pixel

Kuppel fuld af visioner

En kæmpe plastikboble står midt i havnen og bliver i et helt år. Den er bygget af to hippier og Nordens største entreprenør.

kbh magasin

Fakta

Dome of Visions

Søren Kierkegaards Plads, Kbh K

Gratis adgang hverdage 10-16 og weekender 11-15.

En 10,5 meter høj og 21 meter bred geodætisk kuppel.

Skabt af arkitekterne Kristoffer Tejlgaard og Benny Jepsen med NCC som bygherre.

Skal frem til april 2015 fungere som forskningseksperiment, forsamlingshus, scene, udstillingslokale, auditorium og væksthus.

Se mere på domeofvisions.dk

Man er i tvivl, om den er skudt op af jorden eller landet fra det ydre rum. Så pludseligt er den fremmedartede, gennemsigtige plastikboble dukket op ved siden af Den Sorte Diamant. Når man nærmer sig den over ti meter høje kuppel på den store, vindblæste plads ved havnefronten, begynder man at kunne ane en hel lille verden indeni med hus og have og eksotiske middelhavsfrugter.

Strukturen med det storladne navn Dome of Visions er skabt af arkitekterne Kristoffer Tejlgaard og Benny Jepsen, og den store svenske entreprenørkoncern NCC står som bygherre og stolt udlåner til en række samarbejdspartnere som Det Kongelige Bibliotek, Sharing Copenhagen og Dansk Arkitektur Center. De næste 15 måneder skal domen være boligeksperiment her på Søren Kierkegaards Plads og inspirere til nye, bæredygtige måder at bygge og bo på ved at lægge kuppel til kulturelle events og branchemøder.

Det er Dome of Visions andet ophold ved Københavns havn, for sidste år dukkede den lige så pludseligt op på Krøyers Plads og forsvandt igen efter et par måneder. Den omrejsende kuppel har i mellemtiden besøgt Aarhus.

140409_magkbh_dome_visions_bentl_01_.jpg

Mildt middelhavsklima

Det tre etager høje træhus indenfor plastikhvælvingen er bygget af varmebehandlet ask- og fyrretræ, som er blevet resistent af at blive bagt og derfor ikke behøver anden overfladebehandling.

»I et klima, hvor det aldrig regner, blæser eller bliver frostvejr, kan et hus bygges med et minimalt forbrug af ressourcer,« forklarer arkitekten Kristoffer Tejlgaard.

Hvis der er brug for at varme op over middelhavstemperatur, er der bygget en raketovn af en blanding af ler og hestemøg. Den kan forbrænde sine egne røggasser, hvilket gør den ekstra effektiv og miljøvenlig.

Et vind- og frostfrit rum giver også mulighed for at plante alt muligt eksotisk. Da magKBH gik på opdagelse, fandt vi blandt andet et 100 år gammelt oliventræ, seks meter høje eukalyptustræer, rosmarin, fersken, nektarin, citron, abrikos, pebermynte, figen, vindruer, lime, laurbær, artiskok, rød ananas og kaktus. Eftersom den danske sommer tit lader vente på sig, har man hjulpet naturen lidt på vej og indkøbt en kasse humlebier, der blev sluppet løs i kuplen for at bestøve herlighederne.

140409_magkbh_dome_visions_bentl_11_.jpg

En selvbyggers drøm

Domen kan opføres på 14 dage, og det er samme sjak på ti mand, der rejser med rundt og lægger det avancerede puslespil af sekskantede og femkantede plader. Konstruktionen er inspireret af en excentrisk amerikansk arkitekt og fremtidsforsker, Buckminster Fuller, der er mest kendt for sin storslåede, men ikke-realiserede plan om at dække det meste af Manhattan med en kæmpestor transparent kuppel. Den såkaldte geodætiske kuppel er baseret på geometriske mønstre fundet i naturen og blev en stor succes blandt selvbyggere i 1960-70’erne.

»Fordelen ved en geodætisk kuppel er, at du kan lave meget store rum med meget små elementer – i modsætning til almindelige huse, der kræver store spær eller bjælker for at bære en etage eller et loft. Man kan bruge genbrugsmaterialer og behøver ikke kraner, man kan simpelthen bygge det selv,« forklarer Kristoffer Tejlgaard.

140409_magkbh_dome_visions_bentl_02_.jpg

Plastic fantastic

Mens kuppeldesignet er en gammel opfindelse, er materialevalget helt nyt.

»Facaden er ikke set før – den er vi meget stolte af,« siger Kristoffer Tejlgaard.

Den består af 256 fem- og sekskantede flader af gennemsigtigt polycarbonat-plastik, som også bruges i solbriller, i lygteglas til biler og i politiets gennemsigtige skjolde. Fordelene ved materialet er, at det vejer ganske lidt, men besidder en stor styrke og fleksibilitet og samtidig giver bedre varme- og lydisolering end glas. Og så er det ifølge Kristoffer Tejlgaard på mange måder også mere miljøvenligt end glas, hvis man bruger det rigtigt.

»Sekskanterne i domen er de størst mulige, du kan skære af et plastikark, så de er dimensioneret efter det mindst mulige spild og i samarbejde med plastikindustrien. Pladerne overlapper som fiskeskæl, så vi har gjort facaden vandtæt uden at bruge et eneste silikoneprodukt. Når pladerne bliver for slidte, kan de sendes tilbage til fabrikken og genbruges. Det kan man ikke på samme måde med glas.«

140409_magkbh_dome_visions_bentl_10_.jpg

Rumskibe og god arkitektur

Uanset domens strukturelle fordele er den ikke god arkitektur, fastslår Kristoffer Tejlgaard.

»Domen er ligesom et rumskib. Den lander bare, og den er rund, uanset hvor den står. God arkitektur er derimod stedsspecifik,« forklarer han. Derfor har arkitekterne gjort meget ud af, at huset og terrassen indeni er fleksible nok til at kunne tilpasses hver ny placering og orienteres mod udsigten og mod solen.

»Så alt det, som vi forbinder med god arkitektur, det løser vi inde under kuplen. Kuplen fungerer bare skærmende og skal i virkeligheden være neutral,« forklarer Kristoffer Tejlgaard. Selve huset beskriver han som konventionelt husbyggeri med store tunge elementer og terrassebrædder.

»Vi er udmærket klar over, at vi skød os selv i foden ved at tegne et rigtigt hus, for det havde været nemmere med skibscontainere, skurvogne eller andet modulbyggeri. Der er heller ingen tvivl om, at hvis vi havde bygget til os selv, ville huset se meget vildere ud. Men vi har valgt at være lidt konventionelle med det, for det vigtigste for os er, at Hr. og Fru Danmark kan se sig selv i det.«

140409_magkbh_dome_visions_bentl_05_.jpg

Kan man bo i et drivhus?

Arkitekterne håber, at domen kan rokke ved nogle vante forestillinger hos københavnerne.

»I kraft af at vi er nogle hippier, men også har gået på akademiet og er klassiske arkitekter begge to, sidder vi i et spændingsfelt,« siger Kristoffer Tejlgaard, som gerne så, at den klassiske arkitektur turde være mere eksperimenterende.

»Det er ikke bygningen konkret men idéen, jeg meget gerne vil se mere af. Den behøver jo heller ikke være rund.«

Uden dampspærre og isolering lever huset imidlertid ikke op til bygningsreglementet, selvom det bygges under helt nye betingelser. Det vil Kristoffer Tejlgaard også gerne have ændret på.

»Det er godt at have guidelines, men vi skal have gjort det nemmere at gøre plads til alternative løsninger. Gode idéer skal ikke slås ihjel af nogle regler, som i virkeligheden skulle beskytte os. Det er lidt en god historie, at vi har fået én af Danmarks største entreprenører til at være med på satset i, at gå imod normen.«

140409_magkbh_dome_visions_bentl_09_.jpg

Forløber for kæmpe Koolhaas

Kuplen bliver i denne omgang stående i København i hele 15 måneder, fordi eksperimentet skal dokumenteres, og der er brug for mindst et år for at lave ordentlige målinger af energiforbrug, indeklima og plantevækst. Alle data bliver lagt ud på en åben digital platform.

Placeringen er blandt andet valgt for at forskønne byggepladsen ved siden af Den Sorte Diamant, hvor arbejdet med at opføre Bryghusprojektet, et spektakulært multihus tegnet af den hollandske stjernearkitekt Rem Koolhaas, er godt i gang.

Du kan kigge ind i Dome of Visions hver dag fra 10-16 (11-15 i weekenden), medmindre den er reserveret til et lukket arrangement.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling