pixel

Storstilet projekt vil transformere Søndermarken og Cisternerne

Ambitiøs plan vil udvide de underjordiske 'Cisternerne' med et nyt kammer — og lade genskabt vandbassin på overfladen været dets loft.

Cisternerne kammer søndermarken frederiksberg

Mellem træer og glaspyramider på den store græsplane i Søndermarken er der nok ikke mange som ved, at der frem til starten af 1900-tallet her lå et kæmpe vandbassin, som Frederiksberg Slot spejlede sin facade i.

Snart kan de lokale måske få et genskabt, historisk syn at se på deres søndagsgåtur i den gamle park — mens de besøgende i det underjordiske udstillingssted Cisternerne lige under kan udforske et helt nyt og ganske spektakulært kammer.

Organisationen 'Frederiksbergmuseerne' har nemlig indgået et samarbejde med den japanske arkitekt Hiroshi Sambuichi om at genskabe 'Spejlbassinet' i sin fulde længde op imod Frederiksberg Slot og at etablere et helt nyt underjordisk rum under Søndermarken. 

Konstrastfuld udvidelse 

I dag kan turen ned ad trapperne til Cisternerne under Søndermarken føles som skridt ned i en mørk parallelverden. 

Her i de tre nuværende kamre er lys fra overfladen ikke-eksisterende, men sådan kommer det ikke til at være i det nu planlagte fjerde medlem.  

Det 40x40 meter store, nye kammer skal efter planen indrettes med asiatisk-inspirerede sten- og moshaver — og gangbroer af træ som svæver over et underjordisk vandbassin.

Placeret rundt omkring i kammeret vil være de hvide søjler, der bærer på Spejlbassinet over sig.

Det underjordiske rum vil altså både have vand som gulv og som loft — og dagslys filtreret gennem glasbunden i bassinet på overfladen vil slippe ned i underverdenen.

I sammenhæng med det nye kammer er der planlagt reception, butik, café og undervisningslokale — og besøgende vil kunne nyde deres espresso eller modtage undervisning med direkte udsigt til det opsigtsvækkende, underjordiske byrum.

Desuden skal der bygges et nyt indgangsparti, hvor besøgende bevæger sig ned under jorden igennem to tunneller i stedet for — som i dag — via den ene af glaspyramiderne på Søndermarkens græsplæne.

De nuværende kamre skal der ikke pilles ved, da de fortsat vil fungere som udstillingsrum.

Det nye, kontrastfyldte kammer — som naturligvis ikke kommer til at forsyne byen med vand, som dets historiske naboer gjorde det — skal indgå i Cisternernes amibition om at være et udstillingssted med internationalt format.

Historiske kamre

I 1856 da udgravningen til Cisternerne begyndte, var det dog bestemt ikke med kunst for øje.

På baggrund af en koleraepedimi tre år tidligere, som havde kostet flere tusind københavnske liv, skulle anlægget være med til at løse datidens store sundheds- og vandforsyningsproblemer. Op til 16 millioner liter drikkevand i de tre kamre var efterfølgende med til at forhindre lignende katastrofer.  

Cisternernes vigtige funktion ophørte i 1930'erne, og årtier senere — i 1996 — blev de gamle vandkamre i stedet omdannet til udstillingsrum.

Nu skal Hiroshi Sambuichis skitseforslag altså tage de underjordiske omgivelser til næste niveau.

Forandringerne vil også manifestere sig ganske markant på overfladen.

Med et stort vandbassin i stedet for den nuværende græsplæne kan en markant ændring af Søndermarkens landskab lige over for Frederiksberg Slot være på vej.

Det to-delte projekt med det genskabte vandbassin — og et nyt cisterne-kammer under sig — er et projekt med store ambitioner, og en forundersøgelse, foretaget af Bark Rådgivning, understreger potentialet.   

Konklusionen på dén lyder kort sagt:

"Sambuichis udvidelse af Cisternerne med et fjerde kammer har potentialet til at blive en banebrydende kunstnerisk oplevelse af internationalt format."

Om potentialet ender med at blive realiseret er dog endnu uvist. Frederiksbergmuseerne vil nu undersøge de tekniske og økonomiske sider af sagen, inden man skal ud og søge efter finansiering — f.eks. fra fonde.   

Forslaget er skabt med midler fra Det Obelske Familiefond og Frederiksberg Kommune.

I Sambuichi Architects’ filmiske præsentation ses det, hvordan man i vintermåneder kan skøjte på det frosne vand i bassinet, mens det i sommerperioden er oplagt til soppende fødder:

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling