Nordhavns Røde By genopstår med nyt indhold
Tre af Nordhavns ældste bygninger genopstår næste år som åbne værksteder, restauranter og kontorer omkring en ny plads.
Mellem Århusgadekvarterets nybyggede karréer har en håndfuld markant ældre bygninger fået lov til at blive stående i anden parket ud mod vandet i Nordbassinet.
Husene bærer navne som ’Værkstedslageret’, 'Marketenderiet' og ’Bådhuset’ og har en fortid som fabrikker og lagerbygninger, der minder om dengang industri var det, der dominerede Nordhavn.
Nu begynder en omfattende restaurering og transformation af grunden med de gamle bygninger, og i 2022 slår 'Den Røde By' dørene op i en moderne udgave og lukker hullet i Århusgade som sidste brik i den del af gaden der er udset til at være hele kvarterets knudepunkt for byliv.
Nordhavns ældste bliver restaurant
Den Røde By ligger på højre side af Århusgade, kort efter man har krydset jernbaneskinnerne ved Nordhavn Station og den brede Kalkbrænderihavnsgade.
Og det bliver en blanding af restauranter, kontorer og små åbne værksteder, som fremover vil byde velkommen til Nordhavn, når renoveringsprojektet er afsluttet.
Nordhavns ældste bygning 'Bådhuset' — et gammelt cementlager — får nyt liv som restaurant. Det samme gør en del af en gammel skydebanebygning.
I de øvrige bygninger åbnes stueetagerne også op og bliver til en række åbne værksteder til for eksempel kunsthåndværkere. Resten af etagerne går til kontorer. I alt 5000 m2 vil blive udlejet til forskellige typer erhverv.
Ny plads mod gaden
I processen forsvinder to af de eksisterende bygninger. Til gengæld skyder to nye op bagest på grunden, blandt andet opført med genbrugssten fra en bygning, der tidligere stod på grunden. På den måde vil man både genbruge ressourcer og forsøge at bevare noget af det historiske islæt i facaderne.
I den gamle kantine for områdets industriarbejdere — Marketenderiet — mødes gammel og nyt. Bygningen får lov at stå, men får en moderne tilbygning bygget på sig.
I midten af det hele skærer et passageforløb sig igennem bygningerne og skaber sammen med den lille Karlskronagade en ny forbindelse fra Årshusgade ned til vandet.
Og ved at bygge i en U-form ud mod Århusgade får man samtidigt skabt en lille ny plads ud til handelsgaden, få meter fra Nordhavn metrostation.
Det er PFA der står bag projektet. Pensionsselskabet bygger flere andre steder i Århusgadekvarteret og er blandt andet også i færd med at opføre hotel og kontorbygninger på Redmolen, som rager ud i Øresund for enden af området, og som PFA har valgt at kalde 'Nordø'.
Transformationen af Den Røde By er tegnet af BRIQ, som blandt andet også stod bag udviklingen af Guldbergsgadekvarteret på Nørrebro.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!