Nørrebro Bibliotek er årets bedste
Københavns Kommune har uddelt 8 priser til byens bedste, nye arkitektur. Beboernes egen favorit er industrielt genbrug.
"Det eneste vi skulle gøre, var at slå portene op, lukke lyset ind og lade litteraturen træde frem i gadebilledet."
Sådan siger Keingart om deres ombygning af Nørrebro Bibliotek, der netop har modtaget byens beboeres kollektive, opadvendte tommelfinger for god arkitektur.
Hvert år uddeler Københavns Kommune præmier til årets bedste byggerier — en praksis der har stået på siden 1903.
Den pris der oftest er mest opmærksomhed omkring er 'publikumprisen'.
'Publikum' er i denne sammenhæng alle dem der går rundt og kigger på byens huse til daglig — altså beboere og andre med deres gang i byen.
Og i denne omgang har gadens jury peget på Nørrebro Bibliotek som byens bedste nytilkomne — en noget mere diskret vinder end flere andre af de byggerier, som Københavns Kommune nominerede, blandt andre Amager Bakke og Cityringen.
Råt og poleret
Nørrebros nye Bibliotek, som ligger på 'Den Røde Plads' ved Nørrebrogade, husede tidligere sporvognsremiser.
Ombygningen fra 2019 viser med al tydelighed, hvordan et bydels-bibliotek ikke behøver være noget der er gemt væk i en sidegade og have linoleum på gulvet.
På Nørrebro er portene ind til den gamle remise blevet til enorme vinduespartier der inviterer både nysgerrige øjne og fødder ind i litteraturens verden.
Her er masser af dagslys, rå murstensvægge, poleret betongulv og reoler i lys krydsfinér. For enden glider biblioteket over i Nørrebohallens café, så sport, bøger og duften af espresso blander sig sammen til et lokalt kulturhus.
Vidste man ikke bedre, kunne man fint tro sig transporteret til et hipster-cool co-working space, hvor prisen på en måneds siddeplads kræver en sund omsætning i virksomheden.
Men det er man altså ikke. Man er på Ydre Nørrebro, hvor både siddeplads og lærdom er ganske gratis. Og ombygningen skete ifølge Keingart på et meget snævert budget. De siger:
"Søjler, gitterspær, vinduer og de nye servicerum er holdt i sort metal. Alle elementer er, i pagt med bygningens historie, udført med en diskret industriel karakter."
Keingart består af arkitekterne Marie Keinicke Davidsen og Flemming Overgaard. De tilføjer:
"Hele møbleringen er skabt særligt til Nørrebro Bibliotek, og farverne i møbleringen er afstemt direkte med kunstværkerne, så det skaber et sammenhængende farverigt og harmonisk indtryk."
I alt 2.707 stemmer blev afgivet i afstemningen om publikumsprisen på en dertil indrettet hjemmeside.
De 8 vindere
Der var i alt 10 nominerede byggerier i år, og kun to måtte slukøret forlade den virtuelle scene helt uden kommunal hæder: Charlottetårnet og Lille Langebro.
Normalt bliver årets priser uddelt i Festsalen på Københavns Rådhus, men på grund af covid-situationen må vinderne i år nøjes med at se sig hædret på en kommunal hjemmeside.
De 8 som Københavns Kommune selv pegede på som præmiemodtagere var — med udpluk af præsentationen:
Amager Bakke
Amager Bakke er i dag en offentlig park, der inviterer til løb, leg, vandring og ski. Elevatoren, der kører fra foden af bakken til toppen, er lavet af glas, så de mange besøgende får et blik indenfor – ind i selve anlægget under skibakken.
Desuden er udsigten over byen fra toppen af bakken unik.
Cityringen
Cityringens stationer bygget af robuste, naturlige og miljøvenlige materialer, der bliver smukkere af at blive brugt.
Cityringens stationer er rige på lys, farver og materialer. Stationerne opleves som imødekommende og livgivende og som et løft til bylivet i lokalområderne.
Enghaveparken
Den historiske park Enghaveparken er blevet omdannet og er nu Københavns største klimaprojekt.
Med et 22.600 m3 vandreservoir svarer parken på et behov for at håndtere fremtidige vandudfordringer. Udfordringerne omdannes positivt til en lang række nye opholds-, sanse- og bevægelsesmuligheder, der skal bruges både til hverdag og i tilfælde af skybrud.
Frihedsmuseet
Det udspænder virkningsfuldt rejsen mellem lyset og livet over jorden og mørket og historiefortællingen under jorden.
Muligvis vil man opleve en kortvarig kropslig forstyrrelse, når man træder indenfor; en udfordring af orienteringsevnen, en lille svimmelhed på rejsen ned i mørket eller tilbage op i lyset.
Udenfor er planterne langsomt ved at forvandle bygningen til en del af parkens natur.
Københavns Museum
Kurateringen og programmeringen af udstillingerne er udført med stor fokus på, hvordan de enkelte rum opleves.
I forlængelse af dette er inventaret i de permanente udstillinger, der fremstår lyst og let i højglanspoleret stål, designet til at genspejle og fremhæve rummets historiske arkitektoniske kvaliteter.
Klostergaarden, Østerbro
Den nye arkitektur i plejecentret indordner sig på smuk vis i de historiske rammer.
Klosterets stemning er bevaret og styrket gennem snævre rum og pladser. Plejehjemmet er indvendigt disponeret så alle fællesarealer er orienteret mod kirken.
Nørrebro Bibliotek
Fokus har været på at skabe pladser til bøgerne, men lige så meget på at skabe pladser til menneskene.
Overalt er der trin, bænke, studieborde, lænestole og små siddenicher, som kan indtages. Nørrebro Bibliotek er som en lille bøgernes by med en hovedgade, små stræder og lokale pladser.
Træhus, Sydhavn
Huset demonstrerer, hvor rige mulighederne er, når man bygger med et bæredygtigt materiale som træ — et materiale, som nok også vil komme til at præge de mere urbane dele af København.
Huset viser også, hvordan man kan optimere pladsen og få stor rummelighed ud af et forholdsvis lille hus.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!