København får ny sandstrand til sommer
Seks år efter den oprindeligt varslede åbning er vandet ved Valbyparken nu så rent, at politikerne tør klippe snoren.
Til sommer får København endnu en strand, hvor man kan få sand mellem tæerne, mens man vader ud i vandet.
I bunden af Valbyparken er den stenbelagte skråning ned mod Kalveboderne fjernet og erstattet af et 120 meter langt sandfelt med anløbsbro og pavilloner.
Der går dog stadig lidt tid, inden stranden åbner, men de få ekstra måneder er vand i forhold til den totale ventetid på stranden.
11 år er der gået, siden politikerne i Københavns Kommunes Borgerrepræsentation ovenpå Svanemøllestrandens åbning besluttede også at undersøge mulighederne for at give københavnerne en sandstrand i Valby.
R98 Fonden skød en donation på 28 millioner i projektet, og dengang lød planen, at sandstranden ved Valbyparken ville åbne i 2015.
Men badevandskvaliteten har drillet grumt. Farvandet syd for Sydhavnen er nemlig endestation for Harrestrup Å, der hele vejen fra Ballerup fungerer som et spildevandsteknisk anlæg. Og i 2016 holdt Københavns Kommune helt op med at spå om tidshorisonten for stranden.
Et væld af initiativer blev sat i værk for at gøre vandet i Kalveboderne så rent, at det lever op til alle krav til en offentligt udbudt dukkert, og i 2018 turde kommunen igen komme med bud på åbning: Sommeren 2021.
Åbner med lidt ringere badevandskvalitet
Spådommen holdt — sådan da. For ja, stranden åbner til sommer. Men nej, badevandskvaliteten er stadig ikke helt god nok.
Det oprindelige mål var, at badevandskvaliteten skulle være 'god', men de sidste to somre, hvor Teknik- og Miljøforvaltningen har undersøgt den, har vandet ved stranden kun kunnet opnå klassificeringen 'tilfredsstillende'.
Badevandet er dog ikke langt fra at nå kravene til den 'gode' klassificering, og undersøgelserne viser, at det på længere sigt er muligt.
Derfor er politikerne i Teknik- og Miljøudvalget nu gået med til at lade folk bade i vandet fra den kommende sommer, selvom det bliver med en smule slatten badevandskvalitet til en start.
Og til den tid er strandens fysiske rammer klar.
Vil man på strandtur ved Valbyparken, vil man udover selve sandet også finde en toilet- og omklædningsbygning, et fugleudkigstårn, udendørs træningsudstyr og en naturlegeplads.
I maj sidste år begyndte arbejdet med at etablere en betonmur mellem parken og stranden samt en opholdstrappe i granit, og i løbet af denne sommer bliver også etableringen af 100 cykelparkeringspladser afsluttet.
HOFOR arbejder på løsning
Forskellen på 'tilfredsstillende' og 'god' badevandskvalitet er ikke stor, for grænseværdierne for bakterier i badevandet ved henholdsvis god og tilfredsstillende kvalitet er tæt på ens.
Forskellen ligger derimod især i, hvor stor en del af tiden der må ske overskridelser. For at leve op til god kvalitet må grænseværdierne ikke overskrides mere end 5 procent af tiden, mens de ved tilfredsstillende kvalitet må overskrides op til 10 procent.
En meget konkret forskel er derfor, at stranden — indtil den kvalificerer sig til god badevandskvalitet — må forventes at være lukket i op til ti dage hen over den almindelige badesæson fra juni til september.
Når den en dag bliver 'god', vil der derimod kun være tale om op til fem dage.
HOFOR er i år begyndt at bygge bassiner ved de overløb fra naboernes kloakker, der fortsat skaber problemer med spildevandsbakterier, og forventer, at de står færdige i løbet af en periode på 5-7 år.
Det ser altså ikke ud til, at badevandets kvalitet vil nå over det tilfredsstillende niveau før 2027.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!