Studerende får første parket i Nordhavn
150 kommende studieboliger markerer endnu et skridt mod byudvikling i den "vilde" del af Nordhavn.
Uforstyrret udsigt over Svanemølle Bugt er noget, man sjældent forbinder med billige studieboliger.
Men snart kan det blive virkelighed i Ydre Nordhavn.
Herude ved Nordsøvej, tæt på fiskerlejet Skudehavnen, ønsker By & Havn nemlig at udleje en grund, hvor der skal etableres 150 små, midlertidige boliger fordelt på to etager.
Planen er, at studieboligerne skal ligge på grunden i 10 år, og at der også skal være plads til fællesfaciliteter og nye byrum.
Studieboliger med et overraskende element
Det bliver altså en kommende lejer og ikke udviklingsselskabet bag Nordhavn, der skal stå for at opføre de midlertidige boliger.
I udvælgelsen vil fokus på sociale fællesskaber og en betalbar husleje for de unge blive vægtet højt.
Det samme vil arkitekturen, der skal repræsentere et robust havnemiljø med facader i materialer med "smuk og robust patinering, som kan modstå den udsatte placering ved vandet".
Desuden ønsker By & Havn, at der kommen en høj grad af biodiversitet på byggeriets udearealer, der også kan omfatte grønne elementer på byggeriets tage og facader.
Endelig skal studieboligerne bygges på CO2-reducerende vis, og både arkitekturen og udemiljøet må gerne rumme et såkaldt "overraskende element”.
Hvem den heldige udvikler bliver, hvordan det kommer til at se ud, og hvad "et overraskende element" betyder, får vi tidligst svar på den 1. august 2023, hvor By & Havn forventer at have valgt en lejer til arealet.
Populære landsbyer
Skal man komme med et forsigtigt gæt på studiebyens fremtidige udtryk, bliver det formentlig i stil med den række af studiebyer, vi de senere år har set skyde op i flere af byens kommende byudviklingsområder.
Her har især virksomheden CPH Village gjort sig bemærket med deres modul-opbyggede studielandsbyer, der både er SU- og miljøvenlige og hurtigt kan pilles ned igen.
Senest har de opført 362 nye træboliger på en stor, ubebygget grund langs S-togssporene ved Bispebjerg Station, hvor der på sigt er planer om et helt nyt kvarter på Nørrebro.
Også i Jernbanebyen mellem Vesterbro og Sydhavn, bliver unge under uddannelse first movers i den kommende bydel. Her har CPH Village opført 92 mindre boliger i et midlertidigt modulbyggeri i træ, som også her får lov at stå i ti år.
Og på Refshaleøen, som om ikke alt for længe også skal byudvikles, kan studerende i dag bo både til lands eller vands i to midlertidige containerbyer, som henholdsvist CPH Village og Urban Rigger står bag.
Fælles for alle "landsbyerne" er, at de er opført med tanke på billige, men robuste materialer, et lavt CO2-forbrug samt at beboerne i kraft af byrummets udformning motiveres til at møde hinanden.
Næste skridt: Ydre Nordhavn
Tilbage i Nordhavn er området ved Nordsøvej i dag udlagt til havneformål, og det kræver derfor en dispensation fra den gældende lokalplan, før de ønskede studieboliger kan blive til virkelighed.
Mens byudviklingen i Nordhavn indtil videre mest har centreret sig i området omkring Nordhavn Station, er tilløb til ny udvikling så småt begyndt at dukke op på den ydre del af den kunstige halvø.
Længere ude i den gamle fiskerihavn er Nordhavns første kirke på vej — et andet midlertidigt byggeri, der på sigt skal erstattes af en permanent kirke et andet sted i Nordhavn.
Lidt derfra skal Tunnelfabrikken om ikke for længe slå portene op til både nye boliger og kulturaktiviteter. Og endnu længere mod øst er Nordhavn Naturpark ved at blive planlagt på land skabt af overskudsjord fra byggeprojekter omkring København.
Alt sammen peger projekterne mod en fremtid, hvor Nordhavns byudvikling langsomt spreder sig til hele den store halvø.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!