Børnenes egen by i byen
På Christianshavn opføres Danmarks største børneinstitution som en hel miniby modelleret efter de voksnes København.
Børnebyen
Prinsessegade, Kbh K
Et 10.800 m2 samlet område med 4.500 m2 børneinstitutioner.
Får plads til over 600 børn mellem 0-14 år fordelt på 17 småbørnsgrupper og 15 fritidsgrupper.
Udformet af Cobe og Nord Architects med PK3 som landskabsarkitekter og Sweco som ingeniører.
Opføres af Københavns Kommune for 117 mio. kroner.
Første etape af byggeriet forventes at åbne i efteråret 2016.
Der var engang, hvor Københavns børn nægtede at lade sig styre af de voksnes tyranni og regler, råbte "børnemagt!" og krævede deres egne byrum. 35 år senere får børnene nu deres egen by kun et stenkast fra Christiania, hvor hele børnemagtsbevægelsen begyndte.
En ren Peter Pan-verden uden voksne og pædagoger bliver der dog ikke tale om. Børnebyen for enden af Prinsessegade bliver i praksis én stor institution for over 600 små og lidt større københavnere i vuggestue-, børnehave- og fritidshjemsalderen. Intet mindre end landets største børneinstitution, og ifølge Københavns Kommune også "verdens bedste børneby".
»Med Børnebyen bygger vi i en helt ny skala, hvor dag- og fritidsinstitutioner bliver integreret i et fællesskab,« lover børne- og ungdomsborgmester Pia Allerslev.
Aldersinddelte kvarterer
Børnenes byplanlæggerne er de to tegnestuer Nord Architects, kendt for blandt andet prisbelønnede Center for Kræft og Sundhed, og Cobe, der står bag store prestigeprojekter som den nye Israels Plads men også daginstitutioner som Forfatterhuset ved De Gamle By.
Arkitekterne fra Nord og Cobe har formentlig set mod nabo-fristadens skæve byggestil efter inspiration til børnenes by i byen. Det næsten 11.000 m2 store trekantsområde bliver bebygget med 4.500 m2 bygninger i en anderledes miniskala med sjove vinkler og masser af invitationer til leg.
Bevæger man sig fra Prinsessegade gennem den gyldne byport - der også er et hævet boldbur mellem to bygninger - vil et landskab med snoede veje til mooncars åbenbare sig. En by i børnehøjde, der har flere paralleller med de voksnes København, bygget op som små kvarterer, pladser og parker for hver sin aldersgruppe og med hvert sit tema.
Rådhus, brandstation og restaurant
De mange børn skal bo i tre hovedbygninger, hvis fløje og udstikkere deles op i mindre enheder til de i alt 17 småbørnsgrupper for 0 til 5-årige og 15 fritidsgrupper for skolebørn.
Rundt omkring på grunden mellem "boligerne" opføres forskellige fællesfaciliteter som bygninger med hver deres funktion. Der kommer blandt andet en rød brandstation, en fabrik, et fyrtårn, et bibliotek, et museum og et rådhus, hvis multihal bliver samlingspunkt for børnenes optrædener og andre større aktiviteter.
De mindste får også deres egen restaurant, hvor de kan lave deres frokost sammen med kokken, og hvor tomater og andre grøntsager hentes direkte fra drivhuset på øverste sal.
Badehotel ved kanalen
Landskabsarkitekterne PK3 anlægger de små parker, men bevarer så meget af den bakkede byggegrund som muligt. En stor del af Børnebyens aktiviteter vil foregå udendørs, og bygningerne får facader, der let kan åbnes op, så der bliver hurtig adgang til grønt og legepladser.
Den eksisterende kanal over mod Arsenaløen bliver også udnyttet, så de større børn for eksempel kan sejle kajak eller spille en gang beachvolley ved badehotellet.
Byggeriet af Børnebyen gik i stå i 2014 efter en entreprenørkonkurs, men er nu i fuld gang igen. De første bygninger i minibyen forventes klar til Københavns unger i efteråret 2016.