pixel

45 meters øldrikkerbænk

Vesterbros vanedrikkere har været inde over nyindretningen af metroramte Enghave Plads

kbh magasin

Fakta

Enghave Plads Minipark

Enghave Plads har fået en 45 meter lang bænk i sin hundelufterpark, som del af nyindretningen under metrobyggeriet på pladsen.

Den er udtænkt af kunstneren Kenneth A. Balfelt og Spektrum Arkitekter i samarbejde med pladsens øldrikkende superbrugere.

Vesterbro Lokaludvalg og Statens Kunstråd har støttet projektet økonomisk.

Fakta

Byen som dagligstue

Kenneth A. Balfelt og Spektrum Arkitekter har sammen med rådgivningsfirmaet Hausenberg udarbejdet rapporten 'Byen som dagligstue' for Socialministeriet.

Den udkom i november 2010 med budskabet om, at det betaler sig at inddrage de socialt udsatte i udviklingen af byens rum.

De mennesker, som tilbringer mest tid derude, er nemlig også dem, som på mange måder kender byen bedst, konkluderer rapporten.

Download rapporten her

Det er nemt at elske metroen, men meget, meget svært ikke at hade metrobyggeriet.

Mens den underjordiske trafik forbedres, lider den overjordiske trafik nemlig under pludseligt opståede afspærringer, kæmpemæssige rækværk og massive betonklodser, som har smadret velfungerende byrum og forvandlet byens fineste torve til ufremkommelige byggepladser.

I 2018 bliver det hele heldigvis godt igen. Og også bedre endda. For der åbner Cityringen (fingers crossed!) og binder trafikal sløjfe om byens inder- og yderpunkter.

Men hvad er der egentlig i vente for dem, som ikke er en del af den daglige trafiktrummerum til og fra arbejde? Dem, som mister mere end de får med metroudvidelsens omsiggribende udvidelse?

Blandt denne mere oversete gruppe af københavnere hører de lokale øldrikkere på Enghave Plads, som hang ud på bænkene omkring springvandet og den 114-årige kastanje, indtil metrobyggeriet gjorde krav på deres værested.

Og hvad gør man så? Man genhuser dem selvfølgelig med en erstatningsbænk med plads til hele flokken plus alle os andre.

Brugerne ved bedst Det mente i hvert fald kunstneren Kenneth A. Balfelt, som sammen med Vesterbro Lokaludvalg og Spektrum Arkitekter dels udviklede idéen om at bygge Københavns længste bybænk (45 meter!) i hundelufterparken i den modsatte ende af Enghave Plads. Dels besluttede at inddrage pladsens brugerne i hele processen, fra tegnebrættets kruseduller til selve konstruktionen.

udformningendroeftes.jpg

Borgerinddragelse som udgangspunkt for udtænkningen af et nyt byrumsprojekt har længe hørt blandt Kenneth A. Balfelts personlige kæpheste. Og her skelnes altså ikke mellem kerneborgeren og ham den skæve type, som bor på bænken.

"Når der skal laves nye byrum, hvor der er socialt udsatte er det oplagt at inddrage dem. De er superbrugere, opholder sig ofte 8-10 timer om dagen året rundt på vores pladser. De ved hvad der sker og hvilken type brug byrummet skal kunne akkommodere. Ligesom de kender deres egne og helt specielle behov", fortæller kunstneren om princippet.

Han har tidligere gjort sig bemærket med blandt andet midlertidige fixerum på Halmtorvet og nyindretning af Mændenes Hjem på Istedgade.

Bænken er for alle

I løbet af december er der derfor blevet hamret og banket og bygget løs på Vesterbros nye spot, der i fremtiden skal forene lokale øldrikkere, børn, unge og ældre på én og samme gang som den gamle Enghave Plads engang kunne.

Derfor er der udover den lange bænk også griller til fri afbenyttelse på vej, og så skal der plantes en ny kastanje, som kan videreføre arven fra den gamle.

Initiativtagerne håber på og regner med, at hundelufterparkens oprindelige brugere vil tage pænt imod de nye beboere. Og mon ikke kærligheden til de firbenede kræ, en kærlighed som mange af øldrikkerne jo også deler, kan sikre en god tone blandt alle spottets brugere.

glademinertrodsfrost.derarbejdespaabaenken.jpg

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling