pixel

Mere ambitiøs forvandling af Valby Idrætspark (måske) på vej

Lokale har sammen med DGI og DIF lavet et ambitiøst, alternativt udspil til en ny idrætsby i Valby — og finansieringen er med i tasken.

valby idrætspark, cobe, rendering

Idrætsparken i Valby har længe trængt til en opfrisker, og i 2022 præsenterede Københavns Kommune sin løsning på, hvordan dén skulle se ud.

Fire nye haller, fire nye kunstgræsbaner og et nyt fællesklubhus til foreningslivet — foruden en opgradering af det eksisterende stadion. Sådan lød planen, der skulle give plads til flere idrætsformer og nye brugere.

Men dét er ikke ambiøst nok for dem, der skal bruge faciliteterne.

Skal der ske forandringer ved Valby Parken, bør det gøres ordentligt, lød det sidste år fra en række lokale idrætsforeninger, der nu kan præsentere deres eget, nye visionsoplæg til fremtidens idrætspark her i Valby.

En ambitiøs idrætsby

I den lokalt drevede version af den nye idrætspark er ambitionerne ganske rigtigt skruet gevaldigt op i forhold til kommunens plan.

Visonen tager udgangspunkt i den eksisterende plan fra 2022, men tilføjer en større svømmehal, en gymnastikhal og en mere omfattende opgradering af de eksisterende anlæg.

Men planerne stopper ikke ved sporten, for den mere ambtiøse idrætsby skal også rumme et hotel, butikker, caféer og et væld af nye boliger, der alt sammen skal forvandle det i dag dårligt sammenhængende område til et tæt bykvarter her mellem Valby og Sydhavn.

Grænserne mod det omkringliggende grønne i Valbyparken er bevaret som fastlagt af kommunen. Men de indre dele af området er omtænkt til en reel bystruktur, hvor små gader og pladser skaber mindre, intime byrum som stor kontrast til den mere spredte bebyggelse, man i dag finder her — og som ikke stod til at blive radikalt forandret i den vedtagede, kommunale plan.

Tegnestuen Cobe står bag den kreative del af den nye plan, som foruden de lokale aktører er blevet til i samarbejde mellem DIF, DBU København og DGI Storkøbenhavn samt — ikke mindst — AP Pension som den store, private investor, der rent pengemæssigt skal muliggøre projektet.

Bliver planen til noget, er ønsket, at en ny forening fremover skal udvikle og drive området sammen med Københavns Kommune og AP Pension, som får mulighed for at udnytte nogle af de attraktive kvadratmeter til byggeri af nye boliger. Blandt andet på den måde kan AP Pension gøre investeringen rentabel.

Med pensionskassen ombord på projektet, vil der desuden kunne frigøres ekstra midler fra 'idrætsmilliarden' til vigtige idrætsprojekter i Københavns Kommune.

'Idrætsmilliarden' stammer fra regeringens udspil 'Tættere på — grønne byer og hovedstad i udvikling', som øgede Frederiksberg og Københavns anlægsmål for sport og idræt med godt én milliard kroner frem til 2030.

Privat finansiering sætte fart

Den lokale vision er faktisk ikke helt ny. Allerede tilbage i 2019 kunne vi i Magasinet KBH præsentere de lokale drømme for området.

Men siden Københavns Kommunes vedtagelse af det såkaldte 'Scenarie Y' i 2022, har man i Valby arbejdet videre med planerne, og det er altså resultatet af dét arbejde, der nu er lagt på bordet.

Umiddelbart kan planen lyde interessant for en by som København, der nærmest kronisk mangler idrætsfacilititeter, men som på egen hånd kan have svært ved at finansiere helt så ambitiøse og omfattende projekter som foreningernes bud lægger op til.

Da politikerne i 2022 skulle vælge en retning for Valby Parkens fremtid, faldt valget således på en model, hvor bredde-idrætten blev tilgodeset, mens f.eks. den mangeårige drøm om at opføre et fodboldstadion i superligastandard blev fravalgt.

De lokale ønsker altså i stedet at gå all-in med hjælp fra private midler — men skal de nye, ambitiøse planer føres ud i livet, kræver det dog, at finansieringsmodelen overhovedet kan lade sig gøre i et kommunalt regi.

Rent juridisk kan det være udfordrende at kombinere en privat investor med et kommunalt idrætsprojekt, og derfor har arbejdsgruppen bag foreslået, at Valby Idrætspark overdrages til en almennyttig forening i stedet for at blive drevet som et rent kommunalt anliggende.

Med en privat investor ombord ønsker de lokale også at frigøre sig af en lang politisk proces, hvor der på rådhuset måske kun drypvis vil blive afsat midler til arbejdet over mange år. Med private kroner og ører er håbet, at man fra starten har en garanti for, at den nødvendige økonomi er på plads — og at man dermed hurtigere kan få projektet i gang og fuldført.

I den kommende tid vil arbejdsgruppen sammen med Københavns Kommune forsøge at afklare, hvordan man i fællesskab kan løfte opgaven på en måde, der tilgodeser alle behov — med hensyn til formen af både finansiering og det nye område.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
Valby
Klubber og foreninger i Valby Idrætspark har en ambitiøs vision om at lave området til en hel idrætsby.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling