pixel

Bliver Parken udvidet hvis DBU køber?

Planer for en udvidelse af Danmarks nationalstadion kan komme nærmere virkeligheden, hvis DBU bliver medejer af Parken.

Parken udvidelse

Danmarks nationalstadion — Parken på Østerbro — omkranset af byggestilladser med en kolonne af håndværkerbiler parkeret langs Øster Allé ved Fælledparken.

Det tænkte scenarie kan komme en hel del nærmere virkeligheden, hvis Dansk Boldspil Union, DBU, snart bliver medejer af Parken.

Ejeren af fodboldklubben FC København og landets største fodboldstadion — Parken Sport & Entertainment — meldte i midten af januar ud, at man vil undersøge mulighederne for et salg af Parken.

DBU har siden meldt sig som interesseret køber, og et kommende ejerskab ville give fodboldforbundet beslutningskompetence med hensyn til landets nationalstadions fremtid.

Da DBU tidligere har meldt ud, at man ønsker at skabe plads til 50.000 tilskuere i Parken — og formentlig er mere motiveret for en udvidelse end FC København — kan en ombygning af Danmarks nationalstadion nu så småt ses i horisonten.

For dyr til DBU

Da Parken Sport & Entertainment købte stadion-delen af Parken i 1998, blev der lagt 138 mio. kroner på bordet — og de tre daværende kontortårne blev købt til i 2002 for 310 mio. kroner.

Hvad selskabet ønsker i betaling i dag, har man ikke meldt ud. De nærmere detaljer for et muligt salg diskuteres bag lukkede døre.

Står det til DBU, skal Parken være et større og mere moderne stadion, og ved at træde ind som ejer kan forbundet få betydeligt mere at skulle have sagt om dén sag.

Men ombygninger koster penge, og det er DBUs vurdering, at et kommende køb — og en efterfølgende ombygning — af Parken vil være for dyrt for fodboldfodbundet at stå alene med.

Selvom DBU senest har fremlagt et regnskab med et historisk overskud på næsten 86 mio. kroner, har man brug for medejere med en større pengetank, da DBUs egen ifølge administrerende direktør Jakob Jensen ikke er stor nok.

Forbundet vil derfor nu tale med mulige samarbejdspartnere og investorer om at gå fælles ind i projektet.

Tidligere har fodboldforbundet også ytret ønske om at fraflytte sin adresse i Brøndby for at komme ind på Østerbro — tættere på Danmarks nationalstadion. Bliver DBU medejer af Parken, kan man nok forvente, at forbundet også gerne selv vil holde til i bygningen.

Et dansk svar på Wembley?

Parken har været igennem flere ombygninger igennem tiden. Hvor man i 1970'erne havde en kapacitet på over 50.000, er der i dag kun plads til godt 38.000 i Parken — ikke mindst fordi ståpladserne er blevet byttet ud med siddepladser, men også fordi hjørnetribuner blev afløst af kontortårne i forbindelse med den store ombygning i 1990'erne.

Tiden vil vise, om DBU køber sig ind i Parkens ejerkreds og igangsætter en udvidelse. Sker det, vil det langt fra være første gang, at et nationalt fodboldforbund går ind i rollen som bygherre.

Vil man se et eksempel på, hvad der kan ske, når et forbund står for ombygningen af et nationalstadion, skal man blot kigge til det nordvestlige London.

I 2002 blev det oprindelige Wembley Stadium revet ned, da den engelske Football Association, FA, ønskede at modernisere og udvide kapaciteten fra 82.000 til 90.000 tilskuere.

Efter at regningen var vokset med 3,5 mia. kroner i forhold til det oprindelige budget på 5 mia. kroner, åbnede det nye Wembley Stadium den 9. marts 2007 og kunne kalde sig for Europas næststørste fodboldstadion — kun overgået af Camp Nou i Barcelona. Trods ekstraregningen forventer FA at have afdraget hele sit lån til byggeriet i 2024. 

OBS: En tidligere version af artiklen angav, at Wembley er Europas største stadion. Det er det ikke. Camp Nou er større. Tak til Anders Kampmann.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

morten.renberg
Eller måske bygge ude i Ørestaden. Begivenheder midt i Østerbro giver ofte gener,
Anders Kampmann

"... kunne kalde sig for Europas største fodboldstadion." Nej, det kan Wembley ikke, den ære tilfalder Camp Nou i Barcelona, der kan klemme godt 99.000 tilskuere ind.

Derudover meget spændende, hvad der sker på denne her front, ikke mindst som F.C. Københavner. Selvom det går ganske godt med at få folk på stadion for tiden, så er en kapacitet på 50.000 trods alt ikke noget, vi har brug for lige nu, om end tanken er fristende. Derudover er en generel modernisering tiltrængt flere steder, så noget må der gerne ske.

En total nedrivning, som det foreslås neden for, tror jeg ikke på, men tanken om at rive to af kontortårnene ned og lave runde hjørner mellem A og B og mellem B og C virker oplagt. Økonomien taler dog til dels i mod, da lokaleudlejningen er en ret lukrativ forretning.
redaktoren Anders Kampmann
Det er helt korrekt. Tak for rettelsen. Artiklen er justeret.
Ulrik Hedegaard
Køn er bygningen langt fra. Den cocktail af adskillige ombygninger er kun alt for åbenlyst. Riv den ned og start forfra.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
Valby
Klubber og foreninger i Valby Idrætspark har en ambitiøs vision om at lave området til en hel idrætsby.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling