Almene boliger med ambitioner på Ågade
Et nyt add-on til en karré på grænsen mellem Frederiksberg og Nørrebro ændrer udseende mod hvert verdenshjørne.
Nyopført socialt boligbyggeri, det må være noget med ens og endeløse rækker af triste betonblokke? Ikke på hjørnet af Falkoner Allé og Ågade, hvor den almene boligsektors seneste brud med forventningerne er skudt op og har hæftet sig fast på gavlen af naboejendommen.
Boligselskabet AAB's afdeling 118 lige på grænsen mellem Frederiksberg og Nørrebro består nemlig af blot 14 lejligheder i én bygning, der set fra Danmarks mest trafikerede byvej falder lige ind i de københavnerklassiske omgivelser, som havde den altid stået der, mens den fra andre vinkler tilfører helt sit eget.
Selvom de støjisolerede ruder vender mod den sekssporede Ågade, er afdelingens adresse på Falkonér Alle ligesom den uafsluttede hjørnekarré, den forlænger – på det modsatte gadehjørne af gavlen med den lodrette have med byens højeste staudebed.
Ved siden af ligger De Døves Kirke, og bagved ligger villaer og historiske bygninger i et frodigt begroet område, der er udset til det planlagte boligprojekt Atelierhaven i et helt andet huslejeniveau.
I Afd. 118 fungerer fem af lejlighederne som flygtningeboliger mens de øvrige ni udlejes via AAB´s venteliste. En 2V'er står i 7-8.000,- om måneden og en 3V'er i 9-11.000,-.
Og med en samlet byggesum på 18 mio. kroner følger Ågades nye add-on dermed i halen på Bjarke Ingels træklædte slange på Dortheavej i Nordvest som eksempler på moderne almene boliger i København, der kan bygges billigere uden at opgive arkitektoniske ambitioner.
Tre slags facade
Den lille almene fortætning på Ågade er udformet af Mangor & Nagel Arkitekter, der har gjort en dyd ud af begrænsningerne og forudsætningerne på den vinkelformede byggegrund omgivet af såvel karréer, kirke og villahaver.
Tilbygningens godt 1.200 etagemeter og seks etager har således tre ganske forskellige typer facader i de fire verdenshjørner.
Mod nord og øst, det vil sige mod gaden og kirken, er mur og saddeltag klædt i vamt, rødbrunt tegl med mønstermurværk på stueetagens base.
Fremtoningen er i direkte forlængelse af hjørnekarréen, hvis tidligere grå afblændede gavl, huset har koblet sig på – og af traditionen for store sociale boligbyggerier i mursten langs Åboulevard og Ågade, som de nærliggende Hornbækhus fra 1920'erne og Linoleumshuset fra 1930'erne, der i dag begge er andelsforeninger.
Tagskråning og svalegange
Mod kirken og mod syd ind mod det grønne og lave villaområde tager de skæve linjer over for symmetrien med et tag, der skråner hele vejen fra toppen og ned til 1. sals højde.
På den denne side er tagskråningen i mørk naturskifer, der matcher kirkebygningens tage og har små vinduer og solceller.
Mod vest vender facaden ind mod nabokarréens gårdmiljø og skifter farve til gråhvid med rå betonplader, der mimer den pudsede bagside på den ældre beboelsesejendom.
På gårdsiden har Afd. 118 svalegange, der både er adgangsvej og en slags altaner for boligerne med hver deres private uderum for enden af gangene.
Mellem altangangene går espalier i træ, som med tiden skal overtages af grønne klatreplanter og skærme for noget af det frie udsyn begge veje.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!