Klap lige hestene!
Kongens Nytorvs nye røde plastikheste har fået en voldsom velkomst og skal allerede repareres.
Højt til hest som Kong Christian
En midlertidig glasfiber-installation ved Kongens Nytorv Metrostation.
Udført af 1:1 Landskab for Indre By Lokaludvalg og Metroselskabet.
En del af Metroselskabets projekt Byens Hegn, der udsmykker metrobyggepladsernes i alt seks kilometer grønne plankehegn, mens metrobyggeriet står på indtil 2019.
Gangeren under Christian V er ikke længere ene hest på Kongens Nytorv, hvor 12 artsfæller er flyttet ind ved Strøgets udmunding. Hestene er i naturtro størrelser, men støbt i glasfiber i forskellige rødlige nuancer, og de er skridtet ind på en af byens fineste adresser for at opveje noget af alt det kedelige ved metrobyggepladsens høje grønne hegn.
Kun få dage efter de røde heste blev sluppet fri på Kongens Nytorv, er de dog allerede hegnet ind igen. For velkomsten blev lidt for varm, og den allerførste weekend i hovedstadens centrale gå-i-byen zone kostede tre af hestene knækkede ben efter decideret hærværk. Derfor er plastikfigurerne nu afspærrede, indtil de er blevet stabiliseret med beton i benene og en mere solid montering i belægningen, der kan klare områdets tough love – der dog langt fra kun har været af den ondsindede slags.
»Folk elsker dem, så alle vil op at sidde på dem, og det skal de kunne holde til, selvom de ikke som sådan var tænkt til at sidde på,« siger Mimi Larsson, der er projektleder for forskønnelsesprojektet Byens Hegn hos Metroselskabet.
Ingen Poul Reichhardt-referencer
Installationen er ikke ment som en hyldest til Poul Reichhardt-klassikeren 'De røde Heste' men som et nik til rytterstatuen af Christian V, der står indespærret på Krinsen. En halv hest fastgjort på selve den grønne barriere er med til at skabe illusionen af, at hesteflokken kommer ridende ud gennem byggehegnet som en symbolsk frisættelse af statuen.
Under navnet Højt til hest som Kong Christian skal figurgruppen være med til at forhindre, at det nye midlertidige indhak, som metrobyggeriet skaber lige foran Strøget, udvikler sig til skraldehjørne og kaotisk cykelhenkastningsareal. Samtidig er håbet, at de bliver et lokalt vartegn og mødested, så ”lad os mødes ved hestene!” kan blive en ny fast københavnervending.
Grænsen er fundet
De farvestrålende gangere er skabt til at vække de forbipasserendes nysgerrighed og give mulighed for interaktion – men interaktionen har altså vist sig at gå noget over gevind.
»Projektet er det mest eksperimenterende vi endnu har lavet, og vi har sammen med Indre By Lokaludvalg og Københavns Kommune valgt at være lidt modige i forhold til at afprøve, hvad der kan lade sig gøre som midlertidig installation i byrummet. Vi har nok fundet en væsentlig grænse for, hvor sårbare ting kan være i Indre By, hvor bylivet jo går vildt for sig om natten,« siger Mimi Larsson.
Hun forventer, at hestene er helt klar igen inden det bliver september. Det er planen, at de være en del af Kongens Nytorv de næste to år.