pixel

København bør kunne gøre 3 ting i byrummet, Christiansborg i dag forbyder

Alternativet: Mere selvbestemmelse på rådhuset vil give en bedre by med flere billigere boliger.

biler hc andersens boulevard

Lad mig fortælle dig en hemmelighed, som de færreste taler om, men som påvirker os alle:

Det er min påstand, at staten i realiteten tvinger meget mørkeblå politik igennem i Københavns Kommune på mange områder.

Mange borgere og politikere i København ønsker progressiv forandring, der vil kunne ses i byrummet.

Vi ønsker at flytte penge fra det sorte forbrug til det grønne. Vi ønsker at flytte privilegier fra rig til fattig. Vi ønsker at fremme fællesskab i stedet for individualitet.

Men vi oplever et statsligt benspænd for den politik, der tager os i den retning.

Lad mig dog prøve at være konstruktiv og komme med mine tre anbefalinger til regler, som staten kunne fjerne for København.


Anbefaling nr. 1:
Lad KBH begrænse bilisterne

Én af de mest mærkelige reguleringer, der findes, går på, at kommunerne ikke kan bruge parkeringsindtægter til at finansiere velfærd.

Den statslige regulering er sådan, at hvis kommunerne tjener mere end 320 kr. pr. indbygger på betalings-parkering, så får de tilsvarende taget det statslige bloktilskud fra sig. Det er en tudetosset regel for København, når antallet af biler fra 2016 til 2022 i København er steget med 18 procent!

I øvrigt kan jeg simpelthen ikke dy mig for at pege på, at vi i hovedstadsområdet heller ikke må indføre roadpricing — altså betaling på biltrafik i København — selvom et klart flertal i borgerrepræsentationen — Å, SF, EL og RV — ønsker det.

Og endelig har regeringen lige fremlagt en lov, der betyder, at de steder, hvor der kører mange bilister, må hastigheden ikke sænkes på vejene, og vejene må ikke ensrettes.

Hvis der kommer færre biler, får vi også et byrum i København, hvor der er mere plads til grønt, mindre forurening og mere plads til at være legende barn.


Anbefaling nr. 2:
Giv kommunerne muskler til at få det almene bolig-byggeri i gang

Det har længe været kendt for København, at det er meget svært at få bygget almene boliger.

Der er sket en voldsom inflation i byggepriserne, og det betyder, at de almene boliger ikke kan bygges inden for rammebeløbet, der dikterer, hvad det må koste at bygge en almen bolig.

Vi må heller ikke sælge kommunale grunde til meget lav pris til de almene bolig-organisationer.

Og endnu værre står det til, når vi har pålagt en bygherre i en lokalplan, at vi vil have almene boliger. For vi kan ikke stille krav om, hvornår det skal ske.

Det betyder alt sammen, midt i en boligkrise i hovedstaden, at vi ikke kan tilvejebringe betalbare boliger til de borgere, der higer efter det.

Anbefalingen herfra er simpel: hæv rammebeløbet (som dikterer hvad en almen boligorganisation maksimalt må bruge på et alment boligbyggeri), og giv kommunerne ret til at lægge et krav på bygherren om, at det almene bolig skal bygges før andet byggeri eller i samme takt.


Anbefaling nr. 3:
Giv kommuner ret til at stille krav om byggeri i træ

Byggesektoren er en meget stor kilde til udledning af CO2 i København.

Ét meget stort problem er, at vi i Københavns Kommune — og andre kommuner — ikke kan gøre ret meget ved byggesektoren.

Det er stål og aluminium, der virkelig udleder CO2. Modsat fungerer bygninger i træ faktisk som CO2-fangst-anlæg, så længe vi ikke river dem ned.

I London skal bygherrer indregne klimaaftrykket fra byggeri i deres byggeansøgninger til kommunen. I Danmark er vi langt bagud.

Anbefalingen herfra er simpel: giv kommunerne ret til at stille krav til bygherrerne om bæredygtigt byggeri, herunder brug af bæredygtige byggematerialer.

Sæt handling bag ord. Lad os mærke den frisættelsen af København nu!

Nu er tiden kommet til, at al den snak om kommunal frisættelse faktisk er noget, vi kommer til at mærke i København og andre kommuner.

I min optik bør man respektere, at lokalborgere har valgt en retning — blå eller rød — ved et kommunalvalg, og hvis borgerne — i Horsens, Aarhus eller på Samsø — har valgt en progressiv retning, så fortjener de også at få det.

Lad os fjerne den regulering på kommunerne nu!

Mest læste

relaterede
artikler

seneste
opinion

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling