pixel

Danmarks højeste træhus på Østerbrogade

20 studieboliger på seks trækonstruerede etager indtager forsømt hjørne.

studieboliger østerbrogade 190

Det er i dobbelt forstand fremtiden, der flytter ind med en ny 22 meter høj ejendom på hjørnet af Østerbrogade og Sionsgade.

Dels bliver huset fuld af studieboliger. Dels skal det bygges af det hotteste materiale i byggebranchen de kommende år: træ.

Med sine seks etager bliver det den foreløbig højeste trækonstruerede bygning i hele Danmark, når den forventes at stå færdig allerede i 2020. Set udefra bliver facaden dog sandsynligvis beklædt med metal, da myndighedskravene herhjemme sætter visse begrænsninger for tidens nye muligheder for at bygge i højden med træ.

Den aflange byggegrund ved siden af Sions Kirke løber i dag sammen med fortovet langs Østerbrogade til en forsømt lille plads med grus, spredt affald og hundeefterladenskaber.

Hjørnet skal med træhusets ankomst opgraderes til et mere indbydende og grønt åndehul med mulighed for café i stueetagen og en åben parklignende have, hvor lokalområdets liv kan flyde sammen med de unge beboere i de 20 studielejligheder på 1-2 værelser.

Lige bagved vil det dog uundgåeligt koste lys og udsigt for en længe af Lægeforeninges Boliger – kvarterets karakteristiske, grønne betonblokke fra 1960’erne i op til 14 etager. For at mindske skyggegenerne trækkes nytilkommeren derfor mod nord, for at give de bedste betingelser for nabobebyggelsen gennem dagen.

Bæredygtige byggeklodser

Træbygningen på Østerbrogade 190 er tegnet af Vilhelm Lauritzen Arkitekter for Cree Danmark.

Den opføres med et byggesystem baseret på CLT, også kaldet krydslamineret tømmer, der med egenskaber lig beton gør det muligt at bygge stort og højt med træ. CLT fremstilles ved at lime træbrædder sammen i lag på kryds, hvilket skaber en let men meget stærk og stabil byggeklods – der i øvrigt ikke står i flammer ved brand, men forkuller langsomt.

Med sin lavere vægt og en høj grad af præfabrikation gør CLT det muligt at bygge hurtigere og billigere end med stål og beton. Det er også mere bæredygtigt med et mindre CO2-aftryk, både når det produceres og når det transportes. Træet sikrer desuden et godt indeklima, og så kan det i teorien pilles ned og bruges igen.

I Danmark har CLT indtil nu begrænset sig til små bebyggelser, men internationalt er de bæredygtige byggeklodser blevet populære til mere spektakulære projekter i lande med knap så restriktive regler for at bygge med træ end de danske:

Brumunddal i Norge har netop indviet verdens højeste træbygning: 85 meter høje Mjøstårnet med hotel, kontorer og boliger i 18 etager.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
København
Byens parkeringspladser udnyttet til midlertidige studieboliger – uden at fjerne bilerne.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling