aldre indenfor i hvad, der bliver Danmarks største kulturhus.

By & Havn, der står bag idéen, ønsker, at Tunnelfabrikken bliver en ny destination i Nordhavn. Den skal være åben for alle københavnere og de knap 1 million krydstogtsgæster, der gæster byen årligt.

Så snart Borgerrepræsentation har vedtaget den nye kommuneplan, kan By & Havn gå i gang med at udvikle Tunnelfabrikken med 75.600 m2 til boliger, serviceerhverv og kulturfaciliteter.

Cykler man videre ud til spidsen af Nordhavn — helt derude, hvor maskiner i dag indvinder land ved at fylde jord i vandet — vil man i fremtiden finde en naturpark.

Hvor Borgerrepræsentationen har valgt at allokere 28 hektar til en naturpark, har ti grønne organisationer under navnet Nordhavns Naturvenner en vision om en park, der er tre gange så stor. 

Uanset hvor stor naturparken bliver, vil der gå en rum tid, før man kan besøge den. Området er i kommuneplanen blot beskrevet som et potentialeområde, men Københavns Kommune ændrer nu rammerne for arealet, så det bliver muligt at realisere idéen.

Læs om din bydel 2020-24

Amager Vest · Amager Øst · Bispebjerg · Brønshøj-Husum · Christianshavn · Indre By · Kongens Enghave · Nørrebro · Valby · Vanløse · Vesterbro · Østerbro

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
Nordhavn
Kan et fiskemarked være med til at give Nordhavn lidt tiltrængt identitet og en stærkere kobling til det vand, der omgiver byens nye boligområde?
læservision
Nordhavn
Nordhavn skal have et nyt vartegn. En gigantisk figur i træ af en trind Bademester, der kan skubbes i vandet ved en fælles indsats.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling