pixel

Endnu et kulturhus i Ørestad på tegne­brættet

Kan kombi-bygninger være opskriften på byliv i Københavns nye bydele?

Bella Uno cafe Udstillingspladsen Bellakvarter

Mange forbinder Ørestad med monotont byggeri og forblæste boulevarder. Sådan skal det helst ikke være i Bellakvarter, som er navnet på den nye bydel omkring Bella Centeret, der udvikles af det selskab der ejer centeret og grunden. 

I den nye bydel omkring messecenteret fra midten af 70'erne er der planlagt rekreative byrum med caféer og butikker, der skal sikre en attraktiv og levende bydel.

De 5.000 nye beboere får blandt andet en boldbane og legelandskab i syv meters højde. Og næste attraktion i området kan blive et kombineret beboer- og kulturhus i de to nederste etager af et boligbyggeri.

Flere kvadratmeter til Ørestads spirende foreningsliv står højt på Københavns Kommunes ønskeliste. Kommunen forventer, at der flytter 20.000 mennesker til Ørestad i løbet af de næste ti år, og allerede i dag mangler området kultur- og idrætsfaciliteter.

Når politikerne til marts fordeler de overskydende budgetmidler fra 2019, vil de derfor også beslutte, om kommunen skal skyde penge i Bella Uno.

Beboerhuset med det italiensk klingende navn er allerede planlagt og bliver indrettet af Bellakvarters private udvikler.

Hvis kommunen vælger at medfinansiere, vil det nye hus også have offentlige kultur- og idrætsfaciliteter, når det åbner sidst i 2023.

Dét vil betyde, at Bellakvarter får et samlingspunkt, som holder dørene åbne for alle københavnere — og ikke kun de lokale beboere. Måske bliver det her, at du i fremtiden går til foredrag om Nietzsche eller danser hiphop med veninderne.

Brugerne får lov at bestemme

Det samlede beboer- og kulturhus Bella Uno er i dag kun skitseret i grove træk. Hvis Københavns Kommune vælger at afsætte de to millioner kr. i medfinansiering, bliver det husets kommende brugere, der sammen med blandt andre kommunen og DGI får lov at bestemme, hvilke funktioner det endelige hus skal rumme.

Bella Uno er placeret i et boligbyggeri, som ligger mellem Bella Centers metrostation og centeret selv. Lokalerne ligger i to niveauer og får i gadeplan en café, der vender ud mod Udstillingspladsen — et lokalt byrum, som ligger i læ af Bella Centeret og får sol det meste af dagen.

Indendørs vil Bella Uno rumme 700-800 m2 fællesarealer. Kvadratmeterne vil give plads til aktiviteter, der kan samle både de lokale og københavnere fra andre bydele — for eksempel i en multisal, forsamlingslokaler og værksteder.

Hvis kommunen lægger midler i Bella Uno, bliver det med Byens Hus i Ørestad Syd som forbillede. Her slog udviklingsselskabet By & Havn og Københavns Kommune sig sammen om et 2.500 m² stort beboer- og kulturhus.

I Bella Uno er det blot to etager i et boligbyggeri, der skal skabe rum for nye fællesskaber og sætte skub på bylivet.

Den nye model med kombi-bygninger og samfinansiering kan ende med at danne skole. Måske er det vejen til mere liv i Københavns nye bydele?

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Valby
Et indendørs mødested for både voksne og børn — dét mangler i mange af Københavns bydele, mener SquareOne Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling