Stort byggeri vil danne indgang til Nordhavn
Flerbrugerhus kommer til at markere overgangen fra Østerbro til byens mest aktive knopskud.
Udbygningen af Nordhavn startede i det såkaldte Århusgadekvarter — dér hvor halvøen hæfter på resten af København.
Men når man i dag ankommer til området, hersker der tilsyneladende kaotiske tilstande.
Den brede Kalkbrænderihavnsgade langs Øresund slår et stort knæk for at komme uden om byggeriet af en gangtunnel mellem Nordhavns S-tog og nye metrostation — og trods navnet kan man for tiden slet ikke bevæge sig ad Århusgade på Østerbro og videre til Århusgade i Nordhavn.
Men det vil alt sammen ændre sig, når metrobyggeriet snart er færdigt, og man derfor kan begynde at bygge på de områder, der hidtil har ageret byggeplads.
Flerbruger-portal
De to Århusgader vil i første halvdel af 2020 blive bundet sammen til én, og det er netop blevet afsløret, hvilket byggeri der fremover skal stå på et af de to hjørner ved indkørslen til Nordhavn.
Æren tilfaldt et stort, såkaldt 'flerbrugerhus' — en bygning der deles op i flere mindre kontorlejemål og har forskellige aktiviteter i stueetagen.
Med sin fremtrædende placering midt mellem S-tog og metrostation, og ved indgangen til Nordhavn, vil det voluminiøse byggeri komme til at danne den ene side af en portal ind til kvarteret.
Sidder man oppe i S-toget på vej nordpå eller ind til centrum af København, vil huset med et etageareal på 8.000 m² blive en markant del af udsigten til Nordhavn.
Bæredygtigt med fitness
I planerne for huset indgår — ud over mange kontorkvadratmeter — et fitnessområde, en co-working café og en fælleskantine for alle bygningens brugere, samt en take-away deli der også henvender sig til folk på gaden.
Som mange andre byggerier i Nordhavn kommer det til verden gennem en proces, hvor kommunens udviklingsselskab By & Havn erklærer et allerede defineret byggefelt for good to go.
Potentielle investorer bliver herefter inviteret til at give deres interesse og intentioner til kende, og By & Havn indgår i sidste ende en aftale med den part, de mener bedst lever op til selskabets ønsker for både økonomi og områdets generelle sammensætning.
I dette tilfælde er projektet fra firmaet KPC blevet valgt, blandt andet fordi den store udvikler med erfaring fra mere end 2.500 byggerier vil lave et hus med mange forskellige brugere, og fordi det kommende byggeri vil ligge højt på skalaen for bæredygtighed.
KPC stiler mod, at huset opnår platin-standard i det såkaldte DGNB-system, der er udviklet i Tyskland, og som nu er en globalt ledende certificering for miljøvenligt byggeri. Platin er den højeste udmærkelse, et byggeri kan modtage.
Det nye byggeri er tegnet af AART Arkitekter, der har hovedkontor i Aarhus.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!