Kanalhuset inviterer til fællesspisning og overnatning
Tiger-kædens stifter har lavet det 265 år gamle Søkvæsthus om til hotel og sin egen bolig — inklusive drop-in-yoga, tegnehold og fællesspisning.
Man kan sagtens mærke, at det er Folkehuset Absalons ophavsmand — og Tiger-kædens stifter — Lennart Lajboshitz, der står bag Christianshavns nye hotel Kanalhuset.
Her er ligeledes en broget landhandel af aktiviteter med fællesskab som knudepunkt.
I den gamle, nyrestaurerede bygning finder man nu ikke kun hotelværelser og hotellejligheder til dem, der ønsker at slå rødder i Kanalhuset i en længere periode. Her er også blevet plads til en stor fællessal, hvor både hotelgæster og alle andre kan kaste sig ud i yoga, pilates og tegnehold.
Der er også daglig fællesspisning i hotellets restaurant, og hver mandag morgen inviterer hotellet på tur til Krøyers Plads et stenkast længere nede ad gaden — med kaffe på termokanden, morgensang og dyp i vandet uanset om det er 2 eller 20 grader varmt.
Som i Absalon — hvor lokale vesterbroere også mødes til fællesaktiviteter og -spisning — er omgivelserne i Kanalhuset farverige. Men på det nye hotel er nuancerne holdt en anelse mere afdæmpede end folkehusets pink og komplementære grønne og røde.
Her ved vandet på Christianshavn er paletten primært holdt til cerise, kongeblå og en støvet sennepsgul der trækker tråde fra den gule facade.
Indretningen med gamle, restaurerede møbler fundet på auktioner og loppemarkeder giver hotellet et ældre og historisk præg, som skal matche bygningens historie.
Fortid som hjem for fanger, kvæstede sømænd og børn på kanten af samfundet
Bygningen som nu rummer Kanalhuset stod oprindeligt færdig i 1755 — og det kan ses på barokstilen. Den gule facade ud mod kanalen består af 19 fag med en rundbuet gavl med kobbertag midt på.
I flere omgange af dens hidtidige 265 år har bygningen været et hjem. I første omgang som Det Kongelige Opfostringshus for drenge fra fattige hjem, der blev oplært til arbejde på landets fabrikker og i søfart.
Senere hen var den hjem for kvæstede søfolk — deraf det senere navnet Søkvæsthuset. Så blev den til et nødfængsel for fanger fra tugthuset på Christianshavns Torv, elevskole for Søværnet, Rigsarkivets fjerndepot og senest Orlogsmuseum.
I 2016 blev dens fem bygninger og deres 6.241 m2 købt af Lennart Lajboschitz formedelst 161 mio. kr. — og året efter gik ombygningen i gang.
Tre år har det taget at renovere det fredede kompleks med indretningsfirmaet EEN — ejet af Sus Lajboschitz — som dirigent for den gennemgribende istandsættelse.
Den gule bygning ligger direkte ud til brostenene langs Christianshavns Kanal, og fra de nye hotelværelser har man udsigt ud over vandet og kanalens sejlbåde.
Med placeringen i den nordlige del af Overgaden Oven Vandet er gæsterne tæt på både Christianshavn metrostation, Christiania og Trangravsbroen, der både kan føre dem i retning af Papirøen, Operaen og — modsat — Broens Gadekøkken og Nyhavn.
I en af bygningerne er beboerne dog Lennart og Sus Lajboschitz selv, sammen med deres voksne børn.
Samspil mellem rejsende og lokale
De i alt 12 værelser og 14 lejligheder er alle indrettet forskelligt — og hjemligt. I nogle af rummene er der skrå vægge, loftsbjælker og malede trægulve. I dem alle er der kalkstensvægge, tæpper på gulvene, malerier på væggene og planter i vindueskarmene.
Den hjemlige stil går igen i et par store lokaler, som trods deres indretning som dagligstuer, kan lejes til møder, så også lokale kan bruge hotellet.
På den måde minder Kanalhuset om Lajboschitz' andet hotel-projekt, Hornbækhus i Nordsjælland, som med blandt andet strikkeklub og seniordans også har som mål at bringe rejsende og lokale sammen.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!