pixel

Arkitekt: Nedlæg Parkens kontortårne og byg tribuner i stedet

Parken kan udvides ved at nedlægge kontortårne og slå tribuner sammen, lyder seneste indlæg i debat om udvidelse af stadionet på Østerbro.

DBU’s kamp for et nyt nationalstadion har udviklet sig til lidt af en gyser.

Det ene øjeblik scorer udeholdet, og det ser ud til, at alt er tabt. Og det næste øjeblik udligner hjemmeholdet og sender kampen i forlænget spilletid.

Senest har kulturordførerne for de tre regeringspartier udtalt til Berlingske, at de ikke er afvisende over for, at staten eventuelt giver støtte til en udvidelse af Parken på Østerbro, så det aldrende stadion vil kunne rumme 50.000 tilskuere.

Netop dét antal siddepladser er minimumskravet fra UEFA, hvis stadionet for eksempel skal bruges til at afholde internationale finalekampe.

Meldingen fra kulturordførerne kommer efter, at hele holdet af mulige investorer ellers havde vendt tommelfingeren nedad — og efter at Parken Sport & Entertainment, der ejer Parken, i april meldte ud, at man nu gik videre med en langt mindre omfattende renovering af blandt andet boder og toiletter og ikke har noget særligt ønske om en udvidelse.

Og i sidste uge meldte arkitektfirmaet C.F. Møller sig så også på banen med et konkret forslag til, hvordan Parken kan udvides, og hvad det skal koste.

Ud med kontorer, ind med siddepladser

Klaus Toustrup, der er partner i C.F. Møller, fortalte således til Berlingske, at den bedste udvidelsesløsning i hans øjne ville være at nedlægge to eller flere af de kontorbygninger, der i dag flankerer tribunerne.

»På den måde vil man kunne forbinde sidetribunerne med endetribunerne. Det kan man få en masse sæder ud af, men det vil også gøre oplevelsen bedre, fordi man som gæst får en 360 graders oplevelse, hvor lægterne omslutter grønsværen,« sagde han til Berlingske.

De tabte kontorpladser kan så flyttes ud i en ny bygning, som man bygger i forlængelse af Parken, lød forslaget fra Klaus Toustrup.

Netop en fjernelse af de fire kontortårne indgik i det salgsmateriale for Parken, der var i omløb tillbage i 2022.

Klaus Toustrup lagde dog i Berlingske op til, at man kunne nøjes med at nedlægge to af tårnene — for eksempel dem, der flankerer D-tribunen, som i dag er den tribune, der har færrest siddepladser.

Han anslog, at en udvidelse af Parken til 50.000 siddepladser efter hans model vil koste omkring 800 millioner kroner.

Om man med dén løsning får et helstøbt stadion, som landet rent arkitektonisk kan være stolt af at kalde for sit 'nationalstadion', er et separat spørgsmål.

Renoveret for millioner i 2007

800 millioner kroner kan lyde som et voldsomt beløb, men til sammenligning kunne Parken Sport & Entertainment i foråret fortælle, at man havde afsat 100 millioner kroner alene til opdateringen af Parkens faciliteter — herunder boder og toiletter.

Den seneste renovering af Parken, i 2007, kostede 500 millioner kroner — svarende til lidt over 625 millioner i nutidskroner.

C.F. Møller, som Klaus Toustrup er partner hos, har tidligere været med til at tegne flere andre stadioner og multiarenaer, heriblandt Stockholms Strawberry Arena, der netop har plads til 50.000 tilskuere. 

Hjemfaldspligt bremsede planer

Idéen med at fjerne Parkens kontortårne er faktisk ikke ny. Tilbage i 2022 var netop dén model foreslået i det udbudsmateriale, der blev lavet, da Parken blev sat til salg — uden at man fandt en køber i første omgang.

DBU’s ønske om at udvide Parken, så Danmark vil kunne gøre sig gældende som vært for internationale turneringer, går dog helt tilbage til 2019.

Planerne var sidste år så fremskredne, at Parken Sport & Entertainment udskilte stadionet i et separat selskab — klar til frasalg. Men i februar kom det så frem, at planerne på grund af den såkaldte ‘hjemfaldspligt’ så mere og mere umulige ud.

Hjemfaldspligten er kort fortalt en klausul, der giver Parkens tidligere ejer — Københavns Kommune — ret til at 'hjemtage' ejerskabet kvit og frit i 2060. Og prisen for en privat investor for at købe sig ud af klausulen ville løbe op i én milliard kroner.

Dermed ville potentielle investorer enten skulle smide en milliard ekstra på bordet — eller se deres investering forsvinde i den blå luft om cirka 35 år.

I foråret vedtog et flertal i Københavns Borgerrepræsentation imidlertid en aftale, der gjorde det muligt at forlænge hjemfaldspligten til 2090’erne og dermed give eventuelle investorer bedre tid til at forrente deres investeringer.

Den forlængede hjemfaldspligt skærpede dog tilsyneladende ikke investorernes appetit, og i starten af september lød det så fra Parken Sport & Entertainment i Berlingske, at man nu ville »vægte sine egne behov«, og at de nuværende 38.000 sæder i Parken er passende.

Kort efter kom så udmeldingerne fra kulturordførerne og arkitekt Klaus Toustrup. Og dermed er bolden igen skudt over på den anden banehalvdel.

Om nogen vil samle den op, er spørgsmålet. Fra Parken Sport & Entertainment lød det således til Berlingske, at man holder fast i sin tidligere udmelding:

»Vi har ikke behov for 50.000 pladser, men det betyder ikke, at vi ikke også kigger nærmere på, hvordan Parken kan udvikles.« 

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

bo schmidt
hvorfor går kommunen og andre intresanter ikke sammen. finder en grund. hvor man kan bygge et stadion med aletik baner. hermed tiltrække andet end fodbold til byen. ligesom man har gjort i Budapest.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
Valby
Klubber og foreninger i Valby Idrætspark har en ambitiøs vision om at lave området til en hel idrætsby.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling