Nordhavns første park klar til start
"Biodiversitet" skal være et nøgleord i Nordhavns første, rigtige park, der åbner langs én af byens bedste udsigts-kajer.
Få københavner-spots kan hamle op med Nordhavns "vestkyst", når det kommer til eftermiddags og -aftensol.
Her, langs kajen, får den nye bydel om få år sin første rigtige park, hvor byliv, bynatur og industrihistorie ifølge udviklerne skal gå op i en højere enhed.
'Kranparken' bliver navnet på det 10.000 m2 grønne område, der får placering langs vandet med formidabel udsigt til Svanemøllehavnen, Hellerup og Øresund.
Kulkran som nabo
Parken bliver del af den nye Svanemølleholm, der for tiden er Nordhavns helt store byggeplads, hvor nye kanaler udgraves og kontor-domiciler på rad og række snart slår glasdørene op.
Udover spadsereture, solbadning og isspisning er visionen for parken, at områdets industrihistorie skal afspejles i parkdesignet, som det hedder i materialet fra By & Havn — det 95% kommunalt-ejede udviklingsselskab, der står for udviklingen af Nordhavn.
Langs havnefronten bliver der plads til en bred promenade, hvor flere elementer fra den gamle industrihavn som togskinner, bolværk og kajpullerter bevares for at sikre noget af historiens vingesus.
Selvom parken bærer navn efter kraner, blev områdets oprindelige to store kraner faktisk nedrevet tilbage i 2001.
Sidste år blev den ikoniske kulkran længere mod nord dog flyttet til sin nuværende placering her på Svanemølleholm, så navnet vil stadig give god mening.
Under navnet Thekrane er den gamle kulkran i dag omdannet til et yderst intimt hotel med blot ét værelse til to personer samt spa. Én overnatning koster fra 8.000 kroner.
Er vejrguderne ikke på din side, hvis du om et par år besøger byens nye park under kranen, behøver du ikke finde den store pengepung frem for at veksle til tørvejr og en kop kaffe.
Lige ved siden af — i AP Pensions kommende hovedkontor — bliver der nemlig plads til et 'fælleshus' på godt 12.000 m2, der efter planen vil tilbyde både offentligt folkekøkken, pavillon til foreninger og kulturelle formål, fitnesscenter, taghave og en offentlig café.
De mange offentlige tilbud er normalt ikke noget vi forbinder med et kontorhus og kan måske ses som et plaster på såret for de lokale røster — heriblandt Østerbro Lokaludvalg — der gerne havde set et mere blandet boligkvarter opført langs kajen fremfor de forholdsvis store kontordomiciler, der i stedet kommer.
Mere grønt på vej i Nordhavn
Tilbage i Kranparken skal den kommende bynatur ifølge By & Havn tage afsæt i en vision om mere "biodiversitet, robusthed, artsforståelse og formidling". Dét siger planchef Rita Justesen i forbindelse med, at arbejdet med parken nu går i gang.
Visionen vil nok rynke nogle pander hos f.eks. modstanderne af byggeriet på Amager Fælled, der i nu flere år har kritiseret By & Havn for netop at mangle artsforståelse og at give køb på biodiversiteten.
Det er også en ambitiøs målsætning for, hvad der er en relativt lille park på 10.000 m2. Ørstedparken rummer til sammenligning cirka 60.000 m2.
Den markante kulkran vil uden tvivl kunne give noget identitet til den nye, grønne plet i byen. Men Hofors nye energicentral, der ligger i kanten af den kommende park, er en noget monolitisk størrelse, som det formentlig ikke vil blive helt nemt at integrere med en biodivers naturoplevelse.
Er man mere til lidt vildere natur fremfor byparker, kan man engang i fremtiden cykle til den nordøstlige del af Nordhavn, hvor 'Nordhavn Naturpark' om nogle år vil tilbyde et vildtvoksent, 28 hektar stort område, der dog endnu ikke er defineret helt — og som i parantes bemærket får en stor containerhavn som østlig nabo.
Det er landskabsarkitekterne hos Opland, der har vundet opgaven med nu nærmere at udforme af Kranparken — med By & Havn som bygherre.
Københavnerne bliver også inddraget i udviklingen af den nye park. En åben inddragelsesproces henover foråret og begyndelsen af sommeren skal således lande de sidste brikker i park-designet. Her vil alle interesserede kunne komme forbi til workshop.
Hvor mange der reelt vil dukke op til en parkdesign-workshop i udkanten af et tidligere industrikvarter, der fremover primært skal rumme kontordomiciler, ved vi mere om til sommer.
Københavnerne må dog vente til de kolde vintermåneder omkring årsskiftet 2025, før de kan slentre langs havnefronten og nyde udsigten til Svanemølleværket fra Nordhavns nye park.
Om parken vil være ren fred og idyl til den tid er dog mere end tvivlsomt. På det tidspunkt vil kanaludgravninger og anlæggelsen af den kommende Nordhavnstunnel — der her kryber i land fra Svanemøllebugten — nemlig være i fuld sving og sætte sit præg på udsigten.
Arbejdet med tunnelen ventes afsluttet i 2027.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!