pixel

H.C. Andersen-skyskraber som Københavns vartegn

Det ydre Nordhavn er udset til Nordens højeste bygning: 280 meter med en eventyr-temapark rundt omkring sig.

hc andersen adventure tower oceankaj

"Det, som Eiffeltårnet er for Paris og Frihedsgudinden er for New York, er det, som H. C. Andersen Adventure Tower & Park skal være for København."

Når planen er at bygge et højhus ved landgangen til København, der rækker efter lokale forhold helt utopiske 280 meter op i luften, er det ingen grund til at skrue ned for fanfarerne. Og ordene stammer fra det forslag til Københavns nye gigantiske vartegn og fremtidige turistattraktion, som nærmest ud af det blå er landet på bordet foran byens politikere.

Det er et i dag øde område ved Oceankaj i det ydre Nordhavn, helt ude ved den nye krydstogtterminal, der i 2027 er udset til intet mindre end Nordens højeste bygning. Opkaldt efter den verdenskendte danske eventyrdigter og placeret midt i en forlystelsespark med H.C. Andersen-tema.

Hvordan skyskraberen og eventyrparken så skal se ud, er endnu kun skitser og volumenstudier.

Men får projektet medvind hos Københavns Kommune, er opgaven selvfølgelig lagt i hænderne på Bjarke Ingels og BIG, dette årtusindes største leverandør af vilde københavnske byggevisioner – både dem der blev til noget, som Amager Bakke, og dem der forblev luftkasteller, som boligslangen rundt om Kløvermarken.

Overhaler tre svenskere

Med en forventet pris på 6,5 milliarder kroner vil H.C. Andersen Adventure Tower blive et af danmarkshistoriens absolut største privatfinansierede byggeprojekter.

Hele den diamantformede grund, lige op af krydstogtskibenes anløbskaj på den ene side og en fremtidig (endnu langt fra vedtaget) udvidelse af Nordhavns-metroen på den anden, er på størrelse med Tivoli – det vil sige godt 85.000 kvadratmeter. Selve forlystelsesparken skal dog kun dække de ca. 50.000 kvadratmeter, hvortil kommer en offentlig park med gratis adgang på yderligere godt 30.000 kvadratmeter udenom. Til sammenligning breder Legoland sig over 140.000 kvadratmeter i Billund.

Den helt store satsning er altså H.C. Andersen-tårnet i midten af det hele. Hovedparten af de 75 etager skal deles mellem hotel, kontorer og boliger, mens de nederste skal inddrages i temaparken og de øverste reserveres til restauranter, skybar og udsigtsplatform.

280 meter er mere end tre gange tættere på himlen end de højeste huse, der i forvejen bliver planlagt i København: 115 meter på Postgrunden bag Hovedbanen og 120 meter på Carlsberg. Nordens højeste bygning er i øjeblikket Malmøs Turning Turso på 190 meter, men både Gøteborg og Stockholm forventer at have højhuse omkring 240 meter inden for de kommende år.

Og det behøver ikke at blive så vindblæst, som det lyder med en skyskraber på en dansk mole. Bygges tårnet, udstyres det med konstruktioner, der afbøjer vinden i samarbejde med den træbeplantede og kuperede park rundt omkring det.

Ukendte udviklere med kendte venner

Ligesom H.C. Andersen Adventure Tower reelt ikke er tegnet endnu, så er de mange milliarder, der skal betale for det, heller ikke samlet sammen. Bagmændene bejler især til de byggeinvesteringsvillige danske pensionskasser, men de egentlige ægteskabsforhandlinger afventer Københavns Kommunes mulige velsignelse af gigaprojektet.

Udviklerne selv er et par ganske ubeskrevne blade indenfor byggeri: Kurt Immanuel Pedersen, tidligere underdirektør fra bankverdenen, og John Christensen, virksomhedsejer fra rengøringsbranchen. Pedersen og Christensens erklærede mål er at skabe et vartegn for København i den helt store skala. Og den skala er der altså bedst plads til ude på fremtidens byudviklingsarealer i den yderste del af Nordhavnen – Refshaleøen, byens andet store potentialeområde, har også været overvejet.

Forlystelsesparken er koblet på for at skabe indtjening og dermed få de 280 meter høje ambitioner til at løbe rundt. Og selvom mange danskere måske føler, at Odense er ved at have sat sig på H.C. Andersen, så er hans eventyr set med udenlandske og ikke mindst kinesiske øjne stadig det oplagte tema, også i hovedstaden. Internationalt kaldes H.C. i øvrigt mest Hans Christian, så navnet på tårn og park bliver muligvis lidt længere, hvis de virkeliggøres.

Er bagmændene ukendte, har de til gengæld hyret en parade af tillidsvækkende rådgivere og partnere, der på hver deres områder er blandt landets allerstørste. Foruden BIG gælder det landskabsarkitekterne SLA, ingeniørerne Rambøll og entreprenøren Züblin. Til temaparken er indhentet canadisk ekspertise fra Forrec, der blandt har stået for Universal Studios i Florida og Legoland i Tyskland.

Er København med på legen?

Politikerne i Københavns Kommune skal dog ikke bare tage stilling til selve vartegns-visionen, der kommer pakket ind i anslået 1.500-1.800 nye arbejdspladser og millioner af årlige turister. For selvom Nordhavn i forvejen er det største byudviklingsområde i Nordeuropa, med forventet 40.000 nye beboere og 40.000 nye arbejdspladser frem mod 2050, så var det slet ikke meningen at gå i detaljer med de ydre arealer før om flere årtier.

Ude bag Oceankaj indvindes der nyt land med jordopfyldninger fra blandt andet metroudgravningerne, og der eksisterer stadig kun en overordnet masterplan fra 2009 med hensigtserklæringer om, hvad det udsete H.C. Andersen-byggefelt og de tilstødende udvidelser af Nordhavn skal bruges til.

Det 280 meter høje H.C. Andersen-tårn kræver ikke kun fremrykkede nye lokalplaner for et område, hvor der i dag ikke må bygges højere end 24 meter. Men endnu mere gennemgribende også en fremrykning af den forlængelse af metroen i en højbane-sløjfe ud gennem det ydre Nordhavn, som indtil for ganske nylig var det rene fremtidsmusik.

Er København med på legen, tror idémændene på en vedtaget lokalplan i 2019, så H.C. Andersen Adventure Tower & Park kan åbne i løbet af 2025-2027.

Hvis ikke, er plan b at rykke hele projektet til Kina i stedet.

Opdatering 23. juni: Uden at forholde sig direkte til de nu to konkrete projekter har Københavns Kommunes politikere besluttet, at det skal undersøges nærmere, om det er muligt at bygge skyskrabere i Nordhavn.

Emner

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling