Millionstøtte til udvidelse af grøn oase på godsbaneterrænet
Madmarkedet BaneGaarden, der har til huse i og omkring ni gamle trælader i den kommende Jernbaneby, har fået ni millioner kroner fra Realdania til at færdiggøre renovering og ombygning.
Indtil den kommende bydel Jernbanebyen kom på alle læber, var godsbaneterrænet på Vesterbro måske en af byens bedst bevarede hemmeligheder.
Indimellem kunne man møde folk, der med store øjne berettede om en hel lille landsby af fine gule huse, der som et knap så magisk Narnia lå og gemte sig for enden af en grafittibemalet gangtunnel fra Enghavevej. Men i det store og hele holdt det delvist lukkede og effektivt bortgemte DSB-område på sine hemmeligheder.
I dag kender enhver, der er interesseret i byens udvikling, formenlig til "Den gule by", "Lokomotivværkstedet" og alle de andre historiske byggerier i det område, der i de kommende år skal blive til en ny bydel.
Og i august blev endnu en hemmelighed så åbenbaret: Ni smukke, men nedslidte gamle trælader, som i forrige århundrede blev opført i godsbaneterrænets vestligste ende, og som i de forgangne år næsten er blevet skjult mellem træerne langs banelegemet.
Træladerne dannede nemlig rammen om et nyt københavnsk madmarked, BaneGaarden, der blandt andet er sat i verden af Aarstiderne-stifterne Søren Ejlersen og Thomas Hartung med støtte fra Realdania og områdets ejer, DSB Ejendomme.
I første omgang er fem af træladerne, der har stået ubrugte hen i et halvt århundrede, blevet renoveret og ombygget, så de kunne bruges som spisesteder og butikker.
Nu har Realdania så bevilget yderligere ni millioner kroner, som sammen med midler fra DSB Ejendomme og BaneGaarden selv kan betale for, at de øvrige fire lader også kan få en overhaling. Rønnow Arkitekter står for den arkitektoniske del af projektet.
"Grønt fyrtårn"
Initiativtagerne beskriver selv BaneGaarden som en "grøn byoase" og et "grønt fyrtårn for lokalområdet", og ambitionen er blandt andet at inspirere københavnerne til at leve mere bæredygtigt.
Derfor vil BaneGaarden ud over mere traditionelle madmarkeds-bestanddele som spisesteder og gårdbutik med tiden også komme til at inkludere for eksempel en planteskole, et kunstgalleri, et japansk tehus og pladser til unge iværksættere med fokus på bæredygtighed.
BaneGaarden er i øvrigt nabo til studielandsbyen CPH Village, der ligeledes slog dørene op for sine 184 unge beboere i august i år.
BaneGaardens aktiviteter kører på grund af coronaepidemien for øjeblikket på lavt blus, men man kan fortsat besøge området og handle i gårdbutikken Jordens Bedste Købmand.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!