pixel

Bolig- og hotelkompleks på vej i Nordvest

Nye boliger og hotelejendom i Nordvest formentlig et stort skridt nærmere i dag.

Lygten, bolig, model

Det kan næppe være gået mange københavner-næser forbi, at der er gang i byudviklingen ved Nørrebro Station.

Indvielsen af metrostationen, det 100 meter høje beboelsestårn Nordbro, Mimersparken og den forestående omdannelse af Mjølnerparken er alle projekter, der har ændret, eller vil ændre, fysikken i det gamle arbejderkvarter markant.

På den side af S-banen, hvor postnummeret hedder 2400 NV, sker der også ting. Lige ved stationen kan Kampsportens Hus snart tilbyde karate og jiu jitsu for alle interesserede. 

Og rundt om hjørnet mellem Drejervej og Lygten — på en grund der før rummede parkeringsplads, en VVS-grossist og et autoværksted — er et helt nyt bolig- og hotelbyggeri i støbeskeen.

Lejligheder, hotel og butik på vej

Der bliver dog ikke tale om ét, men hele tre sammenhængende byggeprojekter.

På Drejervej 4 — der i dag huser et autoværksted — vil nye hotellejligheder blive opført i tre separate bygninger på tre til syv etagers højde.

Hotellejligheder er lejligheder drevet som hotel og underlagt de samme lovkrav. Derfor er de klassificeret som "serviceerhverv", og må ikke bruges som helårsboliger. Til gengæld får de plads til turister og andre logerende, og kan give hotelspredningen i hovedstaden et tiltrængt nøk mod nordvest.

Den største del af projektet bliver dog et "ægte" boligbyggeri — også på mellem tre og seks etager — med en stor boligblok mod Drejervej samt et mindre hus i baggården.

Og endeligt — lige overfor Nørrebro Bycenter — vil et projekt i fire til seks etager få plads til butik i stueetagen med boliger ovenpå. Godt og vel 1.850 m2 er her udlagt til ungdomsboliger. 

Sidst vi havde fat i projektet på Magasinet KBH, var denne del af projektet tegnet af Vilhelm Lauritzens tegnestue. Men i den seneste version er det i stedet arkitekterne hos Holscher Norberg, der har fået æren. I den nye version har bebyggelsen fået de "overskårede saddeltage" med tagboliger, der er blevet populære de senere år — blandt andet på Papirøen og på Frederiksberg. Vilhelm Lauritzens udgave havde flade tage.

De nye, skrå flader skaber noget variation i et projekt (og kvarter), der ellers er præget af flade tage.

Den oprindelige lokalplan for projektet blev vedtaget af Borgerrepræsentationen i marts sidste år, men efter ønske fra bygherren om en ny fordeling mellem bolig og serviceerhverv, har det været nødvendigt med et nyt tillæg til den.

I forbindelse med den offentlige høringsrunde, der følger med sådan et tillæg, noterer Bispebjerg Lokaludvalg, at man er positiv overfor den arkitektoniske del af projektet, men savner mere grønt. Udvalget har derfor forslået, at der i i den endelig plan stilles krav om vejtræer og begrønnede gavle.

Da vejene ikke er inkluderet i lokalplanen, vil der ikke blivet ændret på dem i første omgang, og lokaludvalget må indtil videre tage sig til takke med de 15 nye træer, som lokalplanen trods alt sikrer i forbindelse med byggeriet. 

To gamle huse bevares

Holscher Nordberg Architects har tegnet byggeriet ud mod Lygten, mens hotel- og boligdelen af projektet nede ad Drejervej er tegnet af KANT og BOGL.

Med tegl som gennemgående element opføres alle tre dele af projektet med varierede facader, der et forsøgt indpasset i områdets byggestil — en broget blanding af tidligere industri, ældre etageejendomme og spritnye boliger som nærliggende Emaljehaven på Rentemestervej.

Mod gaden får stueetagerne store vinduespartier for at undgå aflukkede "ansigter" mod byen, og der vil blive anlagt grønne offentlige arealer med nye træer. Beboere og hotelgæster får tagterrasser med mulighed for ophold.

Midt på grunden — klemt inde mellem de nye byggerier — vil to gamle huse fra 1880 og 1900 overleve alle forandringerne, da de begge er klassificeret som bevaringsværdig kulturarv.

Planen skal endeligt godkendes af politikerne i Københavns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg i dag den 28. februar.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling